Darius Vâlcov recunoaște! Va prelua sau nu funcția de guvernator al BNR? Ce i-a fost rezervat lui Mugur Isărescu

0
165

Se pare că pensie, pentru că PSD are alte planuri cu conducerea Băncii Naţionale. 

„Și domnul Isărescu, şi eu nu putem să ţintim acest post (n.red. – de Guvernatorul al BNR), pentru că, în momentul în care ai nişte probleme nerezolvate din spate, este bine să nu te duci să încerci la Banca Naţională”, a afirmat Darius Vâlcov, duminică seara, într-o emisiune la Antena 3, potrivit Mediafax.

Referirile de mai sus au fost făcute în contextul în care, în octombrie, sunt programate alegeri pentru Consiliul de Administraţie al BNR şi pentru poziţia de Guvernator BNR.

În ceea ce priveşte audierea Guvernatorului şi a Consiliului de Administraţie al BNR, programată marţi 12 februarie, la Comisiile reunite economică şi de buget, finanţe şi pieţe de capital a Senatului, consilierul premierului a anunţat că nu va merge, deoarece nu are nicio calitate şi nici nu a fost invitat.

„Voi face o solicitare senatorului de la ALDE care a iniţiat acest demers, domnului Zamfir, ca întrebările care i se vor pune Băncii Naţionale să aibă legătură şi cu anul 2015, pentru că atunci am atras atenţia, în februarie şi martie 2015, în calitate de ministru de Finanţe, că Banca Naţională nu intervine şi nu reduce dobânda de politică monetară de la 1,75%, aşa cum au făcut toate celelalte ţări din regiune. Practic, în 2015, Banca Naţională trebuie să vină cu rata la 0%. (…) Este bine să-şi pregătească bine răspunsurile. În toate celelalte ţări a existat o înţelegere cu sistemul bancar: când suntem în recesiune sau când suntem în creştere economică ne comportăm diferit. Atunci profitul băncilor ar trebui să fie mai mic când este mai greu şi mai mare când îţi este mai bine, cum este şi normal. Când vezi, că este constantă, că ai inflaţie, că nu ai inflaţie, în ţară, că ai recesiune, că nu ai, sistemul bancar are un ecart şi câştigă non-stop, în momentul acela trebuie să te uiţi şi să-ţi pui foarte multe semne de întrebare”, a menţionat Vâlcov.

De menţionat, că în timpul crizei economice, între 2009 şi 2014, sistemul bancar românesc nu a înregistrat profit, la nivel cumulat, iar câteva bănci, printre care Volksbank, au dispărut de pe piaţa locală, acţionarii acestora vânzându-şi operaţiunile pentru a nu ajunge la faliment sau insolvenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here