5 lucruri interesante din noul Program de Convergență. Câți bani estimează Finanțele că fac, de fapt, în urma „Ordonanței lăcomiei” – Finante & Banci

0
123

Guvernul a adoptat miercuri, printr-un Memorandum, Programul de convergență 2019-2022. Printre multe alte lucruri deja afirmate sau menționate prin alte acte guvernamentale, se mai află unele idei ce sunt de reținut.

1. Riscurile interne sunt în continuare, în mod ciudat, „pozitive”

„Pe plan intern, riscurile sunt în general pozitive. De asemenea, redresarea cererii pe piaţa imobiliară, pe segmentul locuinţelor, ar putea antrena o relansare a activităţii în construcţii. Riscurile interne asociate evoluţiei inflaţiei sunt date de apariţia unor condiţii meteorologice nefavorabile cu efect asupra preţurilor produselor agroalimentare, în contextul în care prognoza are în vedere ani agricoli normali. Totodată, evenimentele internaţionale, care amplifică tensiunile geopolitice, ar putea conduce la o depreciere mai mare decât cea estimată a cursului de schimb. Aceste riscuri pot conduce la rate ale inflaţiei peste nivelul prognozat”.

2. Cât speră să încaseze Finanțele din titlurile Tezaur pentru populație

„Pentru anul 2019, valoarea estimată a fi atrasă prin emisiuni de titluri de stat pentru populație este de circa 5 miliarde lei”, se arată în document.

Anul acesta a atras, până acum, circa 1,4 miliarde lei. La prima emisiune din 2019 s-au subscris circa 700 milioane lei, la a doua – 500 milioane lei, iar la cea de-a treia, din aprilie, 200 milioane lei.

3. Pare că statul se așteaptă la o creștere a datoriei publice ca procent din PIB

“Pe fondul creșterii economice și a unor deficite calculate conform metodologiei UE de până la 3% din PIB, în perioada 2019 – 2022, estimăm că ponderea datoriei guvernamentale brute nu va depăși 38% din PIB”.

La finalul anului trecut era de 35% din PIB.

4. Prioritate: reducerea cheltuielilor odată cu prima rectificare

„Începând cu luna martie se desfășoară un amplu proces de analiză a cheltuielilor administrației publice la nivel de ordonatori principali, secundari și terțiari de credite, cu termen de finalizare luna iulie, urmărindu-se ca măsurile identificate pentru reducerea cheltuielilor să poată fi implementate cu ocazia primei rectificări bugetare din acest an.

Printre priorităţile perioadei următoare se înscrie redactarea unui act normativ în vederea integrării procesului de analiză a cheltuielilor publice în sistemul managementului financiar public.

5. Impactul Ordonanței lăcomiei și dorința de venituri în plus din vânzarea licențelor 5G

1,27 miliarde lei este impactul OUG 114/2018, adică atâția bani ar aduce la buget. De asemenea, speră să mai încaseze suplimentar 2,1 miliarde lei din licitațiile 5G în luna decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here