Încă un operator introduce tehnologia 5G în România: RCS&RDS și Ericsson vor arăta noile viteze de internet în București – Telecom

0
97

Încă un mare operator de comunicații mobile pregătește lansarea serviciilor 5G în București. După ce Vodafone și-a lansat luna trecută rețeaua 5G în Capitală, folosind echipamentele chinezilor de la Huawei, RCS&RDS a anunțat marți că săptămâna viitoare va testa tehnologia 5G live în cea mai aglomerată zonă a Capitalei – Centrul vechi, împreună cu producătorul suedez de rețele telecom Ericsson.

Într-o invitație transmisă marți presei, RCS&RDS anunță că noile viteze de internet 5G vor putea fi testate în data de 27 iunie în Centrul Vechi din București, coordonatori de test fiind oficiali ai companiei și ai partenerilor de la Ericsson.

  • RCS&RDS a semnat un acord cu Ericsson pentru 5G, dar rețeaua mobilă se bazează și pe echipamente Huawei și Nokia

Grupul DIGI, controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari, a anunțat de altfel în raportul financiar aferent anului 2018 că a încheiat încă din luna decembrie a anului 2017 un acord cu Ericsson pentru a instala echipamentele sale 5G și NB-IoT în propria rețea, pregătindu-se pentru o lansare viitoare a propriilor oferte de 5G susținute de tehnologiile IoT.

Echipamentele pentru servicii de telecomunicații mobile ale RCS&RDS sunt furnizate de Nokia, Huawei și Ericsson. Operatorul spune că se axează pe smartphone-uri Android, deoarece acestea sunt mai accesibile pentru clienții proprii. Principalii producători de telefoane mobile pe care le oferă clienților sunt Samsung, Huawei, Allview și Lenovo.

Pentru detalii citește: Ce rețea fixă și mobilă are DIGI în România: Relația cu Huawei și planurile pentru lansarea serviciilor 5G

Vodafone a anunțat în data de 15 mai lansarea în premieră a rețelei 5G în București, în prezența ministrului Comunicațiilor, Alexandru Petrescu. Oficialii companiei au prezentat un test folosind un smartphone 5G al chinezilor de la Huawei, demonstrând cum utilizatorii pot avea acces la viteze de internet mobil de 955 Mbps pentru download și 52,6 Mbps de upload. Reamintim că autoritățile de la Bruxelles au propus, recent, măsuri pentru securitatea rețelelor 5G în UE, pe fondul temerilor privind riscurile de securitate ale tehnologiilor chineze Huawei și ZTE.

Toți operatorii mari de comunicații din România au folosit în dezvoltarea rețelelor proprii echipamente ale producătorilor chinezi Huawei sau ZTE, aflați acum în mijlocul unei confruntări între SUA și China, care și-au aplicat reciproc anul trecut tarife comerciale de ordinul miliardelor de dolari.

De câteva luni SUA desfășoară o campanie extinsă de comunicare pe tema amenințării pe care Huawei sau ZTE o reprezintă pentru securitatea națională și aliații, inclusiv România, sunt îndemnați să nu lase aceste companii să obțină contracte în infrastructura esențială, mai ales în dezvoltarea noilor rețele 5G.

De cealaltă parte, Huawei respinge acuzațiile, susținând că securitatea cibernetică și protecția datelor personale ale utilizatorilor constituie un principiu de bază al companiei.

  • Comisia Europeană a propus măsuri pentru securitatea rețelelor 5G în UE, pe fondul temerilor privind riscurile de securitate ale tehnologiilor chineze Huawei și ZTE

România și toate țările membre UE vor trebui să finalizeze până la sfârșitul lunii iunie 2019 o evaluare națională a riscurilor privind infrastructurile de rețea 5G, pe baza căreia să includă condiții pentru garantarea securității rețelelor publice, mai ales atunci când acordă drepturile de utilizare a frecvențelor radio în benzi 5G, a anunțat, în data de 27 martie, Comisia Europeană. Statele membre ale UE au dreptul de a exclude societăți de pe piețele lor din motive de securitate națională, în cazul în care societățile în cauză nu respectă cadrul juridic și standardele țării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here