Connect with us

Evenimente

Consilierul mason al premierului Viorica Dăncilă

Publicat

pe

(Preluare National – Catalin Tache):

Dupa cum dezvaluiam cu ceva vreme in urma, Victor Ponta viseaza cu ochii deschisi cum Ministerul Afacerilor Interne va reintra in sfera sa de influenta! In acest scop fiind deja pregatita noua organigrama de conducere, una cu multe reveniri spectaculoase si avand la baza ”recuperarea” a tot felul de cadristi, sefi de structuri si chiar secretari de stat de pe vremea cand actualul presedinte al PRO Romania era premierul coabitant al PSD. Si daca la inceput contactele cu liderii PRO Romania sau agentii de influenta ramasi in PSD au fost unele destul de timide si purtate strict pe axa esaloanelor inferioare Cristian Fainisi – Valentin Melnic, de aceasta data se pare ca Victor Ponta a reusit sa o ”combine” cu totul pe Carmen Dan. Ceea ce, sincer vorbind nici macar nu este o performanta in sine, tinand cont de ce alte ”nume mari” au ajuns sa conduca ministerul pe timpul mandatului lui ”Barbie de la Interne”, asa cum este deja etichetata fosta pupila a lui Liviu Dragnea.

Oricum, starea depresiva a celei din urma pare sa fi fost accentuata in ultima vreme si de ”legendarea” tot mai puternica a venirii in locul sau in fruntea MAI a lui Marian Oprisan, varianta de lucru care deja produce frisoane si le da calculele peste cap multora. Pana atunci insa, Carmen Dan a fost panicata si de faptul ca i se tot amana schema de impunere a lui Ioan Buda- cel care trebuie sa-i faca loc lui Bogdan Despescu la conducerea Politiei Romane- drept secretar de stat. Astfel ca atunci cand i s-a promis faptul ca daca va umple organigrama MAI de ”pontisti” va fi lasata ministru, fie el si unul ”marioneta”, Carmen Dan a si inceput sa planga pe noul umar pus la dispozitie. Si sa le faca astfel involuntar  jocurile subterane celor care forteaza preluarea conducerii  mai multor comisii parlamentare cheie, in funte cu cea de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala din Camera Deputatilor, prin ”predarea”  acesteia catre PRO Romania! Numai ca ”noua” Viorica Dancila nu este in niciun caz Carmen Dan, astfel ca Ion Mocioalca s-ar putea sa mai aiba ceva de asteptat pana sa deschida sampania oferita de Liviu Tit Brailoiu, Mihai Fifor, Marcel Ciolacu si alti pesedisti ”colaborationisti”.

Comisii la schimb cu ministri!

Cam aceasta este in linii mari strategia pe care se bazeaza ”pontistii” din PRO Romania sau PSD ca sa profite la maxim de un partid pe care il considera oricum bagat in corzile electorale. Pretextul fiind, bineinteles, ”vanatoarea de dragnisti” care le-a atatat deja imaginatia si setea neostoita de putere. Numai ca, desi au incercat sa o provoace in fel si chip pe Viorica Dancila pentru declansarea de indata a ”marii epurari”, premierul si-a pastrat cumpatul si a ales varianta mult mai pragmatica a ”extragerii” unul cate unul a celor indezirabili, in locul ”excecutiilor in masa” cerute de cei care vroiau astfel sa potoleasca setea de functii a propriei clientele politice. Numai ca Dancila s-a tinut tare si i-a dat fara sa ezite cu ”flit” lui Victor Ponta. Cel a carui coloana vertebrala politica s-a vazut la doar cateva ore dupa esecul lamentabil al motiunii de cenzura pe care o sprijinise cu atata tam-tam mediatic, ”cersind” umil o invitatie la Congresul PSD si chiar o propunere comuna cu coalitia de guvernare ramasa in picioare la Presedintia Romaniei. Astfel ca acum se incearca fortarea ”planului B”, cel prin care sa se creeze o presiune suplimentara asupra guvernului, prin promovarea ”informatiei” ca daca nu vor primi niscai functii de presedinti de comisii parlamentare, atunci cei de la PRO Romania si acolitii lor din PSD vor refuza numirea viitorilor ministri care urmeaza sa fie nominalizati de premier. Insa dincolo de cele cateva comisii cerute la schimb, de fapt ”coloana a cincea” din PSD este strict interesata de conducerea Comisiei pentru Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala din Camera Deputatilor! Functie pe care deja s-au grabit – ”ghinion” pentru ei!- sa o arvuneasca, parca prea ca la tara, tocmai  pentru Ion Mocioalca. Cu speranta ca astfel isi vor securiza ”la schimb” influenta din comisia similara de la Senat, acolo unde ”hora” transpartinica este deja mult mai veche si mai mare. De asemenea, tot astfel s-a avut in vedere si ”momirea” lui Carmen Dan, cea entuziasmata parca prea devreme ca astfel va impusca doi iepuri dintr-o lovitura…

Si daca nu le-au ingropat destul…?

Acum, cu sau fara Carmen Dan la sefia MAI, cel putin  pana cand sistemul se va descotorosi la tanc de fosta secretara a unei scoli generale din Teleorman, promotorii acestei strategii mai au de trecut un hop. Si asta pana cand isi vor da si singuri seama ca Viorica Dancila chiar isi joaca pe deplin cartea de adevarat premier al Romaniei… Este vorba despre ”dosarele de cadre” pe care o parte a sistemului le-ar fi promis ca au avut grija sa le ”ingroape” destul de adanc, astfel incat sa nu mai ”puta” mediatic, daca nu chiar penal, atunci cand vor fi cautate. Insa ramane de vazut daca ”operatiunea” chiar a avut loc ca la carte, deja alte structuri fiind in posesia ”hartii” care le va ajuta sa scoata imediat la suprafata, atunci cand ”situatia operativa” o va impune, aceste adevarate ”comori informative”. Pe care sa le puna la dispozitie beneficiarilor legali, pentru a se putea lua astfel cele mai bune decizii in deplina cunostinta de cauza…

 

 

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Statul a trecut pragul de 1.000 de miliarde de lei datorie! Avertismentul directorului Trezoreriei

Publicat

pe

Directorul general al Trezoreriei, Ștefan Nanu, a anunțat că statul s-ar putea să fi trecut cu datoria publică peste pragul de 1.000 de miliarde de lei în aprilie, în contextul în care, în februarie, nivelul datoriei raportate s-a situat la 990,8 miliarde de lei, iar statul se împrumută în ritm alert din cauza deficitelor bugetare mari.

Ieșirea publică a directorului general al Trezoreriei, Ștefan Nanu, privind depășirea pragului de 1.000 miliarde lei datorie publică este un act excepțional cu valoare de avertisment tehnocrat de rang înalt.

Într-un context obișnuit, astfel de informații sunt comunicate prin canale instituționale și fără declarații anticipative. Faptul că directorul Trezoreriei a vorbit public înainte de publicarea oficială a datelor indică o tensiune gravă între responsabilitatea tehnică și deriva politică actuală.

Citeste in continuare

Evenimente

Avertisment de la agențiile de rating. Pericolul iminent la care se expune România dacă nu reduce gaura din buget

Publicat

pe

România este în pericol să fie retrogradată la categoria „junk” de către agențiile de rating, dacă nu face nimic pentru reducerea deficitului și stabilizarea datoriei publice.  

Perspectivele reducerii deficitelor aflate la un nivel ridicat record și stabilizarea creșterii rapide a datoriei publice reprezintă elementul central al evaluării ratingului suveran al României, după alegerile prezidențiale de luna trecută, se arată într-un raport al agenției de evaluare financiară Fitch Ratings.

După ani de derapaje fiscale și erodare a credibilității politice fiscale, următorul Guvern se va confrunta cu provocarea complexă de a-și asuma un proces de consolidare fiscală multianual, amplu, pe fondul perspectivelor modeste de creștere și a fragmentării politice interne, apreciază Fitch.

Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, independent, un centrist pro-UE, l-a învins pe populistul de dreapta George Simion în turul doi al alegerilor prezidențiale din 18 mai. Acum sunt în derulare negocieri între partidele politice pro-UE din România pentru formarea unui nou Guvern. Precedenta coaliție pro-EU s-a prăbușit la începutul lunii mai, după doar patru luni la putere, după victoria lui Simion în primul tur.

Victoria lui Nicușor Dan a redus pe termen scurt riscurile provocate de o perioadă prelungită de incertitudine politică sporită, potențial însoțită de turbulențe pe piețele financiare. Dar rămâne de văzut dacă se va îmbunătăți eficacitatea politicilor, ținând cont de fragmentarea legislativului și sporirea polarizării sociale, subliniată de alegerile prezidențiale.

Evoluțiile din acest an sunt în linii mari în concordanță cu opinia Fitch din 21 februarie (când a fost confirmat ratingul României la ”BBB minus”/perspectivă negativă) potrivit căreia incertitudinea politică rămâne ridicată cel puțin până la reluarea alegerilor prezidențiale după anularea de anul trecut, iar extinderea ciclului electoral va amâna măsurile suplimentare de consolidare fiscală cel puțin până în semestrul doi din 2025.

Noul președinte și potențialele partide de coaliție au recunoscut amploarea provocărilor fiscale. Conform informațiilor din presă, convenirea asupra planurilor de consolidare este o prioritate urgentă în cadrul negocierilor lor de coaliție, iar Nicușor Dan a afirmat că o țintă realistă de deficit pentru acest an este de 7,5% din PIB. Planul fiscal-structural pe termen mediu pe șapte ani al României, convenit cu UE, are ca obiectiv un deficit de 7% din PIB în 2025.

Anul trecut, deficitul general guvernamental al României s-a adâncit la 9,3% din PIB, de la 6,6% din PIB în 2023, conform datelor finale. Creșterea de la estimarea inițială de 8,7% din PIB a contribuit la majorarea datoriei 54,8% din PIB în 2024, de la 48,9% din PIB în 2023.

În primele patru luni din acest an deficitul bugetar s-a situat la 56 miliarde lei (2,95% din PIB-ul proiectat pentru 2025), similar cu 57 miliarde lei în perioada similară din 2024.

Comisia Europeană previzionează un deficit de 8,6% din PIB în 2025, dacă nu sunt modificate politicile actuale. De asemenea, Comisia presupune o creștere a PIB de 1,4%, în conformitate cu propriile previziuni ale Fitch. Cu toate acestea, datele economice de până acum – în special lipsa creșterii PIB-ului în ritm trimestrial în primul trimestru din 2025 – sugerează riscuri pentru această prognoză, scoțând în evidență compromisurile politice implicate în reducerea deficitului.

Deși Guvernul precedent a adoptat la finalul anului trecut unele măsuri fiscale, inclusiv înghețarea salariilor și a pensiilor, rezultatele sub așteptări din 2024 indică că ar fi necesară o ajustare mai mare decât cea planificată în cadrul programului pe termen mediu, pentru a atinge obiectivul de deficit de 7,5% din PIB. Măsurile de consolidare fiscală care vor rezulta dintr-un acord de coaliție vor oferi o primă oportunitate de a evalua detaliat modul și ritmul cu care următorul Guvern intenționează să reducă deficitul în 2025 și în 2026.

Intrările de fonduri europene rămân importante ca stimulent direct pentru creșterea pe termen scurt și îmbunătățirea potențialului de creștere. O președinție pro-UE și formarea unui Guvern pro-UE durabil ar sprijini intrările de fonduri, dar îndeplinirea cerințelor de condiționalitate s-ar putea dovedi dificilă dacă nu se îmbunătățește contextul politic al elaborării și punerii în aplicare a politicilor. Comisia nu a impus sancțiuni financiare României în Pachetul de primăvară anunțat în 4 iunie, în pofida deficitului ridicat din 2024, dar acestea rămân posibile.

Următoarea revizuire a ratingului suveran al României de către Fitch este planificată în 15 august. Evaluarea agenției privind impactul probabil al planurilor de consolidare ale viitorului Guvern va fi încorporată în previziunile fiscale actualizate, alături de orice alte modificări al proiecțiilor privind PIB-ul și alte previziuni macroeconomice.

Citeste in continuare

Evenimente

INFLAȚIA A SĂRIT ÎN AER ÎN LUNA MAI. TĂVĂLUG DE SCUMPIRI PENTRU ROMÂNII DE RÂND, ÎNAINTE DE CATASTROFA FACTURILOR DE ENERGIE

Publicat

pe

Rata anuală a inflației a crescut îngrijorător în luna mai, potrivit datelor anunțate joi dimineață de Institutul Național de Statistică. Potrivit specialiștilor, este cea mai mare creștere din ultimele luni. Evoluția este cu atât mai îngrijorătoare cu cât se produce înainte de eliminarea schemelor de sprijin la energie electric, de la 1  iulie, ceea ce va avea un efect grav asupra finanțelor românilor.

Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la fructe si legume, cu peste 11 %, dar o creștere semnificativă, de 9%, se constată și în cazul uleiului.

INFLAŢIA ŞI EVOLUŢIA PREŢURILOR DE CONSUM: MAI 2025

Indicele preţurilor de consum (IPC) – indicator pentru determinarea inflaţiei la nivel naţional
– Indicele preţurilor de consum în luna mai 2025 comparativ cu luna aprilie 2025 a fost 100,46%.
– Rata inflaţiei de la începutul anului (mai 2025 comparativ cu decembrie 2024) a fost 2,6%.
– Rata anuală a inflaţiei în luna mai 2025 comparativ cu luna mai 2024 a fost 5,5%.
– Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iunie 2024 – mai 2025) faţă de precedentele 12 luni (iunie 2023 – mai 2024) a fost 5,0%.

sursă: INS

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE