Gabriel Biriș: Comisia Europeană crede că facilitățile din construcții sunt ajutor de stat – Finante & Banci

0
88

O asociație de business a trimis o întrebare Ministerului Finanțelor în legătură cu modul de aplicare a scutirilor prevăzute de OUG 114 pentru sectorul construcțiilor, iar răspunsul autorităților este șocant, susține Gabriel Biriș, specialist în fiscalitate și fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor, într-o postare pe Facebook.

„Raspunsul dat de MF este, pentru mine, socant:

<În prezent sunt întreprinse demersurile necesare împreună cu Consiliul Concurenței și Comisia Europeană pentru parcurgerea procedurilor prevăzute de OUG 77/2014 privind ajutorul de stat, respectiv pentru determinarea caracterului de ajutor de stat al măsurii privind scutirea de la plata impozitului pe venit pentru angajatii din sectorul construcțiilor. (…) Subliniem faptul că o măsură de natura ajutorului de stat trebuie să fie conformă cu un regulament european în domeniu>

Cum adica „determinarea caracterului de ajutor de stat”? Pai nu cumva „determinarea” asta trebuia făcută INAINTE de a acorda scutirea? Ce se întâmplă dacă Comisia „determină” că este ajutor de stat? By the way, acum Comisia consideră că este ajutor de stat (și eu cred același lucru), iar ai noștri încearcă intens să îi convingă să nu „determine” că este asa…”, a spus Biriș.

Raspunsul este simplu, spune el.

„Dacă „determină” că este ajutor de stat, înseamnă că ajutorul de stat a fost acordat ilegal (conform Regulamentului invocat, aprobarea trebuia obținută INAINTE și nu după acordarea lui, deci ajutorul va trebui să fie recuperat de la „beneficiari”, adică de la companiile care au aplicat facilitatea, dar care nu au avut și un beneficiu din asta, că doar sumele nereținute au fost date angajaților… Cât de iresponsabil poți fi să promovezi o astfel de legislație fără să „determini” INAINTE care sunt implicațiile? Cum să îți asumi să joci la ruleta rusească întregii industrii?”, a afirmat Biriș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here