PSD îl va susține pe actualul Guvernator BNR pentru un nou mandat – Finante & Banci

0
75

„Nu a fost nimic tensionat” în ședința PSD de vineri, propunerea partidului fiind aceea de a-l susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat de guvernator, a declarat vineri ministrul Economiei, Nicolae Bădălău. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, confirmase miercuri că și ALDE susţine candidatura lui Mugur Isărescu pentru un nou mandat de guvernator al BNR.

„Domnul Isărescu beneficiază de sprijinul ALDE. Din partea ALDE nu au existat opoziţii, ci un singur coleg care este consecvent cu poziţia lui (deputatul Daniel Zamfir-n.red). Nu-i împărtăşesc punctul de vedere”, a precizat Tăriceanu, la Parlament.

De cealaltă parte, președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că Mugur Isărescu ar trebui să vină să spună, într-o dezbatere publică, ce știe să facă pentru România și sistemul bancar, din poziția de guvernator al BNR.

„Cred că domnul guvernator Mugur Isărescu ar trebui să spună într-o dezbatere publică ce știe să facă pentru România și sistemul bancar românesc ca guvernator. Eu nu discut competența dlui Isărescu aici. Eu cred că domnia sa, care este un profesionist, ar trebui să explice mai detaliat ce vrea să facă în fruntea BNR pentru România”, a afirmat Marian Oprișan, la finalul CEx al PSD de vineri.

Reamintim că în perioada în care șeful PSD era Liviu Dragnea, conducerea executivă a BNR a fost atacată în mod repetat, bancherii centrali fiind acuzați fie că au manipulat ROBOR, fie că au indus la nivelul mediului economic o stare de neîncredere în Guvern. Într-o emisiune la Antena 3, Darius Vâlcov a sugerat ca fiecare sa se gandeasca la ce are de facut, la cariera lui, declarând că ”uneori e bine să lăsăm locul altora”.

PSD-ul lui Liviu Dragnea mai atacase dur BNR, cerând Băncii Centrale să fie mai ”patriotică”: ”Asta cerem BNR. Nu sunt suficient de patrioți. Interesul românilor trebuie să fie pe primul loc, nu interesul BNR” .

Cei 9 ”corifei” din Consiliul de Administrație al BNR au fost chemați la audieri în repetate rânduri în Parlament, fie pe teme legate de supravegherea bancară a IFN-urilor, fie pentru disputa juridică legată de Parcul cu Platani, fie pe alte teme.

Odată cu dispariția din decor a lui Liviu Dragnea, atitudinea Guvernului față de BNR s-a schimbat radical, iar acum ”noul” PSD e pregătit să îi acorde susținere.

Până și unii dintre bancherii comerciali care de-a lungul timpului și-au manifestat rezerve față de mandatele considerate prea numeroase ale actualului Guvernator, admit că dintre toți posibilii candidați, Isărescu este cel mai potrivit pentru a conduce politica monetară în următoarea perioadă, ”Ar putea interveni o criză, chiar dacă nu de amploarea celei din 2008, iar cel mai bine antrenat pentru asemenea situații- că ne place sau că nu ne place- este Mugur Isărescu. Ironic sau nu, politicienii îl vor acolo pe Isărescu pentru că e singurul care ar putea să le corecteze măsurile populiste într-un mod în care românii să sufere cât mai puțin”, a spus bancherul citat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here