Cei 9 membri propuși pentru Consiliul de Administrație al BNR au fost votați marți în unanimitate de comisiile reunite de buget. Isărescu: Nu cred că ne apropiem cu pași repezi de o criză. – Finante & Banci

0
82

​După două ore de audieri și întrebări din partea membrilor Comisiilor de specialitate din Parlament, cei 9 viitori membri ai Consiliului de Administrație au primit voturi favorabile în unanimitate. Cei nouă sunt: guvernatorul Mugur Isărescu, Florin Georgescu (PSD), Leonardo Badea (PSD), Gheorghe Gherghina (PSD), Dan Radu Rușanu (ALDE), Cristi Popa (USR), Eugen Nicolaescu (PNL), Virgil Stoenescu (PNL) și Balint Csaba (UDMR). În discursul său, Guvernatorul a vorbit despre necesitatea reformelor structurale, a investițiilor (mai ales în infrastructură) și a detaliat câteva dintre atribuțiile BNR.

Ce a mai spus marți Isărescu:

  • Un alt obiectiv e legat de convergența reală și de trecerea la euro. Adoptarea euro e un proces complex și cu multe capcane. Tentația e să ne grăbim și am auzit și acuze la adresa noastră că nu grăbim procesul. E nevoie de o foarte bună pregătire. Ideea că poți intra în zona euro cu dezechilibre macroeconomice majore și că zona euro te va ajuta, e greșită.
  • Deficitul bugetar e o problemă, mai ales că e ridicat în condiții de creștere economică ridicată. Adoptarea euro înseamnă și ca vara să-și faci sanie iar iarna căruță. În orice caz, nu e nici la nivelul anului 2008-2009. Cred că trebuie să urmărim să fim consecvenți, să fim coerenți și să avem continuitate.
  • Nu cred că ne apropiem cu pași repezi de o criză. Chiar daca aș crede acest lucru, nu fac parte dintre persoanele care ar apărea în public și ar anunța asta. Jocul unei bănci centrale trebuie să fie extrem de inteligent pentru a nu instaura panica.
  • Sunt 12.0000 de firme bancabile în România din câteva sute de mii. Puțin calm în discursul public ne-ar ajuta inclusiv la scăderea costului creditelor. Nu stăm chiar atât de rău față de Ungaria, Cehia sau Polonia. S-au spus foarte multe lucruri neadevărate despre costul creditului în România. S-a spus că avem populația cea mai îndatorată și cea mai mică intermediere, ceea ce e non-sens.
  • Vrem să avem o abordare echilibrată, ca țara să aibă o dezvoltare echilibrată pe drumul convergenței europene. Dacă luăm ca bază anul 2000, convergența reală era de 29% din media UE, acum suntem la aproape 65%. Bulgaria avea și ea în 2000 circa 29% iar acum a ajuns la 49%.
  • Inerent apar și tensiuni între cele două politici- fiscală și monetară. Nu găsiți niciun comunicat al BNR în care să nu se vorbească de necesitatea unui mix eficient între politica fiscală și cea monetară. Lucrăm cu orice guvern pe care îl dă țara și încercăm să conlucrăm cât mai bine. Urmărim ca mixul de politici să fie cât se poate de echilibrat.
  • Urmărim ca sistemul bancar să funcționeze în regim de stabilitate. Am trecut prin momente de instabilitate și știm ce înseamnă acest lucru.

Miercuri, plenul reunit al Parlamentului ar urma să voteze componența noului CA al BNR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here