Un templu budist din Japonia are un preot robot. Vesticii îl compară cu „Monstrul lui Frankenstein” (Video) – Finante & Banci

0
134

Un templu de 400 de ani din Japonia a „adoptat” un preot robot, despre care se crede că va schimba fața religiei, în ciuda criticilor care compară androidul cu „Monstrul lui Frankenstein”, potrivit AFP, citat de The Straits Times.

Androidul Kannon, bazat pe zeitatea budistă a milosteniei, predică la templul Kodaiji din Kyoto, iar colegii umani estimează că odată cu inteligența artificială ar putea, într-o zi, să dobândească înțelepciunea nelimitată.

„Acest robot nu va muri niciodată, va continua să se actualizeze de la sine și să evolueze. Asta este frumusețea robotului. Poate acumula cunoștințe pentru totdeauna nelimitat. Cu inteligența artificială sperăm că va fi mai înțelept pentru a ajuta oamenii să depășească chiar și cele mai dificile probleme. Va schimba Budismul”, a declarat, pentru AFP, preotul budist Tensho Goto.

Robotul și-a început serviciile la începutul anului și își poate mișca bustul, mâinile și capul. Dezvoltarea acestuia a costat circa 1 milion de dolari, fiind un proiect comun al templului Zen și al renumitului profesor în robotică Hiroshi Ishiguro de la Universitatea din Osaka.

Tensho Goto mai spune că, probabil, cei tineri cred că templul este un loc pentru funeralii și nunți, dar speră că robotul va schimba asta.

„Vrem ca oamenii să vadă robotul și să se gândească la esența Budismului. Acest robot ne învață căile prin care putem depăși durerea. Este aici pentru a salva pe oricine caută ajutor”, a mai spus Goto.

Universitatea din Osaka a făcut un sondaj care arată că cei care au văzut androidul la lucru și-au exprimat surpriza despre „cât de uman arată”.

„Am simțit o căldură pe care nu o simți la o mașinărie obișnuită”, spune unul dintre cei care au aprticipat la sondaj.

„La început nu prea se simte natural, dar androidul este ușor de urmărit”, spune un altul.

Alții au precizat că robotul este prea „fake”.

Templul Kodaiji primește și critici, în special de la străini, iar vesticii sunt cei mai nemulțumiți.

„Ar putea fi influența Bibliei, dar Vesticii l-au comparat cu monstrul lui Frankenstein”, a mai spus preotul budist Goto.

Pe de altă parte, japonezii nu au nimic împotriva roboților, pentru că ei îi consideră prieteni.

„Desigur că mașinăria nu are un suflet, dar credința budistă nu înseamnă a crede în Dumnezeu. Înseamnă a urma calea lui Buddha, deci nu contează dacă este reprezentat de o mașinărie”, a mai spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here