Financial Times: ​Guvernul României în pragul colapsului – Finante & Banci

0
110

Guvernul de centru-stânga al României este aproape de a colapsa după ce unul din partenerii de coaliție a plecat iar un alt potențial partener a declarat că nu îl va susține în parlament, scrie Financial Times. Viorica Dăncilă, primul premier femeie din istoria țării, se va confrunta cu o moțiune de încredere care ar urma să fie depusă în următoarele șase săptămâni, moțiune care vine după decizia partidului liberal ALDE de a renunța la coaliție ca urmare a unei dispute privind candidatura comună pentru alegerile prezidențiale din noiembrie.

UDMR, partid etnic maghiar, a declarat marți că nu vasprijini partidul social-democrat (PSD) al doamnei Dăncilă, care se îndreaptă către o înfrângere în cazul unei moțiuni. „Poziția noastră este clară, nu vom sprijini acest guvern minoritar PSD. Nu avem și nu vom avea nicio înțelegere cu PSD pentru a-i ajuta să rămână la putere. . . Nu există niciun argument logic pentru a face asta ”, a declarat pentru Reuters Attila Korodi, un deputat UDMR.

România, a doua cea mai săracă țară din UE și una dintre cele mai corupte, va trebui să facă față unei perioade extinsă de incertitudine politică.

Dacă doamna Dancila nu va putea să își atragă susținători sau să formeze un guvern minoritar, președintele Klaus Iohannis ar putea încerca să formeze un guvern bazat pe tehnocrați. Doamna Korodi a declarat pentru Reuters că partidul său va susține un guvern format din partidele aflate în opoziție, dar un asemenea guvern ar putea fi dificil de format.

La începutul acestei veri, doamna Dancila a ieșit din umbra fostului ei șef și om forte al PSD Liviu Dragnea, care a fost închis pentru acuzații de corupție. Ea și-a întîrit autoritatea ăn partid îndepărtându-i pe aliații cheie ai lui Dragnea.

După ce PSD a înregistrat un eșec în alegerile pentru Parlamentul European din mai, Dăncilă a încercat să dreagă relațiile României cu Bruxelles-ul. Ea a spus că Bucureștiul va anula reformele din Justiție care ar fi slăbit legislația anticorupți, reforme care au stârnit proteste de masă anul trecut și au atras avertismentele Comisiei Europene. Sprijinul pentru PSD a scăzut de la aproape 35% în septembrie anul trecut la 22% la începutul verii. Curtea Constituțională a României a anulat anul trecut modificările aduse codului penal ca fiind ilegale.

Coaliția dintre PSD și ALDE, formată în decembrie 2016, s-a destrămat după ce cele două partide au avut diferende pe marginea Bugetului și pe tema unui candidat comun care să lupte în bătălia electorală pentru alegerile prezidențiale cu candidatul de centru-dreapta, domnul Iohannis.

PSD a ales să o propună candidat în alegeri pe doamna Dăncilă. ALDE, care inițial l-a propus pe Călin Popescu-Tăriceanu, îl susține acum pe candidatul independent Mircea Diaconu, acesta fiind susținut și de Pro România, un partid format din politicieni plecați din PSD. Sondajele sugerează că domnul Iohannis are un avans clar față de alți candidați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here