Proiectul cu închisoarea pentru datornici inițiat de Teodorovici, modificat la Senat. Dispare articolul care a făcut vâlvă, dar pare că se dă dezlegare la evaziune – Finante & Banci

0
126

Comisia de buget-finanțe din Senat a dat marți aviz favorabil proiectului inițiat de Eugen Teodorovici, în calitate de senator, referitor la închisoarea pentru datornci. S-au votat și câteva amendamente propuse de Consiliul Economic și Social (CES). Practic, se elimină articolul 6, respectiv cel referitor la închisoarea pentru datornici, în schimb, articolul 9 cel care ajuta evaziunea, în varianta inițială, se modifică mult. Proietul devine mult mai lax.

Precizăm că amendamentele adoptate au fost făcute de Consiliul Economic și Social.

Ce înseamnă asta

La articolul 9 rămâne în continuare, ca în varianta inițială a proiectului, pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 7 ani (față de 2-8 ani cât este acum în vigoare) pentru infracțiuni de evaziune fiscală.

În ceea ce privește plafoanele, acestea au crescut de la 100.000 euro la 1 milion de euro, iar pentru mai marii evazioniști de la 500.000 euro la 5 milioane euro.

Pe scurt avem următoarea situație, conform modificărilor adoptate în Comisia de buget-finanțe din Senat:

Dacă prejudiciul e mai mare de 1 milion euro, persoana care a făcut evaziune va face pușcărie între 2 ani și 8 luni – 9 ani și 3 luni, față de varianta actuală a legii în vigoare care la 100.000 de euro pușcăria era de 7 -13 ani.

În ceea ce privește prejudiciul mai mare de 5 milioane lei, pușcăria va fi de între 3 ani – 10 ani și 6 luni. Pe legea actuală avem 9-15 ani la peste 500.000 euro.

Asta pentru că față de legea actuală se modifică și modul în care se dă pedeapsa. Despre acest lucru a vorbit recent pentru HotNews.ro Cristian Rapcencu, contabil și consultant fiscal.

„Pe legea actuală, dacă prejudiciul e până într-o 100.000 de euro, limitele minime și maxime se majorează cu 5 ani. Acum se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 8 ani fapta de evaziune, iar dacă prejudiciul e mai mare de 100.000 euro, practic infracțiunea e pedepsită de la 7 la 13 ani. Deci se majorează cu 5 ani și limita minimă și maximă. Dacă prejudiciul e mai mare de 500.000 euro, limitele se majorează cu 7 ani. Atunci, în loc de 2-8 ani, este 9-15 ani”, a spus el.

Eugen Teodorovici a vorbit în cadrul Comisiei de buget-finanțe doar despre modificările la articolul 10:

„Pentru sume sub anumite plafoane să nu se constituie faptă penală. Să existe un cadrul legal pentru ca firma care nu a recidivat, curată ca și cazier, să poată să plătească aceste sume. Acum sunt peste 10.000 de dosare pe care ANAF le-a întocmit pe diverse spețe pe sume derizorii, să spunem, pentru care firmele cheltuie bani în instanță să se reprezinte. Noi, ca stat, plătim bani în instanță ca să ne reprezentăm. E o practică europeană care să stimuleze mediul economic”, a spus el.

El a precizat că nu se aplică celor care recidivează, iar această propunere a Consiliului Economic și Social este una liberală.

„50.000 euro este sumă sub care nu se constituie faptă penală, dar se plătește suma și amenda aferentă, iar sub un milion de euro este faptă penală (dacă nu recidivează), dar dacă se plătește suma și amenda aferente nu se merge la… (pușcărie n.r.)”, a afirmat el.

Vezi amendamentele adoptate aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here