LIVE-TEXT Ministrul propus la Transporturi și Comunicații, Lucian Bode, la audierile din Parlament: Vrem să lansăm licitația 5G cu respectarea condițiilor din Memorandumul semnat cu SUA – Telecom

0
132

Ministrul propus la Transporturi și Comunicații, Lucian Bode, este audiat în acest moment în comisiile reunite din Parlament. Deputat liberal, Bode este în prezent președintele Comisiei pentru transporturi și infrastructură din Camera Deputaților și în Guvernul Organ va conduce sectorul de aproape patru miliarde de euro al Comunicațiilor. Bode a spus că, la capitolul Comunicații, se va separa componenta de infrastructură de cea de digitalizare și un obiectiv important este lansarea licitației 5G cu respectarea condițiilor Memorandumului semnat cu SUA. Fostul ministru PSD al Comunicațiilor, Bogdan Cojocaru, i-a reproșat acestuia că a vorbit doar 30 de secunde despre planurile din Comunicații, un sector care generează 6% din PIB.

  • HotNews.ro transmite LIVE TEXT principalele declarații legate de sectorul Comunicațiilor:
Lucian Bode, ministru propus pentru Transporturi, Infrastructură și Comunicații:

  • – Sunt de profesie inginer electromecanic, am terminat Facultatea de electrotehnică, Universitatea Oradea, promoția ’98, am profesat ca inginer până în 2008. Apoi am fost ales consilier local, județean și deputat de Sălaj din 2008 până în prezent.
  • – În 2012 am fost pentru o scurtă perioada ministru al Economiei în Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu. Din 2016 până în prezent sunt președintele Comisiei de Transporturi din Camera Deputaților.

În legătură cu infrastructura de comunicații:

  • – În noua configurație a Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comuniațiilor, vor intra în structură (n.a coordonare) Poșta Română, SNR, participațiile statului la Telekom, CERT-RO (n.a Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică) și ICI (n.a institut care gestionează domeniile de internet .ro), cu alte cuvinte componenta de infrastructura din actualul MCSI.
  • – La Comunicații, știm cu toții pt că de ce separăm acest minister, vrea să precizez: nu separăm componenta de comunicații de cea de societate informațională. Noi separăm componenta de infrastructură de cea de digitalizare. În programul de Guvernare vorbim de Posta, SNR și vorbim de Autoritatea pentru Digitalizarea României și de rolul pe care-l va avea in arhitectura statului.
  • – Guvernul are in vedere organizarea de parteneriate publice private pentru servicii publice din sectorul IT și transferul de know-how dinspre firmele competitive.
  • – in vederea eficientizării actului public, Guvernul susține masuri de reorganizare printre care si Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR).
  • – Priorități: vreau să subliniez un obiectiv important – lansarea licitației pt 5G cu respectarea condițiilor din Memorandumul semnat de România cu SUA.

Întrebări adresate de Parlamentari:

Cătălin Drulă (USR): O să trec printr-o listă de priorități care, din punctul nostru de vedere, sunt importante.
Pe partea de comunicații aș vrea să ne vorbiți despre Poșta Română, situația Telekom, licitația 5G care este un eșec, ne așteptăm la 2 miliarde de lei la buget în acest an.

Fostul Ministru al Comunicațiilor (PSD) Bogdan Cojocaru:

  • Ați vorbit aproape 20 de minute despre tot ce înseamnă infratsructura rutieră, însă în doar 30 de secunde, pe repede înainte ați vorbit despre SNR, Posta si CERT-RO. Nu ati vorbit nimic despre AADR (Agenția pentru Agenda Digitală), ci că veti înființa o nouă autoritate pe care o veti da probabil celui care este in dreapta dvoastra (n.a Marius Bostan, fostul ministru al Comunicațiilor în Guvernul Cioloș). AADR gestioneaza SICAP (n.a Sistemul Electronic de Achiziții Publice) – toate licitatiile functioneaza gratie ei. Cred ca acest domeniu ar merita mai mult de 30 de secunde din partea dvoatră pt ca în PIB-ul Romaniei beneficiaza de 6 procente.
  • Pentru domeniul digitalizarii nu ati vorbit nimic si nu e trecut nimic despre programul national de competitibvitate, care genereaza banii europeni pentru digitalizarea romaniei. Ce faceti cu OIPSI, ce faceti cu AADR – unde avem SICAP, Ghiseul.ro, Punctul de Contact electronic?
  • A doua intrebare este legata de faptul ca seful dvoastra, udovic Orban, a vorbit si de IT-isti: Sustineți cele spuse de Ludovic Orban privind retragerea facilităților fiscale pentru aceștia? Și vreau să răspundeți și dacă doriți privatizarea Poștei Române.

Se actualizeaza

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here