Valentin Lazea: O formație ca Pink Floyd nu ar fi cumpărată dacă ar apărea astăzi. Acum ambiția e ca cetățenii să rămână la stadiul de manipulați – Finante & Banci

0
66

În anii 60-70, pe vremea aia, elitele care conduceau lumea voiau să aibă cetățeni cât mai educați, a declarat Valentin Lazea, economist șef la Banca Națională a României (BNR), în cadrul unui eveniment organizat de Alpha Bank, împreună cu BNR și Asociația Română a Băncilor (ARB). Acesta a precizat că face declarațiile în nume personal.

„Drive-ul era în filme, în muzică. Totul era să gândești ceva, da? Gândiți-vă că astăzi o formație precum Pink Floyd sau nu știu cine, nu ar fi cumpărată de nimeni. Nici nu ar ști de ea. Ar fi niște site-uri dintr-astea foarte ascunse. Deci cineva la nivel înalt a decis: „Dați oamenilor muzică ca lumea, vrem să cucerim luna”. Ăsta era mentalul. Acum care e ambiția omenirii? Să facă noi genți, noi modele de pantofi, să facă un spectacol… nu știu care e ambiția lor, iar cetățenii să rămână la stadiul de manipulați. 20% dintre ei să gândească cu capul propriu și din ăia, 15% să fie legați ombilical de cei care dau salarii să-și țină gura, 5% să fie independenți și să mai trăncăne, cum fac eu acum”, a spus Lazea.

Potrivit acestuia, amestecul politicului în economic este dublat de predarea armelor de către economiști în fața politicului.

„Toată lumea știe că economia funcționează după sinusoide, adică perioadele de avânt și de creștere urmată de perioade de scădere și eventual de recesiune. E normal să fie așa. E firea omului. Omul este exuberant, exuberanța se pierde, devine pesimist, pesimist în exces uneori, după care iar crește exuberanța și așa funcționează economia de piață. Keynes a spus să venim prin politici contraciclice, să tăiem atât partea de exuberanță, cât și pe partea de negativ, de pesimist. Adică să strâng cureaua, eu stat, fiscalitatea și politicile monetare când lumea e prea exuberantă și să desfac cureaua, eu stat, să merg pe inversul a ceea ce merge sectorul privat”, a mai afirmat economistul.

Numai că, prin analiza lui Keynes, spune el, nu a ținut cont de câteva chestii, anume că într-o democrație niciun politician nu o să fie de acord să pună stop unei creșteri și că niciun politican într-o democrație nu o să zică: ”lăsați economia să meargă jos”.

„Economiștii au zis: „Am înțeles, vom inventa niște teorii care să justifice ceea ce spuneți dvs.”. Asta este cedarea, pe toate planurile, și moral și intelectual pe care economiștii din lumea întreagă au făcut-o în fața politicului. Am ajuns să trăim într-o lume în care creșterile în exces sunt acceptate, chiar dacă nu au niciun fundament economic, iar scăderile nu sunt niciodată acceptate, chiar dacă sunt justificate economic. Nimeni nu mai zice stop când creșterea se duce în sus și nimeni nu mai acceptă să aibă minus”, a mai afirmat Valentin Lazea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here