Connect with us

Stiri economice

De la gigolo financiar și rujatul porcului, la peticeli. Povestea de la Finanțe în câteva expresii din jargonul de afaceri american – Finante & Banci

Publicat

pe

​Situația de la finanțe nu arată roz. Acest lucru s-a văzut în datele la 9 luni, cu un deficit de 2,62% din PIB, iar până să confirme Orban, surse din finanțe spuneau că de vină ar fi fost aprobarea unor plăți pentru PNDL. Pe deoparte, putem da vina și pe fostul ministru Eugen Teodorovici, dacă luăm în considerare că a fost, ceea ce jargonul de afaceri american numește, „Financial Gigolo”, tradus ca gigolo financiar, adică marionetă.

Termenul este explicat bine în cartea „Green Weenies & Due Diligence – Jargon de afaceri american”, de Ron Sturgeon, și se referă, de fapt, la o marionetă, la o persoană cu vizibilitate care e recrutată pentru a aduce credibilitate. Face doar ceea ce i se cere și nu reprezintă o amenințare reală la adresa echipei de conducere.

(Sintagma a fost născocită în 1934 de William Douglas, viitor judecător la Curtea Supremă de Justiție a Statelor Unite ale Americii).

În acest context, să nu uităm să ne amintim de cel mai cunoscut exemplu: OUG 114. A fost născocită de Darius Vâlcov, împreună cu alți susținători PSD, sub acceptul lui Dragnea și vârâtă lui Teodorovici, care a și ieșit public cu documentul (imaginea cu Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici din acea seară de decembrie). El a făcut ce i s-a spus.

Au încercat, apoi, să pună ruj pe râtul porcului (Lipstick on a pig). Practic, au încercat prin diverse apariții publice să facă porcul mai frumos. Oricât de mult au încercat, nu au putut să facă ceva urât să pară mai frumos. Pe parcursul acestui an s-a modificat mult față de cum arată. Mulți ar spune că s-a pus „ruj pe râtul porcului” și în privința situației bugetare.

Între timp avem un nou Guvern și un nou ministru de finanțe.

Florin Cîțu este, cum spun americanii ,„new kid on the block” – nou-venitul – jucător nou în ring

Noul ministru, înainte să apuce să preia fotoliul guvernamental, a privit cu neîncredere rapoartele Ministerului Finanțelor. Practic a dat mereu de înțeles că ar fi vorba despre „Soft paper report”. Cuvintele acestea în engleză înseamnă că cifrele sunt scrise pe hârtie moale, astfel încât să i se poată da o nouă întrebuințare, ca de pildă… la toaletă (spune Ron Sturgeon).

Ajuns aici a descoperit o gaură, spune el, de 21 miliarde lei… rămâne de văzut. Neîndeplinirea încasărilor nu știm dacă poate fi numită gaură.

Acum el trebuie să identifice balastul (Company cholesterol) – personalul în exces sau alte impedimente care afectează activitatea.

Există totuși o problemă când vine vorba de asta. Mulți angajați au venit în instituții prin concursuri. Aceștia nu se pot da afară așa ușor. Să luăm exemplul Lilianei Mincă care a venit în Ministerul Finanțelor ca sefă pe o direcție prin concurs, adusă de cineva din interior. HotNews.ro a scris despre asta aici. Ea, câștigându-și postul prin concurs, nu poate fi dată afară.

Probabil ministrul va face o restructurare a departamentelor, iar Liliana Mincă va deveni un simplu funcționar, cu un salariu mic. E doar o presupunere, nu o certitudine.

Americanii au o vorbă, potrivit lui Sturgeon: Cutting the dog’s tail – a scurta coada câinelui. Adică, dacă trebuie să concediezi un om, nu tăia coada câinelui puțin câte puțin tot reducându-i din atribuții până-și dă demisia, ci taie dintr-o dată cu blândețe.

Nu știm cum va găsi „leacul pentru cancer” (curing cancer). Cu alte cuvinte, redimensionarea aparatului bugetar este foarte greu de pus în practică.

Luând în considerare faptul că atât premierul Ludovic Orban, cât și Florin Cîțu au tot dat de înțeles că situația bugetară este varză (F**ed up beyond all repair), deficitul bugetar va depăși 3% din PIB, anul acesta.

Acum a mai rămas ca la rectificare să fie făcute cârpeli sau peticeli, ori cum spun economiștii americani „Filling in the potholes”. Adică să aplice diferite tactici pentru a regla politicile șubrede anterioare. Asta pentru a nu depăși cu foarte mult acel 3%.

Având în vedere că urmează a se face bugetul pe 2020, acesta trebuie bine preparat (fully baked) pentru că, din ce am înțeles până astăzi, se dorește creșterea punctului de pensie cu 40% din septembrie. Cele mai mari probleme vor fi, de fapt din 2021, când acel 40% se va simți ca o greutate în buget.

Depinde, bineînțeles, dacă vor „tăia coada câinelui”, lucru pe care l-am spus mai sus (adică redimensionarea aparatului bugetar). Este nevoie de, cum spun americanii, „rifle shot” – foc de carabină – o acțiune precisă și hotărâtoare.

Ce va fi, vom vedea.

(n.r. Sintagmele folosite mai sus și ceea ce înseamnă sunt cartea lui Ron Sturgeon – Green Weenies & Due Diligence – Jargon de afaceri american)

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Lovitură pentru Guvernul Ciolacu. Comisia Europeană cere suspendarea celei de-a treia tranșe din PNRR, în valoare de 2 miliarde de euro

Publicat

pe

România nu și-a respectat angajamentele luate în ceea ce privește reforma întreprinderilor de stat, dar şi cele legate de investiţii din domeniul transporturilor şi de o reformă a regimului fiscal al microîntreprinderilor. Motiv pentru care Comisia Europeană cere suspendarea tranșei de plată numărul 3, din PNRR, în valoare de 2 miliarde de euro.

Comisia Europeană (CE) a aprobat marţi o evaluare preliminară pozitivă a celor şase ţinte şi a 62 din cele 68 de jaloane legate de cea de-a treia cerere de plată a României în valoare de două miliarde de euro (fără prefinanţare) în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR), elementul central al programului NextGenerationEU, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Comisia a constatat că, în această etapă, nu au fost atinse şase jaloane, fiind vorba despre reforme ale guvernanţei întreprinderilor de stat, precum şi de investiţii din domeniul transporturilor şi de o reformă a regimului fiscal al microîntreprinderilor.

În acest context, Comisia Europeană propune suspendarea parţială a plăţii în conformitate cu articolul 24 alineatul (6) din Regulamentul privind MRR. „Această procedură le oferă statelor membre timp suplimentar pentru a îndeplini jaloanele sau ţintele restante, ele primind totodată o plată parţială legată de jaloanele şi ţintele care au fost atinse în mod satisfăcător”, precizează Executivul comunitar în comunicat.

Potrivit sursei citate, cea de-a treia cerere de plată acoperă etape importante din realizarea a 37 de reforme şi a 17 investiţii care vor genera schimbări pozitive pentru cetăţenii şi întreprinderile din România în următoarele domenii: tranziţia verde şi digitală, transportul durabil, renovarea energetică, regimurile fiscale şi de pensii, mediul de afaceri, mobilitatea urbană, turismul şi cultura, asistenţa medicală, reformele sociale, buna guvernanţă, educaţia şi managementul apei, al deşeurilor şi al pădurilor.

Printre măsurile emblematice din prezenta cerere de plată se află stimularea eficienţei energetice în industrie. Astfel, a intrat în vigoare cadrul legislativ care introduce măsuri de facilitare a investiţiilor în eficienţa energetică din industrie. Printre altele, această reformă elimină obstacolele din calea contractelor de performanţă energetică, introduce supravegherea pieţei şi aplicarea standardelor de eficienţă energetică, precum şi noi standarde pentru instrumentele financiare verzi.

De asemenea, în ceea ce priveşte reforma sistemului public de pensii, a intrat în vigoare un nou cadru legislativ care stabileşte că pensiile speciale vor fi calculate pe baza principiului contributivităţii, a vechimii în profesie şi a reajustării procentului aferent veniturilor obţinute. Conform principiului contributivităţii, valoarea pensiilor va depinde de suma contribuţiilor plătite în timpul vieţii profesionale.

În plus, vor fi investiţii pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a parcului imobiliar existent în condiţiile în care au fost semnate contracte de renovare în vederea îmbunătăţirii eficienţei energetice şi contracte de renovare integrată (consolidare seismică şi eficienţă energetică) a clădirilor publice.

Comisia a transmis deja evaluarea sa preliminară pozitivă a jaloanelor şi ţintelor pe care le consideră atinse în mod satisfăcător Comitetului economic şi financiar (CEF), care are la dispoziţie patru săptămâni pentru a emite un aviz.

În paralel, Comisia a comunicat României motivele pentru care consideră că jaloanele respective legate de investiţii şi de reforme nu au fost îndeplinite în mod satisfăcător. România are acum la dispoziţie o lună pentru a-i transmite Comisiei observaţiile sale.

„În urma avizului CEF cu privire la evaluarea preliminară pozitivă şi după evaluarea observaţiilor transmise de România, Comisia va adopta o decizie de plată, după care se poate efectua plata către România. În cazul în care, în urma observaţiilor transmise de România, Comisia îşi confirmă evaluarea potrivit căreia jaloanele în cauză nu au fost atinse în mod satisfăcător, o parte din plată va fi suspendată. Cuantumul suspendat va fi stabilit prin aplicarea metodologiei Comisiei privind suspendările de plăţi (prezentată în anexa II la comunicarea publicată la 21 februarie 2023), care se aplică tuturor statelor membre”, se mai arată în comunicatul CE.

Din momentul respectiv, România va avea la dispoziţie o perioadă de şase luni pentru a îndeplini jaloanele restante. La sfârşitul acestei perioade, Comisia va evalua dacă jaloanele respective au fost îndeplinite în mod satisfăcător. În caz afirmativ, ea va ridica suspendarea şi va efectua plata cuantumului suspendat, apreciază reprezentanţii CE.

Planul de redresare şi rezilienţă al României include o gamă largă de măsuri de investiţii şi de reforme. Planul va fi finanţat cu 28,5 miliarde de euro, din care 13,6 miliarde de euro sub formă de granturi şi 14,9 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. 

Citeste in continuare

Evenimente

Un mare producător de zahăr din România CONCEDIAZĂ zeci de angajați. Ce ofertă li s-a făcut oamenilor?

Publicat

pe

Agrana România, unul dintre cei mai mari producători de zahăr de pe piața locală, va disponibiliza zeci de angajași de la Fabrica din Buzău, până la finele anului. Decizia companiei austriece a fost luată la câteva luni după oprirea procesului de rafinare.

Producătorul austriac a notificat Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Buzău, anunțând că s-a ajuns la un acord cu sindicaliștii, iar din decembrie vor pleca acasă peste 50 de oameni, potrivit regulile privind concedierea colectivă.

„Începând cu 10 decembrie, 55 de salariați vor fi afectați de măsura concedierii, dintr-un număr de aproximativ 350 cât înseamnă tot grupul Agrana. Aceste persoane care vor fi concediate vor primi plăți compensatorii, respectiv 6 salarii brute individuale pentru o vechime între 1-10 ani, 9 salarii pentru o vechime între 10 și 15 ani, 12 salarii pentru vechime 15-20 de ani și pentru peste 20 de ani, 15 salarii brute individuale”, a declarat directorul AJOFM Buzău pentru presa locală.

Acesta a precizat că în total sunt în jur de 350 de persoane angajate şi din acest grup, 55 de salariaţi sunt concediaţi, „în niciun caz nu reiese că s-ar închide fabrica”. nici că va fi relocată

Citeste in continuare

Evenimente

Este scandal uriaș pe implementarea salariului european. Sindicaliștii cer guvernului măsuri de urgență

Publicat

pe

Este scandal uriaș pe implementarea salariului european în țara noastră. Sindicaliștii cer de urgență Guvernului să stabilească mecanismul de creștere al venitului și cer să fie respectate prevederile directivei, potrivit Realitatea Plus.

Potrivit calculelor făcute de sindicate, venitul brut ar trebui să ajungă la 4.300 de lei, însă simulările de până acum arată că salariul va ajunge la 4.100 de lei brut ceea ce înseamnă un salariu net de puțin peste 2.400 de lei.

Miercuri, sindicatele și patronatele discută cu premierul despre venit, iar sindicaliștii cer ca formula de calcul să fie bazată pe date efective și nu pe prognoze.

Mai mult, directiva spune că salariul minim se va raporta la jumătate din salariul mediu. Ultimele date publicate de INS arată că în luna august salariul mediu a scăzut.

Citeste in continuare

Trending