Connect with us

Stiri economice

De la gigolo financiar și rujatul porcului, la peticeli. Povestea de la Finanțe în câteva expresii din jargonul de afaceri american – Finante & Banci

Publicat

pe

​Situația de la finanțe nu arată roz. Acest lucru s-a văzut în datele la 9 luni, cu un deficit de 2,62% din PIB, iar până să confirme Orban, surse din finanțe spuneau că de vină ar fi fost aprobarea unor plăți pentru PNDL. Pe deoparte, putem da vina și pe fostul ministru Eugen Teodorovici, dacă luăm în considerare că a fost, ceea ce jargonul de afaceri american numește, „Financial Gigolo”, tradus ca gigolo financiar, adică marionetă.

Termenul este explicat bine în cartea „Green Weenies & Due Diligence – Jargon de afaceri american”, de Ron Sturgeon, și se referă, de fapt, la o marionetă, la o persoană cu vizibilitate care e recrutată pentru a aduce credibilitate. Face doar ceea ce i se cere și nu reprezintă o amenințare reală la adresa echipei de conducere.

(Sintagma a fost născocită în 1934 de William Douglas, viitor judecător la Curtea Supremă de Justiție a Statelor Unite ale Americii).

În acest context, să nu uităm să ne amintim de cel mai cunoscut exemplu: OUG 114. A fost născocită de Darius Vâlcov, împreună cu alți susținători PSD, sub acceptul lui Dragnea și vârâtă lui Teodorovici, care a și ieșit public cu documentul (imaginea cu Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici din acea seară de decembrie). El a făcut ce i s-a spus.

Au încercat, apoi, să pună ruj pe râtul porcului (Lipstick on a pig). Practic, au încercat prin diverse apariții publice să facă porcul mai frumos. Oricât de mult au încercat, nu au putut să facă ceva urât să pară mai frumos. Pe parcursul acestui an s-a modificat mult față de cum arată. Mulți ar spune că s-a pus „ruj pe râtul porcului” și în privința situației bugetare.

Între timp avem un nou Guvern și un nou ministru de finanțe.

Florin Cîțu este, cum spun americanii ,„new kid on the block” – nou-venitul – jucător nou în ring

Noul ministru, înainte să apuce să preia fotoliul guvernamental, a privit cu neîncredere rapoartele Ministerului Finanțelor. Practic a dat mereu de înțeles că ar fi vorba despre „Soft paper report”. Cuvintele acestea în engleză înseamnă că cifrele sunt scrise pe hârtie moale, astfel încât să i se poată da o nouă întrebuințare, ca de pildă… la toaletă (spune Ron Sturgeon).

Ajuns aici a descoperit o gaură, spune el, de 21 miliarde lei… rămâne de văzut. Neîndeplinirea încasărilor nu știm dacă poate fi numită gaură.

Acum el trebuie să identifice balastul (Company cholesterol) – personalul în exces sau alte impedimente care afectează activitatea.

Există totuși o problemă când vine vorba de asta. Mulți angajați au venit în instituții prin concursuri. Aceștia nu se pot da afară așa ușor. Să luăm exemplul Lilianei Mincă care a venit în Ministerul Finanțelor ca sefă pe o direcție prin concurs, adusă de cineva din interior. HotNews.ro a scris despre asta aici. Ea, câștigându-și postul prin concurs, nu poate fi dată afară.

Probabil ministrul va face o restructurare a departamentelor, iar Liliana Mincă va deveni un simplu funcționar, cu un salariu mic. E doar o presupunere, nu o certitudine.

Americanii au o vorbă, potrivit lui Sturgeon: Cutting the dog’s tail – a scurta coada câinelui. Adică, dacă trebuie să concediezi un om, nu tăia coada câinelui puțin câte puțin tot reducându-i din atribuții până-și dă demisia, ci taie dintr-o dată cu blândețe.

Nu știm cum va găsi „leacul pentru cancer” (curing cancer). Cu alte cuvinte, redimensionarea aparatului bugetar este foarte greu de pus în practică.

Luând în considerare faptul că atât premierul Ludovic Orban, cât și Florin Cîțu au tot dat de înțeles că situația bugetară este varză (F**ed up beyond all repair), deficitul bugetar va depăși 3% din PIB, anul acesta.

Acum a mai rămas ca la rectificare să fie făcute cârpeli sau peticeli, ori cum spun economiștii americani „Filling in the potholes”. Adică să aplice diferite tactici pentru a regla politicile șubrede anterioare. Asta pentru a nu depăși cu foarte mult acel 3%.

Având în vedere că urmează a se face bugetul pe 2020, acesta trebuie bine preparat (fully baked) pentru că, din ce am înțeles până astăzi, se dorește creșterea punctului de pensie cu 40% din septembrie. Cele mai mari probleme vor fi, de fapt din 2021, când acel 40% se va simți ca o greutate în buget.

Depinde, bineînțeles, dacă vor „tăia coada câinelui”, lucru pe care l-am spus mai sus (adică redimensionarea aparatului bugetar). Este nevoie de, cum spun americanii, „rifle shot” – foc de carabină – o acțiune precisă și hotărâtoare.

Ce va fi, vom vedea.

(n.r. Sintagmele folosite mai sus și ceea ce înseamnă sunt cartea lui Ron Sturgeon – Green Weenies & Due Diligence – Jargon de afaceri american)

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

COTAȚIA AURULUI ATINGE UN NOU MAXIM ISTORIC

Publicat

pe

În contextul creșterii tensiunilor din Orientul Mijlociu și a incertitudinilor comerciale globale, cotația aurului a atins miercuri un nou record istoric. La aproximativ 05:40 am GMT, prețul aurului pe piața spot a urcat la 3.041,37 dolari pe uncie, după ce a înregistrat un maxim de 3.042,95 dolari. Această performanță reflectă atracția tot mai mare a metalului galben ca activ sigur în fața riscurilor economice.

Traderii sunt îngrijorați de impactul tarifelor vamale impuse de administrația Trump, care ar putea alimenta inflația și ar contribui la o încetinire economică globală. În acest context, investitorii văd aurul ca un refugiu sigur, mai ales într-o perioadă de dobânzi scăzute. Analistul Tim Waterer de la KCM Trade consideră că metalul prețios este bine poziționat pentru a face față incertitudinilor economice și geopolitice.

În aceeași zi, piețele așteaptă cu interes decizia de politică monetară a Rezervei Federale americane, care este prevăzută să rămână neschimbată, cu o dobândă de referință între 4,25% și 4,50%. Discursul președintelui Fed, Jerome Powell, va fi urmărit îndeaproape pentru posibile semnale privind viitoarele direcții ale politicii monetare. Dacă Fed va adopta o abordare mai relaxată, prețul aurului ar putea depăși pragul de 3.050 dolari pe uncie.

Sursa: Realitatea Financiara

Citeste in continuare

Evenimente

ANAF a pus tunurile pe cei care-și închiriază locuințele în scop turistic pe platforme online. Val de notificări și pe venituri din urmă cu 5 ani

Publicat

pe

In this photo illustration, an Airbnb logo seen displayed on a smartphone.,Image: 907376480, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights *** Strictly for editorial news purposes only ***, Model Release: no

ANAF va începe o verificare de mare amploare care-i vizează pe cei care își închiriază locuințele personale în scop turistic pe platforme online precum Booking și Airbnb. Inspectorii au trimis deja notificări către persoane care au realizat astfel de venituri, pentru a le anunța că figurează cu datorii din perioada 2019-2024.

Direcția Generală Antifraudă Fiscala transmite, atât prin SPV cât și prin poștă, persoanelor fizice, care obțin venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, o „Scrisoare de informare/notificare – închiriere spatii cazare regim hotelier”.

„Online-ul este în vizorul ANAF și Antifraudă. Directiva care obligă la completarea declarațiilor cu privire la vânzări ne ajută și pe noi și ANAF a început deja, cu echipe specializate, să identifice nu doar vânzările de pe platformele clasice, ci și platforme de anunțuri simple online, iar acolo sunt din ce în ce mai multe companii și persoane fizice identificate.

A început analiza vânzărilor de servicii turistice prin Booking și prin Airbnb, acolo fiind identificate între 22.000 și 23.000 de persoane fizice care au realizat venituri mai mici sau mai mari, printre care și câteva sute de persoane care au realizat venituri de peste 100.000 de lei”, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.

Citeste in continuare

Evenimente

Rezerva Federală a SUA menține nemodificată dobânda de referință

Publicat

pe

Rezerva Federală a SUA (Fed) a menţinut dobânda de referinţă la un interval cuprins între 4,25% şi 4,50%, în linie cu estimările.

Luând în considerare taxele vamale introduse de administraţia Trump, oficialii Fed şi-au revizuit în creştere previziunile privind inflaţia, care ar urma să se situeze la finalul anului la 2,7%, faţă de un nivel de 2,5% anticipat în decembrie. Până la finalul lui 2027, inflaţia în SUA ar urma să revină la 2%, obiectivul Fed, iar dobânda la 3,10%.

În plus, prognoza privind evoluţia economiei SUA a fost revizuită în scădere. Fed se aşteaptă acum la un avans al PIB-ului SUA de 1,7% în 2025, de la un nivel de 2,1% estimat anterior. În 2026 şi 2027, creşterea economiei SUA ar urma să se situeze la 1,8%.

Rata şomajului în SUA ar urma să se situeze la 4,4% în 2025 şi 4,3% în 2026 şi 2027. În februarie, rata şomajului a fost de 4,1%.

Oficialii Fed avertizează că au sporit riscurile şi perspectivele în acest an sunt confuze.

„Incertitudinile privind perspectivele au crescut”, se arată în comunicatul Fed. Fără a menţiona în comunicat numele lui Donald Trump sau taxele vamale, proiecţiile privind o inflaţie mai ridicată în acest an arată efectul politicilor comerciale ale Washingtonului.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE