Connect with us

Stiri economice

​Cacealmaua lui Teodorovici. Dacă venea Cîțu, constata că sala era oricum închisă. Rectorul ASE confirmă: Fără dezbateri în clădire pe timpul campaniei – Finante & Banci

Publicat

pe

​Ca doi copii la școală, așa se comportă atât fostul, cât și actualul ministru al Finanțelor. Primul copil spune: – Am descoperit că ai furat creta. Celălalt: – Nu am furat, ia hai, după ore, în curtea școlii. Acum toată școala așteaptă ca orele să treacă mai repede pentru a viziona bătaia. Cam așa se poate descrie ce s-a întâmplat ieri între Florin Cîțu și Eugen Teodorovici, cu exagerări de ambele părți. HotNews.ro a dat declarațiile lui Cîțu aici, iar cele ale lui Teodorovici aici.

În cazul de față, curtea școlii ar fi trebuit să fie Aula Magna a Academiei de Studii Economice (ASE), iar bătaia programată, o dezbatere ce trebuia să aibă loc la ora 12:00.

Până la urmă, am decis să merg să văd dacă vine Cîțu la dezbatere, deși aveam informații că nu va fi prezent. Probabil nu l-a lăsat partidul. În fine.

Acolo, dincolo de jurnaliști, din când în când se mai opreau persoane tinere, băieți și fete deopotrivă, care doreau să-și facă selfie cu Teodorovici, în fața sediului ASE. Se opresc, își fac poză, ministrul zâmbește și așa mai departe.

Mândru, fostul ministru se „priponește” bine în fața camerelor, iar jurnaliștii încep să pună întrebări la care Teodorovici răspunde distrat.

„Am crezut și cred că este corect față de toți cei care doresc să știe exact situația financiară a țării, care este situația bugetului, mai ales că s-a vorbit foarte mult în ultima perioadă despre fel de fel de subiecte și fără argumente, am crezut că este corect să venim astăzi la Academia de Studii Economice, să discutăm, să avem o dezbatere împreună cu domnul ministru în funcție, Vasile Cîțu. Din păcate, așa cum vedeți și dumneavoastră, această invitație nu a fost onorată. Mă dezamăgește încă o dată pentru că o astfel de dezbatere ar fi făcut bine atât celor care cunosc economia și s-ar fi convins de situația reală și mai ales tututor cetățenilor care așteaptă astfel de confruntări utile pentru întreaga economie”, a spus Teodorovici.

În rest, a vorbit, în principiu, despre aceleași lucruri ca în conferința de ieri (joi), dar cu alte cuvinte.

La final, o tânără blondă, blond platinat, care aștepta de ceva vreme să termine jurnaliștii cu întrebările, a primit ce a dorit de la Teodorovici: o poză împreună, la care să se vadă sediul ASE în spate.

Încercând să intru în sediul ASE, acolo unde se află Aula Magna, trec de prima ușa, apoi de cea rotativă, iar pe urmă sunt întâmpinat de un paznic al Academiei. Știa deja de ce vin.

Mi-a zis că nu poate intra nimeni, cu excepția personalului academiei, iar acest lucru i s-a spus de dimineață, de când a intrat în tură.

Rectorul este plecat într-o delegație în Egipt, iar fără aprobările acestuia, sala nu poate găzdui o dezbatere.

Așadar, l-am apelat pe rectorul ASE, Nicolae Istudor, iar acesta ne-a spus că: În timpul campaniei electorale, la ASE nu se poate organiza niciun fel de dezbatere de acest gen, fiind o decizie în acest sens, iar el nu a dat aprobare pentru așa ceva.

În concluzie, chiar dacă venea Florin Cîțu la ASE, nu avea ce face, nu putea ține o dezbatere pentru că ASE-ul nu-i lăsa în Aula Magna. Poate doar pe stradă… în fața Academiei, sub bila de pe clădire.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Românii au luat fața portughezilor și italienilor la capitolul educație financiară, dar tot codași suntem

Publicat

pe

România progresează în ceea ce priveşte nivelul educaţiei financiare a cetăţenilor, fiind în faţa unor state precum Italia sau Portugalia.

Două sondaje externe, unul realizat la nivelul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), celălalt la nivelul Uniunii Europene, arată că România progresează în ceea ce priveşte nivelul educaţiei financiare a cetăţenilor, fiind în faţa unor state precum Italia sau Portugalia. Cu toate acestea, România are de recuperat, fiind în urma multor state la acest capitol.

„Ne dorim foarte mult să impulsionăm şi digitalizarea şi tocmai de aceea noi suntem foarte determinaţi să creştem atât educaţia financiară, cât şi educaţia digitală. S-au văzut şi primele rezultate ale parteneriatelor desfăşurate în regim public-privat. Avem şi sondajul OECD, dar şi sondajul Eurobarometru al Comisiei Europene care relevă faptul că România a progresat. În sondajul OECD România a depăşit Italia cu un scor de alfabetizare financiară de 54 versus 53 în Italia. Este adevărat că este sub media celor 40 de state analizate, care este de 60. Important este că noi progresăm la comportamentul financiar pentru că acest scor de alfabetizare”, a declarat Gabriela Folcuţ, de la Asociaţia Română a Băncilor. 

Aceasta a explicat că, în ceea ce priveşte nivelul de cunoştinţe, România ”nu stă tocmai bine” , mulţi dintre români neştiind să răspundă exact la întrebări precum „Ce este dobânda compusă?”,  ”Cum se calculează dobânda simplă?”, ”Ce este inflaţia?” sau la întrebări legate de riscurile financiare.  

În schimb, românii stau mult mau bine la capitolul legat de comportamentul financiar, mulţi dintre ştiu să economisească proactiv, să plătească facturile la timp, să compare ofertele de credit. 

Gabriela Folcuţ a arătat de asemenea că studiul Eurobarometru al Comisiei Europene plasează România pe poziţia a treia de la finalul clasamentului în ceea ce priveşte educaţia financiară, depăşind Letonia şi Portugalia.

Citeste in continuare

Evenimente

Ministrul Finanțelor vrea reducerea drastică a cheltuielilor cu aparatul bugetar

Publicat

pe

Ministrul Finanțelor spune că Guvernul nu a abandonat ideea unui aparat bugetar mult mai suplu și mai eficient. Și chiar dacă nu vor avea loc concedieri masive, statul va trebui să-și reducă drastic cheltuielile.

Tánczos Barna spune că reducerea cheltuielilor cu angajații de la stat rămâne o prioritate pentru guvern, iar șefii instituțiilor publice trebuie să ia măsurile necesare pentru a asigura servicii de calitate cu un număr mai mic de persoane.

Ministrul finanțelor a arătat că, la majoritatea ministerelor, bugetul anual a fost redus, ca primă măsură a reorganizării instituționale.

„Am redus cu 5% cheltuielile de personal, adică în paralel cu reducerea cu 5% și a bugetului de funcționare a cheltuielilor administrative, astfel încât, până la sfârșitul anului, să ne încadrăm în acest deficit de 7%. În interiorul instituțiilor, managerii trebuie să ia măsurile necesare încadrării în aceste limite lunare”, a declarat Tanczos Barna.

„Și în 2026, și în 2027, instituțiile trebuie să meargă mai departe pe drumul digitalizării, eficientizării și reducerii cheltuielilor de funcționare. Nu vorbesc, încă o dată, de reducerea salariilor, ci vorbim de reducerea anvelopei de personal”, a mai spus ministrul de Finanțe.

 Ministrul finanțelor este prezent la Forumul Economic al Transilvaniei, organizat la Târgu Mureș de Fundația Pro Economica. Participă 120 de antreprenori din 16 județe, dar și viceministrul în Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Magyar Levente.

Citeste in continuare

Evenimente

Județul în care seniorii au cele mai mici PENSII: oamenii se descurcă cu greu de la o lună la alta

Publicat

pe

Botoșani a ajuns județul celor mai săraci pensionari din țară. O indică atât statisticile naționale cât și realitatea de zi cu zi trăită de localnici. Mulți dintre ei abia se descurcă de la o lună la alta cu pensii foarte mici care nu le ajung pentru a duce un trai decent. 

Majoritatea pensionarilor din Botoșani nu reușesc să facă față cheltuielilor lunare cu banii din pensie și asta pentru că în județ sunt cele mai mici pensii înregistrate la nivel de țară. Oamenii nu reușesc să facă față scumpirilor, cheltuielilor la utilități sau costurilor cu medicamentele.

Cea mai grea situație este a pensionarilor rămași singuri, fără ajutor bolnavi și cu pensii foarte mici. Cei din mediul rural își pun sănătatea în pericol sau mor cu zile pentru că nu au bani să urmeze un tratament. 

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE