Connect with us

Stiri economice

Eficiența/Ineficiența cheltuielilor candidaților la președinție: lei cheltuiți/voturi obținute – Finante & Banci

Publicat

pe

Unii dintre candidați la prezidențiale au avut parte de, ceea ce numesc americanii, „skyscraper curse”. Adică blestemul care planează asupra acelor planuri prea ambițioase. Cu alte cuvinte, costurile au depășit așteptările. Dacă ai cheltuieli mari în campanie nu înseamnă că vei strânge voturi pe măsura acestora.

Scopul multora a fost să scoată măcar un scor de 3% pentru a-și putea deconta cheltuielile. Candidați precum Ramona Ioana Bruynseels, Alexandru Cumpănașu, Viorel Cataramă sau Bogdan Stanoevici nu au obținut acel procent, deși au cheltuit sume măricele. Bruynseels a cheltuit, de exemplu, 0,8 milioane lei, Cumpănașu – puțin peste jumătate de milion, Cataramă – 1,3 milioane lei, Stanoevici – 20.000 lei (am ales doar câteva nume pentru a da un exemplu).

Lei cheltuiți/vot obținut

Cum spuneam și mai sus, dacă ai cheltuieli mari în campanie nu înseamnă că vei strânge voturi pe măsura acestora

Este cazul Vioricăi Dăncilă, de exemplu, pentru care s-au băgat puțin mai mulți bani decât în cazul lui Iohannis, iar voturile obținute au fost mai puține. O arată chiar raportul lei cheltuiți/vot obținut. În cazul candidatului PSD vorbim de 8,87 lei, iar în cazul celui liberal (PNL) de 5,18 lei.

Bineînțeles, luând în calcul același raport, cel mai prost stau Viorel Cataramă cu 26,74 lei/vot obținut, Mircea Diaconu cu 19,99 lei/vot și Theodor Paleologu cu 13,41 lei/vot.

În cazul lui Dan Barna vorbim de 5,42 lei/vot.

În candidatul Mircea Diaconu s-a băgat o sumă de peste două ori mai mare decât în Dan Barna, iar rezultatul a fost mult mai slab: 19,99 lei/vot versus 5,42 lei/vot. În final, Barna a ieșit pe 3 iar Diaconu pe 4.

Alți candidați au fost sub această sumă, precum Alexandru Cumpănașu – 3,96 lei, Ramona Ioana Bruynseels – 3,25 lei, Hunor Kelemen – 1,25 lei, Bogdan Stanoevici – 0,51 lei sau Cătălin Ivan – 0,44 lei.

Top 5 sume totale cheltuite

Klaus Iohannis – 18 milioane lei
Viorica Dăncilă – 18,2 milioane lei
Mircea Diaconu – 16,2 milioane lei
Dan Barna – 7,2 milioane lei
Viorel Cataramă – 1,3 milioane lei


Top 5 rezultate finale de la BEC

Klaus Werner Iohannis – 3.485.292 de voturi, reprezentând 37,82%
Vasilica Viorica Dăncilă – 2.051.725, reprezentând 22,26%
Ilie Dan Barna – 1.384.450, reprezentând 15,02%
Mircea Diaconu – 815.201, reprezentând 8,85%
Theodor Paleologu – 527.098, reprezentând 5,72%

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Un mare producător de zahăr din România CONCEDIAZĂ zeci de angajați. Ce ofertă li s-a făcut oamenilor?

Publicat

pe

Agrana România, unul dintre cei mai mari producători de zahăr de pe piața locală, va disponibiliza zeci de angajași de la Fabrica din Buzău, până la finele anului. Decizia companiei austriece a fost luată la câteva luni după oprirea procesului de rafinare.

Producătorul austriac a notificat Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Buzău, anunțând că s-a ajuns la un acord cu sindicaliștii, iar din decembrie vor pleca acasă peste 50 de oameni, potrivit regulile privind concedierea colectivă.

„Începând cu 10 decembrie, 55 de salariați vor fi afectați de măsura concedierii, dintr-un număr de aproximativ 350 cât înseamnă tot grupul Agrana. Aceste persoane care vor fi concediate vor primi plăți compensatorii, respectiv 6 salarii brute individuale pentru o vechime între 1-10 ani, 9 salarii pentru o vechime între 10 și 15 ani, 12 salarii pentru vechime 15-20 de ani și pentru peste 20 de ani, 15 salarii brute individuale”, a declarat directorul AJOFM Buzău pentru presa locală.

Acesta a precizat că în total sunt în jur de 350 de persoane angajate şi din acest grup, 55 de salariaţi sunt concediaţi, „în niciun caz nu reiese că s-ar închide fabrica”. nici că va fi relocată

Citeste in continuare

Evenimente

Este scandal uriaș pe implementarea salariului european. Sindicaliștii cer guvernului măsuri de urgență

Publicat

pe

Este scandal uriaș pe implementarea salariului european în țara noastră. Sindicaliștii cer de urgență Guvernului să stabilească mecanismul de creștere al venitului și cer să fie respectate prevederile directivei, potrivit Realitatea Plus.

Potrivit calculelor făcute de sindicate, venitul brut ar trebui să ajungă la 4.300 de lei, însă simulările de până acum arată că salariul va ajunge la 4.100 de lei brut ceea ce înseamnă un salariu net de puțin peste 2.400 de lei.

Miercuri, sindicatele și patronatele discută cu premierul despre venit, iar sindicaliștii cer ca formula de calcul să fie bazată pe date efective și nu pe prognoze.

Mai mult, directiva spune că salariul minim se va raporta la jumătate din salariul mediu. Ultimele date publicate de INS arată că în luna august salariul mediu a scăzut.

Citeste in continuare

Evenimente

Ce angajați români din străinătate vor beneficia de al 13-lea salariu și prime de Crăciun?

Publicat

pe

Românii care lucrează în unele țări ale Uniunii Europene se pot bucura chiar și de al 14-lea salariu, precum și de bonusuri acordate la final de an. Mai precis, este vorba de două state care acordă astfel de beneficii angajaților.

În Austria şi Italia, angajaţii primesc două salarii în plus pe an. Unul dintre ele vine chiar înainte de vacanța de vară, în timp ce celălalt este plătit înaintea sărbătorilor de Crăciun.

Românii care lucrează în aceste două țări se pot bucura din plin de al 13-lea și al 14-lea salariu. Acestea sunt numite „Prime de Crăciun și de vacanță” sau uneori „al 13-lea și al 14-lea salariu”, scrie BZI.

Alte țări UE care le oferă bonusuri angajaților se află Portugalia, Spania, Grecia, Austria și Italia.

Unele companii împart cele două plăți speciale pe cursul anului, la fiecare trei luni, adică de patru ori pe an. 

Citeste in continuare

Trending