Evenimente
Parada militară de Ziua Națională a României creeaza nemultumiri si tensiuni in randul politistilor locali/Problemele din Politia Locala Ploiesti

(Preluare National – Catalin Tache):
Noul ministru de Interne, ca toți politrucii de dinaintea lui de altfel a debutat la MAI printr-o sforăitoare declarație de război pe viață și pe moarte împotriva clanurilor interlope. Ce-i drept, acestea din urmă se pare că încă nu au aflat că sunt în război cu ditamai ministrul de Interne și puzderia de structuri specializate din subordinea MAI! Astfel că răpirile, sechestrările, traficul cu droguri și reglările de conturi cu macete și pistoale ziua în amiaza în plin centrul celor mai mari orașe ale României nu doar că nu au fost stopate, se înmulțesc tot mai alarmant. Ce-i drept, ministrul Vela a luat totuși și primele măsuri în războiul declarat clanurilor interlope : a schimbat doi șefi de structuri. Dar pe cei de la … resurse umane și audit! Structuri cu adevărat ”vitale” în destructurarea rețelelor transfrontaliere de crimă organizată! Plus un prfecet pentru ursul accidentat, subiect care de altfel a ținut capul de afiș al agendei MAI…
Noul ministru de Interne bate pasul pe loc…
În schimb, ”mascații” continuă să facă ”rating” pe la televiziuni, ei fiind trimiși în grupuri tot mai mari și înarmați tot mai ostentativ, până în dinți, la cele mai ”periculoase” misiuni din ultima vreme. Începând de la descinderea de pe un teren de fotbal, la un meci televizat, pentru a-l conduce să dea o declarație pe antrenorul Marius Baciu, cel reclamat de un părinte că nu i-a băgat copilul să joace fotbal ”la pitici”! Dar și la percehzițiile împotriva unor ”șoareci de bibliotecă”, funcționari publici precum fostul director de la Transelectrica! Ca să nu mai spunem că aproape nu mai este buticar care să nu fie anchetat de ”mare evaziune fiscală” la pufuleți și care să nu aibă ”onoarea” de a le arăta el vecinilor cine este, din moment ce dube cu mascați cu glonț pe țeavă îl însoțesc din fața blocului pentru câte o declarație, doar pentru a da cu subsemnatul. Însă lăsând gluma la o parte, toate aceste intervenții au un numitor comun : puternica mediatizare. Astfel că sunt mai degrabă lovituri de imagine date de ”piariștii” ministerului, decât de destructurare a clanurilor interlope. Astfel că poate îi trece prin cap și noului ministru sau consilierului său, ”nemuritorul Nezir” cel al informațiilor militare – singurul asumat de altfel după ”fuga sănătoasă” a chestorului Marian Tutilescu după dezvăluirile noastre!- să facă barem niște echipe mixte de patrulare și să trimită mascații noaptea prin cartierele rău famate, acolo unde sectoriști nu mai există de mult, dacă tot îi ”vântură” atâta pe la toate bazaconiile de misiuni. Hai că se poate! La fel cum s–a putut de altfel și să se semneze diverse documente și ”împuterniciri la împuterniciri”, noaptea, ca pe vremea lui Florin Iordache…
Ceva documentare n-ar strica…
Trupele speciale, trimse să intervină la toate bazaconiile
Nu trebuie să te consilieze musai cine știe ce nume grele ale sistemului pentru a conștientiza că toate aceste misiuni de intervenție a trupelor speciale, atunci când nu este vorba de conflicte spontane se efectuează în urma unor documentări premergătorare. Și oricât de succinte ar fi acestea, tot trebuie de verificat unde și mai ales împotriva cui urmează a se interveni… Că una este să intri peste un interlop însoțit de ”locotenenți” drogați înarmați până în dinți și recunoscuți pentru săvârșirea faptelor cu violență și alta peste vreo babă surdă sau un bebeluș mucos… Tocmai în urma unor astfel de documentări, atât informative cât și pe teren stabilindu-se de altfel și ”calibrarea” efectivelor necesare intervenției… Numai că la MAI deja de prea multă vreme cutuma prevede ca la cazurile cu posibil impact mediatic să se trimtă cohorte întregi de mascați, în timp ce prin cartierele mărginașe ale marilor orașe fluieră doar vântul, nu și sirenele mașinilor de patrulare însă…
Clanurile încă nu au aflat că Vela le-a declarat război…
Mai ușor cu taxiul la MAI…
Clanurile încă nu au aflat că Vela le-a declarat război…
Acum, că noul minsitru s-a lăsat zâmbind tras în poză cum vine cu taxiul la sediul central al Ministerului Afacerilor Interne nu prea mai are cum să îi impresioneze pe ”bătrânii combinatori” ai sistemului. Cei care se mulțumesc să asiste încă impasibili și fără a interveni deocamdată la desfășurarea operațiunii de ”documenntare” a noului ministru… Chiar dacă după ”lovitura” în care dezvăluiam ”întoarcerea în afacerile MAI” a chestorului Marian Tutilescu a trebuit să se recurgă la ”Planul B”. Dar cum Marcel Vela este încă la început de mandat, a mai ”furat ceva meserie” de când se afla la conducerea Comisiei parlamentare de specialitate din Senat și oricum pare mânat de intenții bune, șanse să nu fie ”încălecat” chiar cu totul încă mai există… Atât doar că ține strict de ministru pe persoană fizică, ci nu ca și om politic, dacă acestea vor fi fructificate sau risipite… Pentru că ”vijelia” din prima zi de mandat deja s-a domolit, momentan evitându-se, cu o încăpățânare demnă de o cauză mai bună, abordarea unor probleme cu adevărat sensibile. Cum ar fi durata interimatului de la conducerea Direcției Generale de Protecție Internă, mai ales că, îi place sau nu noului ministru, în cadrul MAI există totuși și o structură ”Doi ș’ un sfert”… Și atunci, dacă tot o are la dispoziție, barem să hotărască Marcel Vela ce face cu ea…
Evenimente
Românii ar avea nevoie de o PENSIE cu aproximativ 75% mai mare decât media pentru a duce un trai decent – STUDIU
Românii consideră că nivelul decent al unei pensii este de aproape 5.000 de lei, cu aproximativ 75% mai mare decât valoarea medie din prezent. Datele apar un sondaj al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România.
Conform analizei, 97% din respondenţi spun că au auzit de Pilonul II de pensii, iar 82% spun că acesta trebuie menţinut. Datele sondajului arată şi o îmbunătăţire a nivelului de cunoaştere a detaliilor despre Pilonul II de către majoritatea celor intervievaţi, arată analiza, citată de Rador.
Acelaşi studiu mai arată că 37% din români nu reuşesc să economisească niciodată, aproape jumătate economisesc de câteva ori pe an şi doar 16% spun că îşi permit să pună bani deoparte în fiecare lună.
Pentru comparație, ultimele date ale INS, în trimestrul IV din 2024, pensia medie lunară a fost de 2.898 lei, după o creștere de peste 12%, ca urmare a marii recalculări din toamna anului trecut.
Evenimente
Modificare majoră la voucherele de vacanță în 2025. Nu toți bugetarii vor primi tichete
Se schimbă modul în care se vor acorda voucherele de vacanță. Ministerul Economiei spune că formula de acordare a bonificațiilor va fi una cât mai simplă.
Va fi o formulă cât mai simplă tocmai pentru a ne asigura că oamenii ajung să nu-și piardă timpul, a spus ministrul Economiei, Bogdan Ivan, joi, despre modalitatea de acordare a voucherelor de vacanță.
Întrebat când ar putea fi gata normele de aplicare pentru tichetele de vacanță, el a spus că „în cel mai scurt timp, săptămâna viitoare o să fie o întâlnire finală după ce colegii de la Ministerul Economie și Digitalizări au dezbătut cu colegii din Ministerul de Finanțe și cu toate structurile profesionale și cu companiile de e-ticheting”.
„Este evident că e o modificare care întâmpină anumite neplăceri pentru că nu vorbim direct de acele vouchere care se dădeau efectiv și se consumă. Va fi o formulă cât mai simplă tocmai pentru a ne asigura că oamenii ajung să nu-și piardă timpul atunci când vorbim despre dovada faptului că s-au folosit de aceste instrumente și automat pot să dovedească prin documente justificative că au folosit voucherele și o să primească automat acei bani înapoi”, a explicat Bogdan Ivan.
Evenimente
Specialiștii acuză: Noile modificări fiscal vor afecta micile întreprinderi
Noile prevederi fiscale pregătite de Ministerul Finanțelor în privința TVA vor afecta micile întreprinderi. Camera Consultanților Fiscali salută majorarea plafonului la 395.000 lei, dar atrage atenția asupra celorlalte aspecte din proiectul MF.
Organizația precizează că Ministerul Finanțelor a ales cea mai restrictivă variantă, în privința regulilor de depășire a plafonului, fiind o transpunere foarte limitată a prevederilor Directivei TVA. ‘Înregistrarea în scopuri de TVA va fi una retroactivă. Dacă un operator economic a depășit plafonul de 300.000 lei oricând înainte de 1 aprilie (ex. 2022, 2023, 2024 sau începutul anului 2025), nu putem înțelege cum s-ar putea aplica prevederile referitoare la înregistrare aplicabile după 1 aprilie 2025. În unele state membre ale Uniunii Europene, atunci când o întreprindere depășește plafonul de scutire de TVA, partea din tranzacție care depășește plafonul este supusă TVA, dar restul tranzacției poate rămâne scutit’, se arată în comunicatul CCF.
CCF menționează că una dintre cele mai problematice prevederi se referă la faptul că la data depășirii plafonului național de 395.000 lei, persoana impozabilă care aplică regimul special de scutire trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA și aplică regimul de taxare începând cu data depășirii acestuia.
Solicitarea înregistrării, conform proiectului Ministerului, ar trebui efectuată exact în ziua depășirii plafonului de scutire, iar înregistrarea este considerată valabilă la data depășirii.
‘Totuși, Directiva (2020/285) prevede o serie de opțiuni care ar fi permis aplicarea unui sistem mai apropiat de ceea ce avem în prezent. A fost aleasă cea mai restrictivă variantă, fiind o transpunere foarte limitată a prevederilor Directivei TVA, nefiind permisă niciun fel de depășire a plafonului de scutire, deși ar fi putut fi aplicată cel mult o depășire de 25% a plafonului de scutire. De asemenea, înțelegem că înregistrarea în scopuri de TVA va fi una retroactivă, respectiv care produce efecte de la data depășirii plafonului. Nu vedem vreo modalitate practică realistă de a atribui și comunica contribuabilului codul de TVA exact în ziua depășirii plafonului. Astfel, va exista o perioadă de timp, nespecificată de lege, până la data atribuirii efective a codului de TVA în care se aplică regimul de taxare, dar fără ca operatorul economic să dețină cod de TVA’, atrag atenția reprezentanții organizației.
În subsidiar, în opinia CCF, ar fi corect să fie folosită sintagma ‘regimul normal de TVA’ în loc de ‘regimul de taxare’, întrucât nu toate operațiunile sunt taxabile.
Astfel, rămâne neclară problema perioadei de la data depășirii plafonului și până la data la care codul de TVA este efectiv atribuit și comunicat contribuabilului, respectiv cum se vor emite facturile pentru care trebuie aplicat regimul de taxare.
Organizația precizează că, la ora actuală, sistemul e-Factura nu permite persoanelor care nu au cod de TVA să emită facturi cu TVA.
În plus, prevederile referitoare la înregistrare, aplicabile după 1 aprilie 2025, presupun ca efectele înregistrări sa fie retroactive, respectiv, din data depășirii plafonului.
‘Considerăm că trebuie reanalizate dispozițiile tranzitorii cuprinse în proiect având în vedere următoarea inadvertență: Dacă un operator economic a depășit plafonul actual de 300.000 lei oricând înainte de 1 aprilie (ex. 2022, 2023, 2024 sau începutul anului 2025), nu putem înțelege cum s-ar putea aplica prevederile referitoare la înregistrare aplicabile după 1 aprilie 2025, întrucât noul mecanism presupune înregistrări retroactive la o dată situată mult înainte de intrarea în vigoare a legii noi, înainte de 1 aprilie 2025, ori acest fapt ar constitui o aplicare evident retroactivă a legii. Întrebările pe care ni le punem. Ne punem câteva întrebări la care sperăm să găsim răspuns în Nota de fundamentare, pentru o înțelegere completă și corectă a noului mecanism: se au în vedere modificări în ceea ce privește Sistemul e-Factura în sensul corelării cu noile prevederi? Dacă se emit facturi cu TVA, va exista o prevedere în norme care să permită deducerea la beneficiar chiar și în lipsa codului de TVA al furnizorului?
Va fi necesară stornarea facturilor emise fără codul de TVA și reemiterea acestora după ce codul de TVA este efectiv atribuit?’, se spune în comunicat.
Camera Consultanților Fiscali recomandă Ministerului de Finanțe să aibă în vedere și posibilitatea ca operatorii economici să poată utiliza codul cu RO încă din ziua depășirii plafonului, chiar dacă acesta va fi atribuit și comunicat efectiv de ANAF după o anumită perioadă. S-ar evita astfel dificultăți de raportare și în Declarația 394.
Referitor la data depășirii plafonului, CCF înțelege că din această data se aplică regimul de taxare (regimul normal de TVA, mai corect).
‘Din perspectiva practică apare următoarea situație de fapt: în cursul zilei în care s-a depășit plafonul operatorul economic poate realiza operațiuni sub plafonul de 395.000 lei și ulterior să depășească acest plafon cu alte tranzacții. În mod normal pentru a nu retroactiva aplicarea legii, pentru operațiunile realizate până în plafon, în ziua depășirii acestuia, considerăm că ar trebui aplicată scutirea și să se aplice regimul normal de TVA numai tranzacției prin care se depășește plafonul, precum și celor ulterioare. În niciun caz nu putem fi de acord cu interpretarea potrivit căreia regimul normal de TVA se aplică pentru toate tranzacțiile din ziua depășirii plafonului, inclusiv pentru cele realizate înainte de depășirea plafonului, întrucât ar fi o aplicare retroactivă a legii și ar lipsi de conținut aplicabilitatea scutirii pentru mici întreprinderi’, se maia arată în documentul CCF.
Totodată, CCF menționează că nu identifică însă niciun impediment în ceea ce privește deducerea TVA pentru beneficiarii care primesc facturi cu TVA pentru operațiunile din ziua în care plafonul este depășit, întrucât depășirea plafonului este constatată de operatorul economic, nu pe bază de control al organelor fiscale, și comunicată pe propria răspundere de către acesta. Organizația precizează că eventuale erori de determinare a plafonului pot exista chiar și dacă s-ar aplica TVA pentru toate operațiunile din ziua depășirii plafonului, fără nicio deosebire.
Potrivit sursei citate, în unele state membre ale Uniunii Europene, atunci când o întreprindere depășește plafonul de scutire de TVA, partea din tranzacție care depășește plafonul este supusă TVA, dar restul tranzacției poate rămâne scutit, în funcție de legislația națională.
Exemple de astfel de tratamente specifice includ: în Germania, dacă o întreprindere depășește plafonul de scutire de TVA (care este de 22.000 euro pentru activitățile comerciale), aceasta trebuie să se înregistreze în scopuri de TVA. Însă, conform unor reglementări specifice, este posibil ca TVA să fie aplicată doar pentru valoarea care depășește plafonul. Astfel, în cazul unei tranzacții care face ca plafonul să fie depășit, partea de valoare care depășește limita poate fi supusă TVA, în timp ce restul tranzacției poate rămâne scutit, dar acest aspect trebuie confirmat de autoritățile fiscale.
De asemenea, Italia aplică un sistem similar, în care, în cazul depășirii plafonului de scutire de TVA, se poate aplica TVA doar pentru partea din tranzacție care depășește plafonul. Dacă o întreprindere realizează o tranzacție care depășește plafonul de scutire (care este de 65.000 euro pentru prestările de servicii), TVA ar putea fi aplicată doar asupra sumei care depășește acest plafon, iar restul tranzacției ar putea rămâne scutit, cel puțin până la momentul înregistrării oficiale.
În Spania, legislația prevede o abordare similară: dacă o persoană impozabilă depășește plafonul de scutire (care este de 85.000 euro pentru activitățile comerciale), TVA ar putea fi aplicat doar pentru suma care depășește plafonul, lăsând restul tranzacției scutit. Totuși, este important de menționat că în multe cazuri autoritățile fiscale pot decide aplicarea TVA la întreaga valoare a tranzacției.
În Austria, plafonul de scutire pentru întreprinderile mici este de 35.000 euro. Dacă cifra de afaceri depășește acest plafon, TVA este aplicată doar pe suma care depășește limita, în timp ce partea de tranzacție care rămâne sub plafon poate rămâne scutită, în anumite condiții.
‘În concluzie, putem afirma că și din jurisprudența CJUE și din practica altor state membre rezultă fără dubii că nu se poate elimina beneficiul scutirii de TVA pentru mici întreprinderi în cazul operațiunilor anterioare depășirii plafonului, drept pentru care, strict din aceste considerente’, se mai spune în comunicat.
Camera Consultanților Fiscali este o organizație profesională de utilitate publică, persoană juridică fară scop lucrativ, cu patrimoniu și buget propriu. Este constituită din consultanți fiscali, consultanți fiscali asistenți care au dobândit această calitate, precum și societățile de consultanță fiscală, autorizate de Cameră, în condițiile prevăzute de O.G. nr. 71/2001, privind organizarea și exercitarea activității de consultanță fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
-
Automotiveacum 2 zile
Serviciul de rent a car reprezinta cea mai avantajoasa alternativa de mobilitate cand vii in tara
-
Evenimenteacum o zi
SIVICULTORII ORGANIZEAZĂ UN MITING MIERCURI, ÎN PIAȚA VICTORIEI
-
Evenimenteacum 2 zile
BURSA DE VALORI BUCUREŞTI A ÎNCHIS ÎN SCĂDERE PE MAJORITATEA INDICILOR ŞEDINŢA DE MARŢI
-
Evenimenteacum 2 zile
UNGARIA ȘI ROMÂNIA, STATELE CU CEA MAI MARE INFLAȚIE DIN UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN FEBRUARIE
-
Companiiacum o zi
Scapă de team building-urile plictisitoare! Încearcă un escape room
-
Evenimenteacum 2 zile
Schimbări majore la transmiterea indexului AUTOCITIT pentru energia electrică. La ce trebuie să fiți atenți?
-
Evenimenteacum o zi
Rezerva Federală a SUA menține nemodificată dobânda de referință
-
Evenimenteacum o zi
Acneea la adulți: De ce continuă să apară și cum poți scăpa de ea?