Connect with us

Stiri economice

​Senzațional, incredibil, dezastru, șoc și groază: leul se depreciază (un pamflet) – Finante & Banci

Publicat

pe

O zi liniștită, ca oricare alta. Cutremurul a venit, la fel ca în zilele anterioare, la aceeași oră: 13.01. Anunț important pentru țară. News alert. Ecranul televizorului și site-urile de știri au o bandă roșie “plesnită” peste știre. Se aprind girofare roșii care parcă inundă camera. Îmi e frică să mă uit pe geam, să nu cumva să văd Revoluția de afară sau, cine știe, vreo armată de zombi. Să te baricadezi în casă? Să ieși în stradă? Nici nu știi ce să faci. E greu de reacționat în fața prăpădului. Vocea din TV nu iartă nimic. Încă o dată, leul s-a depreciat. Este (un nou) minim de minim istoric al leului. Glicemia sare în aer. Inima pompează nebunește. Ce face BNR? De ce nu ia Isărescu măsuri? Joacă electoral sau doar e nepăsător la săracii cu credite în euro?

Schimb repede postul. Oare dau toți la fel? O fi adevărat? O altă Voce îți țiuie în urechi: Cine e de vină? E guvernul actual? E fostul guvern? E Black Friday? E încălzirea globală? E… ?

Vocea anunță că e în direct la TV analistul X, simpatizant al fostului Guvern: De vină este evident actualul Guvern, pentru că ministrul Finanțelor a spus că nu mai sunt bani la buget. Investitorii nu mai au încredere în economia românească, vor să scoată banii din țară…

Vocea continuă: Ați văzut, doamnelor și domnilor, românii cu rate în euro nu vor mai putea să facă față.

Înghiți repede un vasodilatator și speri doar să nu fi ajuns deja ca Venezuela, unde banii se măsoară în kilograme. Că, din câte spune Vocea, așa pare. De ce naibii n-am economisit până acum în euro, dracu să mă ia de prost…?

Schimb iar postul.

O treia Voce intră în direct cu un alt analist, de data asta simpatizant al actualului Guvern. Acesta îi explică: Nu e domne așa cum se speculează. Pur și simplu, în perioada asta se depreciază leul! N-are treabă cu ce se aruncă în spațiul public. Așa fac toți leii în noiembrie: se chircesc de la frig, cum ar veni.

Pe cine să crezi? Încerci să intri pe site-ul Băncii Naționale să vezi cât de jos poate să se coboare un leu. Privești tastatura și îți simți gura uscată. Mâinile îți tremură, degetele parcă refuză să te asculte. Tastezi „b”, respiri adânc, găsești tasta ”n”, o apeși ușor, apoi adaugi ”r” cu gesturi șovăielnice. În final scrii „bnr.ro”. Oftezi adânc și dai „Enter”. Undeva în partea dreaptă a site-ului, vezi cursul. Vezi carevasăzică Dezastrul. Catastrofa în starea ei pură. Cu cât s-a depreciat leul? Nu știu dacă văd bine, o fi o greșeală? Acolo scrie: 0,02%.

Încep să mă gândesc că BNR nu are cum să greșească. Începe să se disipe căldura acumulată în corp din cauza stresului provocat de anunțurile în cascadă anunțate. Tremuratul încetează, dar te simți în continuare obosit după experiența asta.

Dincolo de exagerarea de mai sus, se exagerează mult.

Hai să pun un grafic mai jos. Să vedem măcar cum e situația. Șoc și groază că se depreciază leul în fiecare an? Vă vine să credeți?

Nu am luat media anuală, ci prima zi a lunii ianuarie din ultimii 10 ani.

Când ne mai panichează unul și altul, să vedem cât de mare e deprecierea. Dacă e 0,00x% – 0,0x% să ne calmăm, un pic. Oricum ar fi, leul va continua să se deprecieze, ceea ce înseamnă că economiile în valută sunt o idee bună.

Cum acest text nu se dorește a fi o analiză, ci mai mult un pamflet, nu vom discuta aici despre motivele din spatele deprecierii precum anumite politici fiscale, balanța comercială etc.

Între timp, buricele degetelor nu mai sunt transpirate. Trebuie să șterg tastatura cu ultimul șervețel antibacterian din pachet. Dar să nu uit în week-end sa-mi cumpăr un pachet nou de șervețele. E și luni o zi în care va fi anunțat noul curs. La 13.01 fix!

(nu m-am referit la cursul de astazi, cand s-a apreciat leul, ci la situatia generala de zilele trecute, care se va mai repeta)

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Românii au luat fața portughezilor și italienilor la capitolul educație financiară, dar tot codași suntem

Publicat

pe

România progresează în ceea ce priveşte nivelul educaţiei financiare a cetăţenilor, fiind în faţa unor state precum Italia sau Portugalia.

Două sondaje externe, unul realizat la nivelul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), celălalt la nivelul Uniunii Europene, arată că România progresează în ceea ce priveşte nivelul educaţiei financiare a cetăţenilor, fiind în faţa unor state precum Italia sau Portugalia. Cu toate acestea, România are de recuperat, fiind în urma multor state la acest capitol.

„Ne dorim foarte mult să impulsionăm şi digitalizarea şi tocmai de aceea noi suntem foarte determinaţi să creştem atât educaţia financiară, cât şi educaţia digitală. S-au văzut şi primele rezultate ale parteneriatelor desfăşurate în regim public-privat. Avem şi sondajul OECD, dar şi sondajul Eurobarometru al Comisiei Europene care relevă faptul că România a progresat. În sondajul OECD România a depăşit Italia cu un scor de alfabetizare financiară de 54 versus 53 în Italia. Este adevărat că este sub media celor 40 de state analizate, care este de 60. Important este că noi progresăm la comportamentul financiar pentru că acest scor de alfabetizare”, a declarat Gabriela Folcuţ, de la Asociaţia Română a Băncilor. 

Aceasta a explicat că, în ceea ce priveşte nivelul de cunoştinţe, România ”nu stă tocmai bine” , mulţi dintre români neştiind să răspundă exact la întrebări precum „Ce este dobânda compusă?”,  ”Cum se calculează dobânda simplă?”, ”Ce este inflaţia?” sau la întrebări legate de riscurile financiare.  

În schimb, românii stau mult mau bine la capitolul legat de comportamentul financiar, mulţi dintre ştiu să economisească proactiv, să plătească facturile la timp, să compare ofertele de credit. 

Gabriela Folcuţ a arătat de asemenea că studiul Eurobarometru al Comisiei Europene plasează România pe poziţia a treia de la finalul clasamentului în ceea ce priveşte educaţia financiară, depăşind Letonia şi Portugalia.

Citeste in continuare

Evenimente

Ministrul Finanțelor vrea reducerea drastică a cheltuielilor cu aparatul bugetar

Publicat

pe

Ministrul Finanțelor spune că Guvernul nu a abandonat ideea unui aparat bugetar mult mai suplu și mai eficient. Și chiar dacă nu vor avea loc concedieri masive, statul va trebui să-și reducă drastic cheltuielile.

Tánczos Barna spune că reducerea cheltuielilor cu angajații de la stat rămâne o prioritate pentru guvern, iar șefii instituțiilor publice trebuie să ia măsurile necesare pentru a asigura servicii de calitate cu un număr mai mic de persoane.

Ministrul finanțelor a arătat că, la majoritatea ministerelor, bugetul anual a fost redus, ca primă măsură a reorganizării instituționale.

„Am redus cu 5% cheltuielile de personal, adică în paralel cu reducerea cu 5% și a bugetului de funcționare a cheltuielilor administrative, astfel încât, până la sfârșitul anului, să ne încadrăm în acest deficit de 7%. În interiorul instituțiilor, managerii trebuie să ia măsurile necesare încadrării în aceste limite lunare”, a declarat Tanczos Barna.

„Și în 2026, și în 2027, instituțiile trebuie să meargă mai departe pe drumul digitalizării, eficientizării și reducerii cheltuielilor de funcționare. Nu vorbesc, încă o dată, de reducerea salariilor, ci vorbim de reducerea anvelopei de personal”, a mai spus ministrul de Finanțe.

 Ministrul finanțelor este prezent la Forumul Economic al Transilvaniei, organizat la Târgu Mureș de Fundația Pro Economica. Participă 120 de antreprenori din 16 județe, dar și viceministrul în Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Magyar Levente.

Citeste in continuare

Evenimente

Județul în care seniorii au cele mai mici PENSII: oamenii se descurcă cu greu de la o lună la alta

Publicat

pe

Botoșani a ajuns județul celor mai săraci pensionari din țară. O indică atât statisticile naționale cât și realitatea de zi cu zi trăită de localnici. Mulți dintre ei abia se descurcă de la o lună la alta cu pensii foarte mici care nu le ajung pentru a duce un trai decent. 

Majoritatea pensionarilor din Botoșani nu reușesc să facă față cheltuielilor lunare cu banii din pensie și asta pentru că în județ sunt cele mai mici pensii înregistrate la nivel de țară. Oamenii nu reușesc să facă față scumpirilor, cheltuielilor la utilități sau costurilor cu medicamentele.

Cea mai grea situație este a pensionarilor rămași singuri, fără ajutor bolnavi și cu pensii foarte mici. Cei din mediul rural își pun sănătatea în pericol sau mor cu zile pentru că nu au bani să urmeze un tratament. 

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE