Connect with us

Stiri economice

Cât de tradiţionale sunt produsele din târgurile de sărbători – Agricultura

Publicat

pe

Deşi românii sunt mari consumatori de produse tradiţionale, se pune întrebarea cât de autohtone sunt produsele care se regăsesc în târgurile de sărbători începând cu 1 decembrie? România importă 65% din carnea de porc şi produce 30% din cantitatea de fasole consumată în ţară, relatează Mediafax.

Consumul de carne de porc în România este de 32 de kilograme/locuitor/an, însemnând aproximativ 600.000 de tone de carne anual, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistiscă (INS). Din acestea, peste 65% vor veni din import, iar preţurile în supermarketuri au crescut deja cu 20% faţă de luna iulie.

„Peste 65% luna asta import, am crescut de la 45% la 65%. Cred că va fi o explozie de la începutul lunii decembrie, iar preţul deja a explodat, la porcul în viu, dacă doresc să achiziţioneze de la gospodăria populaţiei în câteva zile, de la 10 lei/kg în viu, a ajuns în Botoşani de exemplu la 15 lei. În supermarket, preţurile deja au crescut cu 15-20% faţă de luna iulie şi se aşteaptă creşteri în continuare”, a explicat pentru Mediafax Mary Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP).

Sorin Minea, preşedinte Romalimenta, a adăugat că, deşi suntem mari consumatori, „niciodată România nu a produs mai mult de 50% din necesar, în ultimii 25 de ani”.

Întrebat dacă românii vor putea mânca produse din carne de porc autohtonă la târgurile organizate de sărbători anul acesta, Sorin Minea a spus că „La târgurile astea de care vorbiţi dumneavoastră, mă îndoiesc profund că vreunul dintre producători poate demonstra trasabilitatea fără etichetă. Aceia vor spune că (produsele n.r.) sunt de la ei din curte, bio, naturale. Deci, dacă vreţi să mâncaţi ceva de care habar nu aveţi de unde este, vă recomand cu căldură aceste târguri. Nici eu nu ştiu, nici ei nu ştiu. Dar dacă nu cumva au crescătorii ascunse prin codrii patriei, restul cumpără carne de unde găsesc mai ieftină, cu pestă din România sau de afară”.

Acesta a mai spus că producătorii nu au documente prin care să demonstreze parcursul comercial al cărnii, iar cârnaţii aşa numiţi „tradiţionali” ar putea fi fabricaţi din carne din mai multe ţări, prezentată drept autohtonă.

„Producătorii aceştia aşa-zişi tradiţionali, niciunul nu are hârtii de trasabilitate. Ei cumpără pe încredere, vă spun ei că (produsul n.r.) e de la ei din curte. Eu când vând carne în magazin, dacă vând carne ca atare, potrivit legislaţiei trebuie să spun de unde provine, România, Spania, Germania. Într-un produs precum mezelul, cârnaţ, salam şi aşa mai departe, într-un cârnat poate să fie carnea din trei ţări. Dumnezeu ştie ce-i acolo. Dar dacă el spune că e naturală de la el din curte şi dumneavoastră credeţi…”, a declarat Minea pentru Mediafax.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a deschis oficial vineri, 29 noiembrie, târgul dedicat Zilei Naționale a României „Mâncăm și trăim românește”. Cu această ocazie, ministrul a înmânat grupurilor aplicante dovada înregistrării în Registrul Denumirilor de Origine Protejate și al Indicațiilor Geografice Protejate pentru cele două produse recent recunoscute, ”Cârnați de Pleșcoi” și ”Telemea de Sibiu”.

Întrebat de unde achiziţionează carnea producătorii de Cârnaţi de Pleşcoi, ministrul a răspuns că „de peste tot”, însă reţeta este orginală românească. „O cumpără de peste tot, dar reţeta e consacrată, reţeta este a lor. Deci reţeta, compoziţia, modul de preparare, nu mai are nimeni voie să folosească brandul respectiv pentru că e un brand recunoscut. Avem la nivel naţional 727 de produse înregistrate pe schemele de calitate naţională, recunoscute la nivel naţional, iar la nivel european avem doar 7. Carnea trebuie să fie de calitate, dar procurată de unde pot. În cazul cărnii de porc, din păcate din cauza acestei crize a pestei porcine africane, multă vreme de acum încolo carnea care se produce în România va fi mult sub necesarul de consum. Acum am ajuns undeva la 35%. Deci, dacă înainte de această criză produceam cam 60% din consum, acum în doi ani de zile s-a ajuns la 35% din consum. Restul este din import”, a declarat pentru Mediafax ministrul Agriculturii.

Fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) Horia Constantinescu a dat nişte exemple prin care şi-a exprimat scepticismul cu privire la realitatea produselor tradiţionale româneşti. „Marea majoritate nu sunt, în opinia mea, tradiţionale, ci etichetele sunt cu iz tradiţional”, a spus acesta.

„Închideam un magazin în Piaţa Delfin care vindea produse sibiene. Vreţi să râdem împreună? De ce credeţi că erau produsele sibiene? Pentru că cei doi patroni erau din Sibiu. Produsele erau din Buzău, Călăraşi şi alte zone. Şi întrebându-i de ce aţi scris Bunătăţi de Sibiu? Păi noi suntem din Sibiu. Cam aşa sunt şi produsele, marea majoritate nu sunt în opinia mea tradiţionale, ci etichetele sunt cu iz tradiţional. Închideam un sibian de lângă un magazin important din Constanţa şi-mi spunea directorul magazinului că ăsta vine dimineaţa, ia produsele de la noi, le pune etichetele, le dă cu boia şi cu piper şi zice că sunt produse de el. Cum ar putea unul care e permanent la vânzare, la raion, la tejghea să şi producă dacă el e zilnic acolo? Cine le trimite? Bunică-sa?”, a relatat Horia Constantinescu, pentru Mediafax.

Dacă în privinţa cărnii nu ne putem pronunţa că este autohtonă, situaţia nu este diferită nici în cazul fasolei. Potrivit ultimelor date publicate de INS privind fasolea, românii au consumat 3 kilograme de fasole verde/locuitor pe an, în perioada 2015-2016, însemnând 60.000 de tone de fasole pe an.

În 2018, producţia de fasole a fost de 17.000 de tone, aproximativ o treime faţă de producţia de 57.000 de tone de fasole din 1990.

Dacă luăm în considerare autoconsumul din mediu rural, orăşenii consumă 90% din fasolea provenită din import.

Autorităţile şi specialiştii transmit, aşadar, că din întreg marketingul cu produse tradiţionale româneşti, singurele care pot să îşi onoreze acest statut sunt reţetele.

Carnea de porc provine majoritar din import, iar la acest moment doar două judeţe au rămas neafectate de pesta porcină africană. În acest context, rămâne ca în loc de mâncare tradiţională să achiziţionăm produse ale căror „etichete sunt cu iz tradiţional”.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Un mare producător de zahăr din România CONCEDIAZĂ zeci de angajați. Ce ofertă li s-a făcut oamenilor?

Publicat

pe

Agrana România, unul dintre cei mai mari producători de zahăr de pe piața locală, va disponibiliza zeci de angajași de la Fabrica din Buzău, până la finele anului. Decizia companiei austriece a fost luată la câteva luni după oprirea procesului de rafinare.

Producătorul austriac a notificat Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Buzău, anunțând că s-a ajuns la un acord cu sindicaliștii, iar din decembrie vor pleca acasă peste 50 de oameni, potrivit regulile privind concedierea colectivă.

„Începând cu 10 decembrie, 55 de salariați vor fi afectați de măsura concedierii, dintr-un număr de aproximativ 350 cât înseamnă tot grupul Agrana. Aceste persoane care vor fi concediate vor primi plăți compensatorii, respectiv 6 salarii brute individuale pentru o vechime între 1-10 ani, 9 salarii pentru o vechime între 10 și 15 ani, 12 salarii pentru vechime 15-20 de ani și pentru peste 20 de ani, 15 salarii brute individuale”, a declarat directorul AJOFM Buzău pentru presa locală.

Acesta a precizat că în total sunt în jur de 350 de persoane angajate şi din acest grup, 55 de salariaţi sunt concediaţi, „în niciun caz nu reiese că s-ar închide fabrica”. nici că va fi relocată

Citeste in continuare

Evenimente

Este scandal uriaș pe implementarea salariului european. Sindicaliștii cer guvernului măsuri de urgență

Publicat

pe

Este scandal uriaș pe implementarea salariului european în țara noastră. Sindicaliștii cer de urgență Guvernului să stabilească mecanismul de creștere al venitului și cer să fie respectate prevederile directivei, potrivit Realitatea Plus.

Potrivit calculelor făcute de sindicate, venitul brut ar trebui să ajungă la 4.300 de lei, însă simulările de până acum arată că salariul va ajunge la 4.100 de lei brut ceea ce înseamnă un salariu net de puțin peste 2.400 de lei.

Miercuri, sindicatele și patronatele discută cu premierul despre venit, iar sindicaliștii cer ca formula de calcul să fie bazată pe date efective și nu pe prognoze.

Mai mult, directiva spune că salariul minim se va raporta la jumătate din salariul mediu. Ultimele date publicate de INS arată că în luna august salariul mediu a scăzut.

Citeste in continuare

Evenimente

Ce angajați români din străinătate vor beneficia de al 13-lea salariu și prime de Crăciun?

Publicat

pe

Românii care lucrează în unele țări ale Uniunii Europene se pot bucura chiar și de al 14-lea salariu, precum și de bonusuri acordate la final de an. Mai precis, este vorba de două state care acordă astfel de beneficii angajaților.

În Austria şi Italia, angajaţii primesc două salarii în plus pe an. Unul dintre ele vine chiar înainte de vacanța de vară, în timp ce celălalt este plătit înaintea sărbătorilor de Crăciun.

Românii care lucrează în aceste două țări se pot bucura din plin de al 13-lea și al 14-lea salariu. Acestea sunt numite „Prime de Crăciun și de vacanță” sau uneori „al 13-lea și al 14-lea salariu”, scrie BZI.

Alte țări UE care le oferă bonusuri angajaților se află Portugalia, Spania, Grecia, Austria și Italia.

Unele companii împart cele două plăți speciale pe cursul anului, la fiecare trei luni, adică de patru ori pe an. 

Citeste in continuare

Trending