Cum trebuie păstrate jantele pentru anvelopele de iarnă?

0
99

Există argumente destul de convingătoare pentru a vă achiziționa anvelope de iarnă. Cea mai importantă este siguranța, astfel s-a dovedit că acestea reduc distanțele de oprire pe zăpadă și gheață.

A monta și demonta anvelopele semestrial este o problemă asupra jantei în sine, potrivit lui David Weatherhead, profesor auto la Centennial College din Toronto. Anvelopele cu profil inferior subțiază cauciucul și poate duce la deteriorarea acestuia și ulterior care la degradarea anvelopelor. Mulți oameni optează pentru jante de oțel, deoarece acestea sunt mai accesibile la preț.

În funcție de dimensiunea pe care o căutați, este posibil să găsiți jante de bază din oțel negru începând cu aproximativ 50 USD până la 80 USD. 

Un alt motiv important pentru care oamenii aleg jantele pentru roți, este economia ulterioară. Experții de la service-uri auto percep o taxă mai mică pentru anvelopele care sunt inițial plasate pe jante. 

Sistemul TPMS al mașinii monitorizează presiunea în pneuri și avertizează – cu lumină galbenă – când este cu 25% sub presiunea recomandată de producătorul mașinii.

Există două tipuri de sisteme: directe și indirecte. Cel direct utilizează senzori de pe fiecare roată care trimit semnale către computerul mașinii.

Cel indirect nu utilizează senzori – folosește date din sistemul de frânare antiblocare (ABS) pentru a vedea cât de repede se învârt roțile. Dacă anvelopele devin mai mici din cauza unei desumflări bruște, acestea se vor roti mai repede și asta va declanșa avertizarea de presiune a pneului.

O serie de producători auto folosesc sisteme indirecte, dar dacă aveți un sistem direct, senzorii pentru toate cele patru roți ar putea costa 280 USD sau mai mult. 

Trebuie reținut faptul că fiecare înlocuire a anvelopelor auto pe jante este urmată de o deformare mică, dar obligatorie, a jantelor și anvelopelor. Este mai recomandabil din partea specialiștilor să achiziționați un set separat de jante pentru anvelope de iarnă și de vară. În primul rând, atunci când sunt asamblate, atât anvelopele cât și roțile pot fi mult mai bine depozitate și în al doilea rând, este convenabil. Și, desigur, nu trebuie uitat faptul că, pentru sezonul de iarnă, este mai bine să fie amplasate discuri de metal obișnuite, stampilate pentru a evita deteriorarea suprafeței roților din aliaj în condiții nefavorabile de iarnă. Pentru ca păstrarea jantelor nu se transforme într-un proces de deteriorare lentă, dar sigură, trebuie să efectuați mai multe operații simple.

Încercați să spălați murdăria de pe jante după fiecare utilizare în condiții dificile de drum. Pentru a îndepărta nisipul și sarea de pe jante, puteți folosi un instrument special de curățare, sau să mergeți la un service auto. Uscați bine fără a lăsa pete de săpun pe suprafață. Pentru a face acest lucru, ștergeți discul cu o cârpă moale, fără a comite zgârâieturi involuntare. 

După utilizarea sezonieră acoperiți janta cu o soluție care să o protejeze de umiditate. Ulterior, trebuie păstrată în propria cutie sau agățată de ceva, după posibilitate, pentru a evita deformarea. În cameră nu trebuie să fie exces de umiditate, schimbări bruște ale temperaturii sau raze directe ale soarelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here