Evenimente
Constantin Rudnițchi: De ce sistemul medical românesc nu a ieșit din comunism
Săriți! Se privatizează sănătatea! Acesta a fost strigătul de luptă al politicienilor PSD după ce s-a aflat că guvernul Orban a adoptat o ordonanță care viza extinderea finanțării programelor naționale și pentru sectorul privat.
A fost zgomot mare. Explicațiile liberalilor, care, cu voci stinse, încercau să arate că nu este nicidecum vorba despre o privatizare a sănătății, ci doar despre posibilitatea ca pacienții să poată fi tratați și în sistemul privat, au fost trecute cu vederea.
Acuzațiile au fost aduse în lipsa ordonanței cu pricina. De fapt, cei care acuzau că suntem în fața privatizării sistemului de sănătate, nici măcar nu citiseră ordonanța din simplul motiv că actul normativ nu fusese publicat.
Nu m-am grăbit să mă pronunț pe un subiect atât de sensibil. Am vrut să citesc ce spune ordonanța. Ceea ce m-a făcut să nu mai aștept publicarea ordonanței privind finanțarea programelor naționale de sănătate și în spitalele private a fost punctul de vedere al Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale. Un bun prilej pentru a scoate în evidență câteva realități și o serie de anomalii ale sistemului.
În primul rând, este clar că ordonanța nu este nicidecum în favoarea sistemului privat de sănătate, așa după cum s-a susținut cu vehemență. Dimpotrivă! Reprezentanții spitalelor private sunt atât de supărați pe actul normativ încât au anunțat că este posibil să nu mai încheie anul acesta contracte cu Casa Națională de Sănătate (CNAS). Deci, ordonanța în discuție nu le dă, ci le ia bicicleta spitalelor private.
Problema vine de la faptul că ordonanța nu dă dreptul spitalelor private să perceapă coplată de la bolnavii cronici. În plus, aplicarea unei ordonanțe de anul trecut, care introducea coplata, a fost amânată pentru aprilie 2021. Așadar, ordonanța guvernului Orban nu oferă nicio soluție spitalelor private pentru a încasa coplata de la pacienți.
În al doilea rând, CNAS decontează serviciile medicale ale spitalelor private la tarifele din spitalele de stat. Fapt ce îi nemulțumește pe managerii din zona privată care consideră că tarifele de la stat sunt mult prea mici.
Este clar că ambele sisteme trăiesc în minciună. Și statul, unde din motive legate, probabil, de economii bugetare se impun tarife reduse. Și sectorul privat, care, din dorința de a fi profitabil, face presiuni pentru a obțime finanțări mai mari.
Din această dilemă este greu de ieșit. De ani de zile se încearcă găsirea unor standarde de costuri, dar ele sunt refuzate constant de medici. Astfel, este imposibil de spus care este tariful corect: cel redus de la stat sau cel „umflat” de la privat?
Principiul corect, care spune că finanțarea urmează pacientul, este imposibil de pus în practică. Pentru că unele sunt costurile la stat și altele în spitalele private. Până nu se va lămuri acest lucru, nu se va putea aplica această idee minunată și, întâmplător, liberală.
În această situație (a tarifelor diferite dintre stat și privat) sectorul privat ar trebui să își construiască un sistem de asigurare. Polițe care să acopere spitalizarea și tratamentele asiguraților. Dar, în România, o țară cu un nivel redus al veniturilor, asigurările de sănătate se adresează doar unei pături a populației extrem de redusă.
Să fim realiști, nici în spitalele de stat actul medical nu este atât de rău precum se spune, nici în cele private nu este atât de bine precum ar vrea unii să credem.
Suntem o țară a compromisurilor. Iar în materie de sistem de sănătate ele sunt și mai vizibile, și mai pregnante. Statul se face că finanțează, iar privații se mulează, pe principiul plastilinei, după sistem.
Cel mai bun exemplu este tot din viața reală. Nu sunt neapărat un client al farmaciilor, dar de multe ori văd un afiș pe care scrie „fondurile pentru rețete compensate s-au epuizat. Reveniți după data de 25 a lunii”. De fiecare dată când am citit acest anunț am fost oripilat. Pentru că nu am înțeles: medicamentele sunt compensate sau nu sunt? Sunt compensate 10 zile din lună și restul sunt cu preț întreg? Cine „prinde” medicamente compensate și cine nu se bucură de acest privilegiu?
Doar acest exemplu ne arată că, de fapt, sistemul medical nu a ieșit din comunism. Atunci, unii cetățeni își lăsau, noaptea, sticlele în fața magazinului de lactate. Se trezeau cu noaptea-n cap și „prindeau” laptele. Pentru cei care veneau mai târziu nu mai ajungea marfa.
La fel și acum cu medicamentele compensate, cu bolnavii din spitalele de stat sau private. Prinde cine poate câte o finanțare mai mare și un doctor mai bun. Restul, cum o vrea Dumnezeu!
De fapt, ordonanțele și discuțiile despre cu sau fără coplată, despre valoarea diferită a tarifelor de la stat cu cele de la privat, nu rezolvă problema. O mută doar dintr-un loc în altul.
Evenimente
Ciolacu anunță că nu va fi nicio creştere de cotă de TVA anul viitor
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a dat miercuri asigurări că „nu va fi nicio creştere de cotă de TVA” anul viitor. El a făcut aceste precizări întrebat despre varianta, vehiculată în spaţiul public de diverşi specialişti în economie, privitoare la creşteri de taxe de anul viitor, în contextul negocierilor pe care ministrul Finanţelor le poartă la Bruxelles, la Comisia Europeană, referitoare planul de măsuri privind reducerea deficitului bugetar.
„Eu vă dau o veste tristă astăzi, nu va fi nicio creştere de cotă de TVA. Tocmai s-au terminat discuţiile dintre ministrul de Finanţe şi Comisia Europeană. A avut întâlniri şi astăzi, într-o oră se urcă în avion şi vine acasă şi sunt convins că mă va informa şi pe mine şi pe domnul preşedinte Nicolae Ciucă, cum este normal”, a declarat Marcel Ciolacu.
Acesta a precizat că veştile de la Bruxelles sunt bune.
„Normal, sunt veşti bune şi le discutăm în detaliu mâine (n.r. – joi). Înseamnă că nu vom mări taxele. Domne”, noi avem o evaziune fiscală de 10% din PIB, avem cel mai mare GAP de TVA, avem anumite cheltuieli necontrolate, de exemplu în domeniul Sănătăţii, unde, din punctul meu de vedere, noua legislaţie pe care am trecut-o prin Guvern, împreună cu ministrul de Finanţe, este corectă. Respectiv, să avem achiziţii centralizate pentru tot sistemul de sănătate, nu putem cumpăra o seringă, unii o cumpără cu 1 leu, alţii o cumpără cu 3 lei, aceeaşi seringă.Trebuie să termine, suntem în 2024, s-a terminat haiducia în România. Toată această ordonare va aduce, automat, la o reducere de cheltuieli”, a arătat Ciolacu.
Premierul s-a declarat total de acord privind realizarea unei „reforme bugetare”.
„Nu putem să ducem în continuare, să facem digitalizare, e impusă, şi, iarăşi, îmi pare rău, până-n 2026 se va termina. Nu mai putem să ne pitim şi nu mai putem să găsim motive, pentru că, altfel, pierdem banii din PNRR. (…) România se modernizează, nu vor fi taxe şi impozite, şi mai mult, nu va fi nicio creştere de TVA pentru că ar însemna o tâmpenie. Orice punct de creştere la TVA aduce o inflaţie de 0,5%, tocmai am adus inflaţia de la două cifre, am adus-o la sub 5%. Este pentru prima oară când avem o creştere la consum şi o creştere a nivelului de trai, acum, o luăm, din nou, de la capăt?”, a menţionat Ciolacu.
Şeful Executivului a făcut precizările înainte de participare la lansarea proiectului de construcţie a unui corp nou de spital de psihiatrie pentru copii în incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, proiect realizat în baza unui protocol de colaborare între Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti şi Fundaţia Filantropică Metropolis.
Evenimente
Amânarea ratelor bancare pentru producătorii agricoli a fost adoptată de Guvern
Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, o Ordonanță de urgență care prevede amânarea plății ratelor datorate băncilor de către fermierii afectați de seceta pedologică și de problemele economice generate de războiul din Ucraina.
Conform Ministerului Agriculturii, OUG prevede suspendarea de drept, începând cu data solicitării, a rambursării datoriilor curente și restante, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, care fac obiectul contractelor de credit, respectiv leasing, încheiate cu creditorii instituții de credit sau cu instituții financiare nebancare, utilizate în sectorul agriculturii primare, cu scadența în anul 2024, pentru o perioadă de timp până la data de 1 august 2025, pentru debitorii care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
Modificările și completările vizează următoarele aspecte:
– transmiterea către creditori a solicitării de suspendare, însoțită de copia procesului – verbal de constatare și evaluare a pagubelor, încheiat pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2023 si primăvara anului 2024, pentru plante perene, plantații pomicole și plantații viticole, care au fost afectate de seceta pedologică din anul agricol octombrie 2023 – septembrie 2024, într-un procent de 50%, reprezentând media gradului de calamitate a culturilor agricole înscrise în procesele verbale de constatare a stării de calamitate
– dobânda percepută de creditor de la debitor este mai mare de 2,5% + ROBOR de la 1 la 12 luni pentru creditele în lei și 2% + EURIBOR de la 1 la 12 luni pentru creditele în valută, stabilite în contracte, după caz. Nivelul ROBOR-ului se stabilește în ziua înregistrării cererii debitorului
Măsura suspendării executărilor silite se va aplica -aloric, fermieri – distribuitori – producători/furnizori, la cerere, prin raportare la prețul de achiziție, pe baza proceselor verbale emise de autoritățile competente privind constatarea și evaluarea pagubelor la culturi agricole vegetale și a avizelor de expediție sau a altor documente în vederea certificării cantităților livrate.
În cazul în care debitorii își achită până la data de 31.12.2024, obligațiile de plată aferente contractelor aflate în derulare nu se vor percepe dobânzi, penalități, majorări de întârziere sau alte costuri similare și se vor menține toate discount-urile și beneficiile stabilite în contractele de vânzare-cumpărare sau de furnizare de resurse materiale destinate producției agricole vegetale pentru anul 2024. Măsura se aplică pe întregul lanț valoric, respectiv fermieri – distribuitori – producători/furnizori.
Pe toată perioada aplicabilității măsurilor menționate sunt interzise orice acte sau operațiuni având ca obiect transferuri patrimoniale de către fermieri, altele decât cele făcute în cursul firesc al desfășurării activității curente, acestea fiind prezumate ca realizate în frauda creditorilor și lovite de nulitate absolută.
Termenul de aplicare a măsurilor descrise mai sus se prelungește până la data de 01 august 2025
De prevederile actului normativ vor beneficia producătorii agricoli din contractele de credit, respectiv leasing, încheiate cu instituții de credit sau instituții financiare nebancare, care dețin copii ale proceselor – verbale de constatare și evaluare a pagubelor, încheiate pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2023 si primăvara anului 2024, pentru plante perene, plantații pomicole și plantații viticole, care au fost afectate de seceta pedologică din anul agricol octombrie 2023 – septembrie 2024, într-un procent de 50%, reprezentând media gradului de calamitate a culturilor agricole înscrise în procesele verbale de constatare a stării de calamitate.
Evenimente
Alocațiile pentru copii cresc din ianuarie 2025: Noile sume anunțate
De la 1 ianuarie 2025, alocațiile pentru copii vor beneficia de o nouă majorare, conform anunțului făcut de Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.
ceasta a precizat că alocațiile vor fi ajustate cu o creștere de 10,4%, în conformitate cu rata inflației, oferind astfel un sprijin financiar suplimentar familiilor din România. Măsura face parte din strategia guvernamentală de a sprijini părinții în creșterea și educarea copiilor, oferindu-le un ajutor financiar adaptat la creșterea costurilor vieții.
Noile valori ale alocațiilor pentru copii începând din 2025
Ministrul Muncii a detaliat sumele ce vor fi acordate după această ajustare. Astfel, pentru copiii cu vârsta de peste 2 ani, alocația va ajunge la 323 de lei lunar, în timp ce pentru copiii cu vârsta sub 2 ani și cei cu dizabilități, alocația va depăși 700 de lei. „Alocațiile vor crește cu 10,4%, ceea ce înseamnă că pentru copiii mai mari de 2 ani vom ajunge la aproximativ 323 de lei, iar pentru cei sub 2 ani, valoarea va crește la peste 700 de lei”, a declarat Simona Bucura Oprescu.
Această ajustare a alocațiilor continuă tendința de creștere anuală în funcție de rata inflației. În luna ianuarie 2023, alocațiile au fost majorate cu 13,8%, urmând aceeași regulă stabilită prin Ordonanța de Urgență 126/2021, care prevede că, începând din 2023, alocațiile se indexează automat anual, conform inflației anuale comunicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Creșterea din ianuarie 2023 a dus la următoarele valori:
de la 256 de lei la 292 de lei pentru copiii cu vârsta de peste 2 ani și pentru tinerii care urmează cursuri liceale sau profesionale;
de la 631 de lei la 719 lei pentru copiii cu handicap de până la 18 ani.
Majorarea alocațiilor vine ca o măsură de protecție socială esențială pentru familiile din România, contribuind la acoperirea unor costuri crescute în educația și îngrijirea copiilor. Indexarea automată cu inflația, conform reglementărilor în vigoare, asigură că aceste sume reflectă evoluțiile economice și ajută familiile să facă față provocărilor financiare.
Alocațiile se vor majora în fiecare an, la începutul lunii ianuarie, pe baza inflației raportate de INS pentru anul anterior, asigurând astfel o ajustare constantă a acestui ajutor esențial pentru familii.
-
Evenimenteacum 23 de ore
ANAF a lansat GHIDUL privind amnistia fiscală. Cum puteți scăpa mai ieftin de datoriile către stat?
-
Evenimenteacum 2 zile
ELECTRIC Up 2, PROGRAM DE FINANȚARE CU PANOURI FOTOVOLTAICE PENTRU ÎNTREPRINDERI DIN DOMENIUL HORECA. FINANȚĂRI IMPORTANTE ANUNȚATE DE SEBASTIAN BURDUJA
-
Uncategorizedacum 2 zile
Logitech lansează POP Icon Keys – inovație și stil pentru productivitate maximă
-
Evenimenteacum 2 zile
MINISTRUL ENERGIEI: VOM PROTEJA CONSUMATORII FINALI VULNERABILI, DUPĂ 1 APRILIE 2025
-
Companiiacum 2 zile
Importanța conținutului focalizat pentru reținerea vizitatorilor pe site-ul de prezentare
-
Uncategorizedacum 2 zile
Foraje de Apă și Foraje pentru Pompa de Căldură: Soluții Profesionale de la Puturi Apa Profesionale
-
Evenimenteacum 2 zile
Înmatriculările de mașini electrice, în cădere liberă, în primele 9 luni din 2024
-
Automotiveacum 2 zile
Cum sa alegi cele mai avantajoase optiuni de inchirieri auto