Costuri uriașe induse suplimentar prin lipsa de proceduri și de materiale de protecție a personalului

0
106

Un număr incredibil de 103 cadre medicale sunt diagnosticate cu COVID 19, conform datelor raportate către Institutul National de Sănătate Publică din teritoriu, anunţă GCS. Din cele 103 cadre medicale, 43 sunt medici, dintre care 27 sunt din Suceava. Mai sunt diagnosticaţi 45 de asistenţi medicali, dintre care 30 în Suceava, 14 Infirmieri (13 infirmieri Suceava) şi o îngrijitoare. Asta a fost anunțat luni.

Vine ziua de marți și altă știre ne cutremură: un număr de 92 de cazuri de infecţie cu coronavirus au fost confirmate în rândul personalului medical din Suceava, iar medicii şi personalul auxiliar încă se testează, a scris, marţi, pe Facebook, Federaţia Sanitas din România.

În plus, tot astăzi, o nouă bombă, de această dată din București. Şapte medici şi 23 de asistenţi de la Spitalul Floreasca din Bucureşti sunt în izolare la domiciliu după ce ieri, 23 martie, în Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului a venit un pacient confirmat ulterior cu coronavirus, informează Ministerul Sănătăţii.

„Aşa cum anticipam dimensiunea dezastrului o vom avea zilele următoare! Din păcate se înmulţesc cazurile de îmbolnăvire a personalului medical în tot mai multe unităţi sanitare mari, dar cazul de la Suceava rămâne cel mai afectat! Asiguraţi echipamente de protecţie pentru personalul medical! Testaţi cu prioritate personalul din spitale! Organizaţi spitalele adaptat la situaţia actuală”, screi Sanitas pe Facebook.

Aceste vești alarmante se alătură celor deja cunoscute: o parte importantă a personalului medical de la spitalul M.A.I., Gerota, a fost infectată de către fostul comisar de poliție Nelu Lupu, la întoarcerea acestuia din Israel, iar un alt număr important de personal medical a fost infectat de către o pacientă pozitivă COVID 19 la spitalul din Petroșani.

România riscă să intre într-o spirală accentuată de infectări ale personalului medical, care va produce blocaje importante în sănătate, inclusiv lipsirea unui număr important de bolnavi cu alte patologii de îngrijire de specialitate. În plus, compensarea acestor îmbolnăviri ale personalului medical se va putea face numai cheltuind resurse importante, prin aducerea din alte județe sau localități de personal suplimentar, prin angajarea unor pensionari, totul implicând însă costuri importante.

Aceste costuri vor fi cu atât mai dureros resimțite cu cât vor veni într-un context economic tragic, cu sute de mii de firme închise, cu milioane de oameni rămași fără salarii, deci și fără contribuțiile pe care trebuie să le plătească la fondul național de sănătate.

De ce am ajuns aici? Cineva trebuie să răspundă acestei întrebări, totuși. Nu avem proceduri pentru cazurile de epidemie/pandemie, care să fie activate în sistemul medical național? Cineva a uitat să activeze aceste proceduri? Este clar că nu vom putea să ieșim din această criză dacă nu se stopează neutralizarea prin infectare a personalului esențial din punct de vedere sanitar. Nu există o urgență mai mare pentru guvernanți decât menținerea sistemului medical în stare de funcționare. Avem nevoie urgentă de proceduri de tratare a bolnavilor, avem nevoie urgentă de materiale de protecție a personalului sanitar, altfel vom intra în colaps. Guvernul are datoria să acționeze până nu este prea târziu!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here