Ultima fabrică de sticlă din România, care funcționa la Avrig, și-a închis porțile după 400 de ani de activitate continuă

0
105

Pandemia de coronavirus a lăsat fabrica de sticlă de la Avrig (județul Sibiu) fără comenzi, ceea ce a dus la oprirea cuptorului, la închiderea societății și disponibilizarea celor peste 100 de angajați.

Fabrica din Avrig producea obiecte unice de menaj. Oamenii lucrau exclusiv pentru export, iar căderea totală a pieței în perioada de „lockdown” cauzată de pandemia de COVID-19 a dus la oprirea tuturor contractelor. Până în martie, fabrica livra în fiecare lună produse în valoare de minimum 160.000 de euro către țări precum Germania, Italia, Franța, Elveția, Belgia sau Austria, potrivit ziare.com

Societatea avea în urmă cu 20 de ani peste 1.000 de angajați, iar, înainte de oprirea activității, avea doar 120 de persoane.

„Încă din luna martie încoace au tot scăzut comenzile, am reușit să mai reducem din personal, dar tot era greu. Iar acum, în ultima săptămână, nu am mai avut efectiv nicio comandă. M-am zbatut foarte mult și am avut vizitatori, comenzi, apoi a venit pandemia și ne-a pus capac. La noi, față de alte domenii, daca ai de lucru ai, daca nu, e gata. Cuptorul acela funcționa 24 din 24, ceea ce presupunea costuri mari, prea mari ca să le putem susține. Datoriile au fost tot mai mari, creditorii nu au mai acceptat și s-a cerut falimentul”, spunea directorul Doru Teodorescu, imediat după oprirea activității, citat de presa locala.

Fabrica necesită un consum mare de gaz și curent electric. Faptul că sunt mari consumatoare de energie, împreună cu lipsa forței de muncă calificată, a dus la închiderea a 80% din fabricile producătoare de sticlă din România. Mai rămăsese doar cea de la Avrig, dar, în final, și aceasta a cedat.

Fabrica exista de aproape 400 de ani, din 1.625. Comenzile erau aproape în totalitate pentru clienți din afara României, iar cei care erau curioși de activitatea fabricii o puteau vizita cel putin cinci zile pe săptămână. Conducerea reușise să încheie contracte avantajoase pentru întreg anul 2020, dar toate înțelegerile au căzut după ce coronavirusul s-a extins în toată lumea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here