BĂTĂLIA PENTRU AMERICA la Realitatea Plus și realitatea.net. Scenarii pentru confruntarea finală Biden-Trump

0
114

Cea mai spectaculoasă și urmărită confruntare electorală la nivel mondial, cea pentru fotoliul de la Casa Albă, este pe pragul unei potențiale crize instituționale de proporții în Statele Unite. Complexitatea sistemul electroal american lasă loc mai multor scenarii ce pot inclina balanța în favoarea unuia dintre candidați, republicanul Donald Trump, președintele în exercițiu sau Joe Biden, contracandidatul său democrat,arată o analiză Folha Online, preluată de Rador.

În ciuda suspiciunilor rămase în urma alegerile din 2016 în privința acurateții sondajelor de opinie, datele referitoare la intenția de inclină clar în favoarea scenariului ca Donald Trump să piardă, din nou, votul popular.

În aceste condiții, va avea nevoie de Colegiul Electoral pentru a rămâne la putere, dar este mai probabil să piardă și aici, cu excepția producerii unei răsturnări istorice.

Victoria nu este însă garanția că democratul  va avea imediat drumul liber către Casa Albă. Sigur, dacă Joe Biden va câştiga lejer la Colegiul Electoral, nu ar trebui să existe vreo problemă. Trump va pretinde că s-a produs o fraudă și nu va recunoaște rezultatul, dar diferența scorului nu-l va face credibil nici în fața instituțiilor democratice, nici a opiniei publice.

În schimb, o victorie strânsă a lui Biden ar complica situația. Aceasta presupune nu numai scenariul catastrofal din 2000, când rezultatul a depins de sute de voturi în Florida, ci și posibilitatea unui triumf serios la Colegiul Electoral – susținut doar de mici marje în state, ca în 2016 – sau ceva cumva apropiat de realegerea lui George Bush în 2004, decisă cu 118.000 de voturi în Ohio.

Oricare dintre cele trei scenarii ascunde riscul unei dispute îndelungi și periculoase, care ar urma să ajungă, în cele din urmă, la Curțea Supremă, dominată de republicani.

Este evident că argumentul de forță al taberei Trump, într-o astfel de situație, va fi votul prin corespondență și fraudarea acestuia.

Potrivit US Election Project al Universității din Florida, peste 91 de milioane de americani au solicitat buletinele de vot în acest an, ceea ce reprezintă 66,7% din totalul voturilor din 2016. În aceste condiții, numărul de voturi prin poștă va fi de ordinul a câtorva zeci de milioane, și va inclina serios balanța în favoarea lui Biden.

Pentru a reduce din diferență, Trump va lupta cu înverșunare pentru a anula cât mai multe voturi de acest fel. În termeni practici, vor fi invocate diverse tehnicalități – diferențe între semnături și adrese, probleme cu martorii, erori la plicuri și trimiterile poştale.

Rămâne de văzut cum va reacționa Biden dacă Trump va merge până la capăt. În 2000, criza s-a încheiat nu atunci când Curtea Supremă a ordonat oprirea numărătorii în Florida, ci în clipa în care Al Gore i-a acordat victoria lui Bush, renunţând la transferarea disputei în Congres, arbitrul final al alegerilor prezidențiale.

În zilele noastre și într-un context atât de polarizat, este însă greu de închipuit că democrații ar mai fi de acord cu anularea a sute de mii de voturi, notează Folha Online.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here