Brokeri români: Sunt probabile fluctuații de 20%-25% ale cotației Bitcoin, e ceva normal

0
86

Fluctuații de peste 20 sau 25% nu reprezintă o surpriză pentru Bitcoin și sunt de așteptat în perioada următoare, este de părere Claudiu Cazacu, consulting strategist XTB, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varșovia. Turbulențele de pe piața criptomonedelor sunt puse atât pe seama entuziasmului creat de perspectiva unor câștiguri impresionante într-un timp foarte scurt, dar și a unor factori politico-financiari legați de schimbarea de putere din Statele Unite și de evoluția pandemiei COVID. 

Fluctuații de peste 20 sau 25% nu reprezintă o surpriză și nu ar fi înțelept să le vedem drept puțin probabile nici în perioada următoare. Este posibil ca niveluri chiar sub 30 de mii dolari pentru BTC sau 1.000 de dolari pentru ETH să fie atinse, având în vedere viteza înaltă a fluctuațiilor, care a adus câștiguri impresionante într-un orizont de timp foarte scurt unui număr larg de participanți. Unii vor fi astfel ispitiți să vândă pentru a-și asigura profitul. Deși ar fi o bună ocazie ca piața să se stabilizeze relativ, după unele ajustări, calendarul încărcat al perioadei următoare (care va aduce o nouă administrație prezidențială, raportări ale unor nume sonore în piața bursieră din SUA, date din economie despre poziționarea pentru începutul de an în SUA, China, zona Euro, informații din planul situației din sănătate) susține șansele pentru o perioadă cu regim de volatilitate ridicată, se arată în analiza XTB.

Astfel de fluctuații sunt puse pe seama nivelul foarte ridicat de interes suscitat de monedele virtuale pe finalul anului trecut și primele zile ale acestui an. „Ecouri ale aprecierii rapide din perioada asemănătoare de acum 3 ani au fost vizibile pentru „veterani”: și atunci creșterile asimptotic verticale au adus ulterior scăderi ample.” se spune în analiza citată.

În intervalul 1 decembrie 2020- 8 ianuarie 2021, Bitcoin și-a dublat valoarea, în raport cu dolarul american, atingând în ultima zi a intervalulu nivelul record de 42 de mii de dolari. Sesiunile recente au adus o corecție spre 32 de mii USD (la ora redactării materialului, piața fiind deosebit de volatilă).

Un ritm aproape la fel de ridicat a înregistrat Ethereum (ETH). Avansul procentual (185% de pe 1 octombrie până luni la ora 21) se apropie de cel al Bitcoin în aceeași perioadă (213%). ETH este sub vârful istoric din 2018, în timp ce BTC a atins niveluri duble. Pe lângă efectul de antrenare din partea bitcoin, lansarea așteptată a unor contracte futures pe o bursă reglementată din SUA a fost un catalizator important. ETH pare a funcționa mai puțin pe logica BTC, și mai mult ca „bază” pentru așa numite contracte inteligente, sau proiecte construite pe infrastructura sa. Corelarea cu BTC rămâne destul de înaltă, dar ea variază notabil în timp, potrivit analizei XTB.

Pentru o vreme, realitatea ar putea fi între (nu neapărat la jumătate) entuziasmul debordant al fanilor monedelor virtuale vizând noi vârfuri și cei care le văd la valoare 0. În lipsa unor reglementări foarte restrictive, condițiile incerte ale anului în curs, alături de vizibilitatea adăugată și modalitățile noi de acces (via Paypal, companii listate care au dețineri importante, precum Microstrategy sau contracte futures pe ETH, între altele) ar putea permite, după o perioadă (ce se poate întinde la mai multe săptămâni sau chiar luni) la reluarea secvenței ascendente a Bitcoin.

Scăderile recente ale monedelor virtuale au venit după comentarii mai puțin favorabile chiar ale unor investitori anterior optimiști (Scott Minerd, vorbind despre o „țintă atinsă” la 35 de mii dolari per bitcoin), normalizarea situației din SUA, unde o tranziție pașnică a puterii este ipoteza de bază (deși nu certă) și avertizarea FCA (autoritatea de reglementare financiară din Marea Britanie) că investitorii în monede virtuale riscă să își piardă toți banii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here