Țările nu mai au dreptul să introducă persoane în carantină – Capital

0
252

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a vorbit, într-o intervenție la Antena 3 despre avantajele certificatului verde european. Acesta va permite libera circulație în UE pe timpul pandemiei.

 Anunțul lui Rareș Bogdan

“Trebuie considerat o facilitate pentru că pe lângă avantaj pe baza vaccinului, el are încă două componente. Pe de o parte, dacă ai unul dintre cele patru vaccinuri operate la nivelul Europei, Pfizer, BioNTech, AstraZeneca, Johnson & Johnson, atunci fără nicio problemă poți circula dintr-o țară în alta, țările respective nu mai au dreptul în momentul introducerii certificatului covid să introducă persoane în carantină”, a transmis Rareș Bogdan.

Testele COVID nu vor mai fi plătite

Totodată, europarlamentarul precizează că toate țările care vor semna acordul privind certificatul verde european nu vor mai putea solicita cetățenilor să plătească testele COVID-19. Cheltuielile vor fi suportate de Comisia Europeană, a mai spus Rareș Bogdan.

Nici testele RT-PCR, nici testele rapide anitgen nu vor mai putea fi plătite pentru cei care fac deplasări în interiorul Uniunii Europene. Comisia deja a alocat 100 de milioane de euro, urmează să mai aloce încă 250 demilioane, și practic aceste teste vor fi gratuite. Vor fi obligate toate țările semnatare

 Cum va funcționa certificatul verde

Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital. Acesta va putea fi utilizat și în format tipărit.

“În urma consultărilor cu experții grupului tehnic de lucru constituit la nivel european, a fost avansată soluția tehnică care va include o aplicație web pentru generarea certificatelor şi o aplicație pentru smartphone (Android) pentru verificarea certificatelor emise în țară sau emise de alte state.

Codul QR din certificat va conține informații de identificare (nume, prenume și data nașterii), precum și informații medicale esențiale, semnate digital, pentru a se garanta autenticitatea datelor. Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul individual de identitate.

Termenul vehiculat pentru implementarea certificatelor verzi ar putea fi începutul lunii iulie a acestui an.

Sursă foto: Facebook Rareș Bogdan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here