Boala cumplită care seceră tot mai mulți români. Când trebuie să mergi de urgență la spital – Capital

0
154

Nu ignorați aceste simptome! Riscați să ajungeți în stare gravă la spital. Tratamentul poate ajunge la 7.000 de euro pe lună

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara a atrag atenția oamenilor către un aspect foarte important. Cei care prezintă simptome deosebite şi care persistă mai mult de trei săptămâni trebuie să meargă la controlul de specialitate cât mai curând, deoarece ar putea avea cancer bronhopulmonar. Cu cât mai devreme este descoperită boala, cu atât se poate începe mai repede tratamentul curativ.

Pneumologul Emanuela Tudorache, atestat în endoscopie bronşică la Spitalul „Dr. Victor Babeş” din Timişoara, a declarat, joi, că pacienţii cu cancer pulmonar se prezintă la spital într-un stadiu avansat al bolii, care nu mai permite decât un tratament paliativ.

„Vorbim despre pacienţii care tuşesc de mai mult de trei săptămâni, care au o scădere ponderală accentuată sau hemoptizie (spută cu sânge). Pacientul este internat pentru a putea realiza investigaţii complexe în vederea stabilirii unui diagnostic”, spune dr. Emanuela Tudorache.

Cum se stabilește diagnosticul

Pentru stabilirea unui diagnostic cert este adesea necesară realizarea unei endoscopii bronşice cu biopsie, iar Spitalul „Dr. Victor Babeş” deţine unul dintre cele mai performante aparate pentru realizarea unei astfel de investigaţii şi are o colaborare cu un laborator de anatomie patologică din Oradea. Probele prelevate de la pacienţi pot fi trimise unui anatomopatolog specializat în cancer pulmonar, care prin intermediul unor teste de imunohistochimie şi al unor teste genetice, poate realiza un diagnostic de precizie.

„Avem mai multe tipuri de celule maligne (canceroase), iar pentru identificarea acestora se folosesc o serie de teste speciale, de imunohistochimie. În plus, prin intermediul unor teste genetice, oncologul poate stabili care este tipul de tratament cel mai indicat pentru fiecare caz în parte. Un alt avantaj este acela că aceste investigaţii sunt gratuite iar rezultatele biopsiei le primim între 5 şi 10 zile. În funcţie de tipul celulei şi de stadiul bolii, putem vorbi fie de o intervenţie chirurgicală, pe care o realizează chirurgii noştri, fie de administrarea de chimioterapie sau radioterapie, terapie ţintită, imunoterapie, fie, în cazurile cele mai avansate, de terapii paliative. Este foarte important să ştim tipul celulei maligne pentru că în funcţie de aceasta se administrează tratamentul care poate ajunge şi la 7.000 de euro pe lună”, spune pneumologul Emanuela Tudorache.

Cancerul pulmonar este, în Europa, al doilea cel mai răspândit tip de cancer. Majoritatea neoplaziilor pulmonare sunt diagnosticate la pacienţi cu vârstă de peste 65 de ani. Cancerul pulmonar provoacă anual peste 1,6 milioane de decese, iar rata de supravieţuire la 5 ani este de sub 20%.

Sursă foto: Dreamstime

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here