Va fi extrem de puternică – Capital

0
335

O nouă criză financiară globală, una extrem de puternică, are şanse tot mai mari să apară în perioada următoare! Avertismentul vine de la nivel înalt, chiar de la guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei. El critică şi anumite puncte slabe ale guvernării lui Viktor Orban, care pun piedici în calea recuperării economice.

“Performanţa de recuperare a Ungariei a fost doar una medie, deoarece eficienţa operaţiunilor de stat a fost una medie”

György Matolcsy mai solicită schimbări instituţionale semnificative în structura şi funcţionarea Guvernului de la Budapesta. În cel mai recent articol al său, publicat luni în Magyar Nemzet, guvernatorul afirmă că aceasta este singura modalitate prin care ţara poate evita să cadă „în capcana venitului mediu”, potrivit agenţiei MTI.

În ciuda succesului economic pe care Ungaria l-a înregistrat între în perioada 2010 – 2019, până la finalul anului 2019 ţara nu a atins vârful istoric din 1936. Atunci, după Trianon, Ungaria s-a aflat în cel mai apropiat punct faţă de dezvoltarea statelor din Europa de Vest, respectiv de dezvoltarea medie a statele membre UE de acum. Ungaria atingea în acel moment aproape 83% din media “UE”, în timp ce la finalul anului 2019 s-a aflat la numai 73%.

Deficienţele funcţionării statului, în special punctele slabe ale funcţionării Guvernului, sunt un motiv decisiv pentru aceste rezultate slabe, consideră György Matolcsy: “Dacă este să facem o comparaţie cu concurenţii noştri, în Ungaria performanţa economică medie de până acum a izvorât dintr-o performanţă medie a Guvernului, în acest deceniu. Altfel spus, performanţa de recuperare a Ungariei a fost doar una medie, deoarece eficienţa operaţiunilor de stat a fost una medie.”

“Interesul bugetar nu poate reprezenta o busolă a politicilor economice”

Între 2010 şi 2013, centrul pentru politici economice a funcţionat eficient, iar Ministerul Economiei Naţionale, inventat şi numit de către prim-ministrul Ungariei, a realizat atât o reformă bugetară, cât şi o schimbare în ceea ce priveşte ocuparea forţei de muncă. În opinia guvernatorului Băncii Naţionale a Ungariei, schimbările instituite în 2013 cu privire la banca centrală au fost, de asemenea, unele corecte.

Potrivit lui Matolcsy, o greşeală a fost faptul că în 2013 a fost schimbat şeful centrului de politici economice cu un ministru al Finanţelor, iar mai apoi, desfiinţarea Ministerului Economiei Naţionale şi încredinţarea politicii economice Ministerului Finanţelor.

“Acest lucru a pus punct principiilor de centru dreapta; în opinia sa, interesul bugetar nu poate reprezenta o busolă a politicilor economice. Aceasta este o ruptură care pare să spună că partea naţională renunţă, pe plan politic, la ideea de naţiune, creştinism sau familie”, a scris Matolcsy în articolul său

Această schimbare a creat “un vid de politică economică”, pe care prim-ministrul a încercat să îl rezolve personal, iar consiliul economic, la nivel de instituţie. Lucru care a eşuat. Din exterior, Banca Naţională a Ungariei nu a putut – şi nici nu era posibil – să umple golul din politicile economice, iar în cadrul guvernului nu a existat o instituţie care să fie autorizată şi capabilă să facă acest lucru, a explicat.

În 2020 a lovit criza, Banca Naţională a Ungariei şi sistemul financiar au gestionat cu succes criza economică, ministerul responsabil cu fluxul de capital străin a funcţionat bine, Ministerul Inovaţiei şi Tehnologiei a pregătit cu succes condiţiile necesare pentru ca recuperarea să meargă bine, dar lipseşte, în continuare, un creier care să analizeze politicile economice ale guvernului şi care să fie un centru de acţiune. Astfel, gestionarea crizei economice are doar rezultate medii până acum, mai scrie guvernatorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here