Stiri economice
Care sunt cele mai bune soluții de finanțare a achizițiilor de Black Friday – Capital
Care sunt cele mai bune soluții de finanțare a achizițiilor de Black Friday
Ne mai despart doar câteva zile de Black Friday 2021, iar mulți români și-au făcut, cel mai probabil, planurile de cumpărături. O parte dintre ei nu dispun de banii necesari achiziționării produselor respective și vor apela la o soluție de finanțare.
Pentru a afla care este cea mai bună soluție de creditare, Sortter a analizat 3 dintre cele mai populare metode de finanțare:
- credite rapide obținute prin intermediul magazinelor online;
- credite bancare de nevoi personale;
- carduri de credit (cu dobândă 0 la achiziția din anumite magazine).
3 scenarii posibile
- Cumpărături de 5.000 lei, cu plata împrumutului în 12 luni;
- Cumpărături de 20.000 lei, cu plata împrumutului în 24 luni;
- Cumpărături de 50.000 lei, cu plata împrumutului în 60 luni.
Pentru calculele, Sortter a luat în considerare următoarele date:
- Dobânda anuală (pentru salariul încasat la banca respectivă – unde este cazul –, fără încheierea unei asigurări de viață și șomaj); în cazul UniCredit, am luat în considerare dobânda anuală pentru clienții care semnează electronic;
- Comisionul de analiză a dosarului (în cazul creditelor) – acesta a fost adăugat la suma finanțată;
- Comisionul de administrare a contului (în cazul cardurilor de cumpărături) – nu este inclus în credit (deci nici în rata lunară), ci plătit la data stabilită de bancă.
În baza acestor date, am calculat costul total al creditului și DAE, folosind calculatorul disponibil pe site-ul Comisiei Europene.
Atenție! Sortter nu garantează faptul că nu mai există alte taxe sau comisioane asociate cu fiecare soluție de finanțare luată în calcul. Pentru o ofertă exactă, vă rugăm să contactați direct instituția care oferă creditul.
SCENARIUL A – Cumpărături de 5.000 lei, cu plata în 12 luni
Pentru primul scenariu, am căutat cea mai bună soluție de finanțare pentru o achiziție de 5.000 lei, care să fie plătită în 12 luni.
Cea mai avantajoasă variantă în acest caz o reprezintă cardurile de credit (de cumpărături), dacă pot fi folosite pentru a achiziționa produsele în 12 rate fără dobândă. În cazul acesta, singurul cost este cel anual de administrare a contului.
În exemplul nostru, cel mai avantajos card este cel oferit de Garanti Bank, deoarece în primul an nu se plătește nici comision de administrare. Astfel, costul creditului este 0.
Dacă această opțiune nu este disponibilă, sau ratele nu sunt plătite la timp, cardurile de credit devin cea mai scumpă soluție. Într-o astfel de situație, cea mai ieftină alternativă poate fi, de la caz la caz, fie creditul online obținut prin intermediul magazinelor online, fie creditul bancar de nevoi personale.
Concret, dintre ofertele analizate de Sortter, cea mai bună soluție este un credit online obținut prin intermediul eMAG. La un credit de 5.000 lei pe 12 luni, plătiți în plus doar 308,13 lei.
SCENARIUL B – Cumpărături de 20.000 lei, cu plata în 24 luni
În cazul în care suma împrumutată și perioada de creditare cresc, ordinea celor mai avantajoase soluții se schimbă.
Așa cum se poate vedea în tabel, creditele bancare de nevoi personale devin cea mai ieftină soluție, în timp ce cardurile de credit ajung să fie cea mai scumpă variantă de finanțare.
Concret, în exemplul nostru, creditul de nevoi personale BRD este cel mai ieftin, cu un cost al împrumutului de 1.703,44 lei.
Creditele de nevoi personale sunt urmate de împrumuturile online obținute direct prin intermediul magazinelor online, excepția fiind, în cazul de față, soluția de finanțare disponibilă pe site-ul Altex.
Cardurile de credit sunt, în general, mai scumpe decât creditele online, ca urmare a faptului că nu mai oferă opțiunea de dobândă 0.
SCENARIUL 3 – Cumpărături de 50.000 lei, cu plata în 60 luni
Deși, mai rar, au existat în fiecare an și achiziții de peste 50.000 lei, sau aproximativ 10.000 euro. În cazul în care nu dispuneți de acești bani și doriți o finanțare, creditele de nevoi personale reprezintă, din nou, cea mai bună soluție.
Dintre ofertele comparate de Sortter, creditul de nevoi personale BRD este, din nou, soluția cea mai ieftină. Costul împrumutului se ridică la 9.626,8. Cardurile de credit sunt, din nou, cea mai costisitoare variantă de finanțare.
CONCLUZII
Carduri de cumpărături
Cardurile de cumpărături reprezintă cea mai bună soluție în cazul în care bunurile sunt achiziționate dintr-un magazin partener și pot fi achitate în 12 rate (în anumite cazuri, chiar 18 sau 24 de rate). Dobânda în acest caz este 0, iar singurele costuri sunt cele asociate cu emiterea cardului sau comisionul anual de administrare a contului.
Un alt avantaj al cardurilor este acela că aveți oricând la dispoziție suma respectivă, pentru a o folosi cum doriți. Însă, în cazul în care aveți de gând să utilizați cardul în alte magazine decât cele partenere, iar apoi să restituiți banii în rate, dobânda va fi mult mai mare decât cea a unui credit bancar de nevoi personale.
Dezavantajul acestor carduri îl reprezintă faptul că ratele fără dobândă sunt disponibile doar la magazinele partenere. Totodată, costul total al creditului poate crește substanțial, dacă ratele nu sunt achitate la timp. Nu în ultimul rând, durata de aprobare și emitere a cardului este mai lungă decât în cazul creditelor bancare sau a celor online și este posibil să ratați promoțiile de Black Friday.
Credite de nevoi personale
Creditele de nevoi personale sunt avantajoase dacă valoarea achizițiilor este mai mare și doriți să returnați împrumutul în 2-5 ani. Cu cât durata și valoarea creditului sunt mai mari, cu atât dobânda este mai mică. În plus, beneficiați de o reducere suplimentară dacă încasați salariul la banca respectivă.
Dezavantajul principal al creditelor de nevoi personale îl reprezintă timpul de acordare. Dacă la unele bănci durează doar câteva ore, la altele puteți primi banii abia după o săptămână, caz în care este posibil, de asemenea, să ratați ofertele de Black Friday.
Credite online
Împrumuturile online se acordă, de regulă, mult mai repede decât creditele de nevoi personale sau cardurile de cumpărături. De asemenea, atunci când suma solicitată este mai mică, iar perioada de rambursare este de cel mult un an, această soluție de finanțare poate fi mai avantajoasă decât un credit bancar de nevoi personale.
Dezavantajul principal îl reprezintă, de cele mai multe ori, dobânda destul de ridicată. Creditele pe o perioadă chiar și de doar 2 ani pot fi și de 4 ori mai scumpe decât un împrumut de nevoi personale (potrivit rezultatelor analizei noastre – credit BRD pe 2 ani vs. credit pe site-ul Altex pe 2 ani). Totodată, numărul de oferte disponibile scade odată cu creșterea valorii creditului.
Evenimente
ALEGERI PARLAMENTARE 2024. REZULTATE PARȚIALE: PSD, PE PRIMUL LOC, URMAT DE AUR ȘI PNL
Biroul Electoral Central a numărat voturile din peste 99% dintre secții. Conform datelor de până la această oră, șapte partide vor avea reprezentanți în Senat și Camera Deputaților în viitorul mandat. În prezent, ordinea partidelor după alegerile parlamentare este PSD, AUR, PNL, USR. Este însă puțin probabil să apară schimbări având în vedere că numărătoarea voturilor la alegerile parlamentare 2024 este aproape finalizată.
Secţiile de votare organizate pe teritoriul României pentru alegerile parlamentare s-au închis duminică seara, la ora 21:00, iar cele din străinătate luni dimineață, la ora 7.00. Ultimele secții din străinătate în care s-a votat au fost cele din Canada și SUA.
UPDATE 10.00 – Până în acest moment, au fost centralizate 20013 de procese verbale din 20059, un procent de 99,77%. Potrivit rezultatelor parțiale, PSD rămâne pe primul loc și are un procent de 22,44%, AUR pe doi cu 18,23%, urmat de PNL cu 14,33%.
UPDATE 9:00 – Doar 70 de procese verbale au mai rămas de numărat înainte de aflarea rezultatelor finale la alegerile parlamentare din acest an.
Rezultate alegeri parlamentare 2024 Senat, după numărarea a 99,60% din procesele-verbale:
Rezultate alegeri parlamentare 2024 Camera Deputaților, după numărarea a 99,60% din procesele-verbale:
Evenimente
CCR A DECIS RESPINGEREA ANULĂRII ALEGERILOR. ÎN UNANIMITATE, S-A CONFIRMAT ORDINEA PRIMILOR 2 CLASAȚI. TURUL DOI ARE LOC PE 8 DECEMBRIE
CCR a decis repingerea ANULĂRII alegerilor. În unanimitate, s-a confirmat ordinea primilor 2 clasați
Din sursele Realitatea PLUS, se pare că ordinea candidaților s-a schimbat. Marcel Ciolacu ar fi trecut pe locul 2, iar Elena Lasconi pe 3. Ar mai fi de renumărat 650.000 de voturi din Diaspora, care ajung în țară pe 9 decembrie.
Solicitarea de anulare a fost depusă de Cristian Terheș, candidat la alegerile prezidențiale, care a contestat validitatea procesului electoral, invocând posibile nereguli. Argumentele acestuia, precum și datele rezultate din renumărarea voturilor efectuată de Biroul Electoral Central (BEC), vor constitui baza deliberării judecătorilor constituționali.
Reamintim că Elena Lasconi și Călin Georgescu au intrat, inițial, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Ulterior, CCR a decis renumărarea voturilor.
Evenimente
TikTok, audiat la Parlamentul European în contextul alegerilor din Europa, inclusiv România. Manipularea informației, sub lupa europarlamentarilor
Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului din Parlamentul European (PE) va audia marţi reprezentanţi ai TikTok asupra modului în care această companie aplică regulile digitale ale UE, în contextul alegerilor desfăşurate recent în Europa, a anunţat luni într-un comunicat de presă legislativul european.
Marţi, începând aproximativ de la ora 11:00 CET (12:00 ora României), Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului va desfăşura o discuţie cu Caroline Greer, directoare a TikTok pentru politici publice şi relaţii guvernamentale, şi cu Brie Pegum, director global de producţie, autenticitate şi transparenţă al TikTok.
Europarlamentarii sunt aşteptaţi să pună întrebări legate de măsurile luate de companie, în conformitate cu manualul de reguli digitale al UE, pentru a garanta un spaţiu online sigur, transparent şi de încredere, mai ales în perioadele electorale.
Legea privind Serviciile Digitale ale UE (Digital Services Act – DSA), intrată deplin în vigoare pe 17 februarie 2024, stabileşte obligaţii stricte pentru furnizorii de servicii digitale, cum ar fi social media sau comerţul online, de a combate conţinutul ilegal, dezinformarea online şi alte riscuri online pentru societate.
Comisia Europeană, care în virtutea DSA dispune de prerogative de investigare şi sancţionare, a început să examineze strategiile de îndeplinire a acestor obligaţii în cazul mai multor platforme online foarte mari.
În contextul alegerilor aflate în desfăşurare în România, Comisia Europeană a adresat întrebări referitoare la procesul companiei TikTok de gestiune a riscului în ceea ce priveşte manipularea informaţiei, sistemul de recomandare (ce oferă utilizatorului sugestii pentru articolele cele mai relevante – n.r.) şi accesul terţilor la date.
Comisia a adresat anterior întrebări despre designul şi funcţionarea sistemelor de recomandare ale TikTok, YouTube şi Snapchat, şi mai precis asupra măsurilor întreprinse de TikTok pentru combaterea riscurilor legate de alegeri, asigurarea pluralismului media şi a discursului public.
-
Evenimenteacum 2 zile
Mega criza economică ce bate la ușă, despre care nimeni nu suflă o vorbă. Colaps major pentru cele mai mari economii ale lumii
-
Evenimenteacum 2 zile
Cum ar putea să bage Donald Trump în groapă industria auto internațională. Măsuri economice șoc
-
Evenimenteacum 2 zile
EXIT-POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2024. PRIMELE REZULTATE SUNT PE REALITATEA.NET – PUTEREA VOTULUI ÎN CIFRE
-
Evenimenteacum 2 zile
CNA, NOI PRESIUNI: ȘEDINȚĂ SPECIALĂ PENTRU REALITATEA PLUS, ÎN ZIUA VOTULUI. ANCA ALEXANDRESCU: V-AU AMENDAT PE VOI, CEI CARE AȚI VOTAT! NU NE ÎNCHID GURA!
-
Evenimenteacum o zi
EXIT-POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2024. REZULTATELE VOTULUI AU FOST FĂCUTE PUBLICE – PSD CÂȘTIGĂ ALEGERILE. PARTIDELE SUVERANISTE SOS ȘI POT, PESTE PRAGUL DE 5%
-
Evenimenteacum 24 de ore
Șomajul, în scădere ușoară, în luna octombrie. În continuare, tinerii sunt cei mai afectați
-
Retailacum 22 de ore
Cutie pentru prânz Koken – practică și durabilă
-
Evenimenteacum 21 de ore
Megafuziune pe piața de energie din România. Cum va funcționa noul distribuitor