Cu ce procent vor fi majorate pensiile? Câți bani veți primi în plus de la 1 ianuarie – Capital

0
315

Lovitură cruntă dată pensionarilor care se așteaptă ca pensiile să le fie majorate. Ministrul interimar al Finanţelor, Dan Vîlceanu, a transmis, joi, că propunerile privind majorarea pensiilor trebuie să ţină cont de capacitatea bugetului de a le plăti, în condiţiile în care economia ţării se află deja într-un moment complicat.

El a făcut aceste remarci la un eveniment care a marcat finalizarea lucrărilor de reabilitare a aeroportului Băneasa. Dan Vîlceanu a explicat ce se petrece în acest moment între PNL și PSD în ceea ce privește majorarea pensiilor.

„Ştiţi foarte bine că prima propunere (a PNL de majorare a pensiilor de la 1 ianuarie 2022 – n.r.) a fost de 6%. Acum, în momentul în care am început negocierile cu Partidul Social Democrat, ei au propus 11%. În momentul în care vom avea o discuţie finalizată pe creşterea pensiilor, o să vă putem spune exact care este procentul”, a precizat Vîlceanu.

Anunțul momentului despre pensii: Sunt propuneri populare, ca să nu zic populiste

În opinia sa, abordarea trebuie să fie una prudentă. El a spus că și-ar dori ca toate părţile implicate în aceste discuţii să înţeleagă faptul că, din punct de vedere politic, ai un câştig atunci când vii cu asemenea propuneri.

„Sunt propuneri populare, ca să nu zic populiste. Dar şi economia şi bugetul trebuie să-şi poată permite să plătească aceste sume. Suntem într-un moment complicat din punct de vedere economic, amplificat şi de valul 4 de pandemie. Cred că ar trebui să privim cu prudenţă ce se va întâmpla pe viitor şi să fim pregătiţi să facem faţă tuturor provocărilor”, a spus ministrul interimar.

El a amintit că este nevoie de 3 miliarde de lei pentru a acoperi impactul bugetar al plafonării preţului la energie şi compensarea facturilor, problemă care nu exista în urmă cu câteva luni.

Mesajul Ralucăi Turcan despre majorarea pensiilor

La rândul său, ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a declarat joi că liberalii susţin creşterile de venituri. Ea a subliniat că alocaţiile urmează să fie indexate, pensiile urmează să fie indexate și reformele sunt demarate.

„Reducerea inechităţii este o prioritate şi de asemenea sustenabilitatea marilor sisteme publice de pensii şi salarii. Ca să fiu foarte concretă cu dumneavoastră, astăzi nu vom anunţa niciun procent, pentru că aceste majorări nu ţin doar de Ministerul Muncii, ci ţin de politica generală a Guvernului”, a spus Turcan la Palatul Parlamentului.

Turcan a transmis că procentul pentru majorarea veniturilor urmează să fie stabilit. Ea a arătat că se fac proiecţii la Ministerul Muncii pentru indexări de pensii între 6 şi 12%.

„Majorarea alocaţiilor este deja pregătită şi bugetată în proiectele pe care le avem. Sunt majorări pe care noi le avem în vedere, urmează să anunţăm exact procentul. (…) Avem şi decizie luată deja de a creşte salariul minim începând cu 1 ianuarie”, a comentat Turcan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here