Connect with us

Stiri economice

Noua ordine mondială! Cine va domina totul? Va deveni cea mai mare putere a lumii – Capital

Publicat

pe

În 2021, la granița cu Ucraina, 130.000 de militari ruși desfășurau tancuri și lansatoare de rachete, pregătiți pentru o posibilă invazie. Între timp, Beijingul semna un acord de sute de miliarde de dolari cu Teheranul pentru a schimba construcția infrastructurii cu petrol, proiectând puterea militară a Chinei în Golful Persic.

În Afganistan, talibanii au cucerit Kabul-ul, punând capăt unei ocupații americane de două decenii. În Golful Bengal, nave din Australia, India, Japonia și SUA desfășurau manevre militare pentru un posibil viitor război cu China. În jurul coastei Japoniei, o flotilă de nave de război rusești și chineze traversa agresiv apele deținute cândva de Flota a Șaptea a SUA.

Tot chinezii și ruși au deschis un „drum polar al mătăsii”, în încercarea de prelua ”acoperișul lumii”, potrivit The Nation.

Puterea globală a SUA s-a bazat pe dominația geopolitică asupra Eurasiei

Ca și alte hegemonii din trecut, puterea globală a SUA s-a bazat pe dominația geopolitică asupra Eurasiei, care acum găzduiește 70% din populația și productivitatea lumii.

După ce Puterile Axei – Germania, Italia și Japonia – nu au reușit să cucerească acea vastă întindere de pământ, victoria Aliaților în al Doilea Război Mondial a permis Washingtonului, așa cum spune istoricul John Darwin, să-și construiască un „imperiu colosal, la o scară fără precedent”, devenind prima putere din istorie care a controlat punctele axiale strategice, „la ambele capete ale Eurasiei”.

Cei trei piloni ai lui Brzezinski

La finele anilor 1990, la apogeul absolut al hegemoniei globale a SUA, consilierul pentru securitate națională al președintelui Jimmy Carter, Zbigniew Brzezinski, a lansat un avertisment cu privire la cei trei piloni ai puterii, necesare păstrării Controlului global de către Washington.

În primul rând, evitarea pierderii „peștelui cel mare”, de la periferia de vest a Europei.  De asemenea, blocarea ascensiunii „unei unități unice asertive” în spațiul masiv al Asiei Centrale. Al treilea pilon: împiedicarea „expulzării Americii de la bazele sale” de-a lungul Pacificului.

Doar că, îmbătate de elixirul amețitor al puterii globale, în urma imploziei URSS din 1991, elitele politicii de la Washington au luat decizii din ce în ce mai dubioase care au dus la o scădere rapidă a dominației americane.

Primul pilon, EUROPA

În ultimii ani, Beijingul a obținut cel mai surprinzător succes de până acum în Europa, care fusese un bastion cheie al puterii globale americane.

În timp ce China construiește porturi, drumuri și centrale electrice pe tot continentul, aliatul său rus continuă să domine piața energetică a Europei.

Al doilea pilon, ASIA CENTRALĂ

Ca parte a inițiativei îndrăznețe, BRI, de a lega Europa și Asia într-un bloc economic unitar eurasiatic, Beijingul a străbătut Asia Centrală cu o rețea complexă de căi ferate și conducte de petrol, spulberând al doilea pilon al puterii geopolitice enunțat de Brzezinski și pe care SUA ar fi trebuit să-l blocheze. Acum unii spun că ar fi prea târziu.

Al treilea pilon, PACIFICUL

Construind din 2014 zeci de baze insulare în Marea Chinei de Sud, amenințând Taiwanul și Marea Chinei de Est cu incursiuni ale avioanelor de vânătoare și organizând manevre comune cu Marina rusă, Beijingul a condus o campanie necruțătoare pentru a începe ceea ce Brzezinski a numit „expulzarea Americii din bazele sale offshore” de-a lungul Pacificului.

Și pe măsură ce economia Chinei crește, și sfârșitul stăpânirii de decenii a Washingtonului asupra acestei vaste întinderi oceanice poate fi mai aproape decât se crede.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

ALEGERI PARLAMENTARE 2024. REZULTATE PARȚIALE: PSD, PE PRIMUL LOC, URMAT DE AUR ȘI PNL

Publicat

pe

Biroul Electoral Central a numărat voturile din peste 99% dintre secții. Conform datelor de până la această oră, șapte partide vor avea reprezentanți în Senat și Camera Deputaților în viitorul mandat. În prezent, ordinea partidelor după alegerile parlamentare este PSD, AUR, PNL, USR. Este însă puțin probabil să apară schimbări având în vedere că numărătoarea voturilor la alegerile parlamentare 2024 este aproape finalizată.

Secţiile de votare organizate pe teritoriul României pentru alegerile parlamentare s-au închis duminică seara, la ora 21:00, iar cele din străinătate luni dimineață, la ora 7.00. Ultimele secții din străinătate în care s-a votat au fost cele din Canada și SUA. 

UPDATE 10.00 – Până în acest moment, au fost centralizate 20013 de procese verbale din 20059, un procent de 99,77%. Potrivit rezultatelor parțiale, PSD rămâne pe primul loc și are un procent de 22,44%, AUR pe doi cu 18,23%, urmat de PNL cu 14,33%.

UPDATE 9:00 – Doar 70 de procese verbale au mai rămas de numărat înainte de aflarea rezultatelor finale la alegerile parlamentare din acest an.

Imagine

Rezultate alegeri parlamentare 2024 Senat, după numărarea a 99,60% din procesele-verbale: 

Imagine

Imagine

Rezultate alegeri parlamentare 2024 Camera Deputaților, după numărarea a 99,60% din procesele-verbale: 

Imagine

Imagine

Citeste in continuare

Evenimente

CCR A DECIS RESPINGEREA ANULĂRII ALEGERILOR. ÎN UNANIMITATE, S-A CONFIRMAT ORDINEA PRIMILOR 2 CLASAȚI. TURUL DOI ARE LOC PE 8 DECEMBRIE

Publicat

pe

CCR a decis repingerea ANULĂRII alegerilor. În unanimitate, s-a confirmat ordinea primilor 2 clasați 

Din sursele Realitatea PLUS, se pare că ordinea candidaților s-a schimbat. Marcel Ciolacu ar fi trecut pe locul 2, iar Elena Lasconi pe 3. Ar mai fi de renumărat 650.000 de voturi din Diaspora, care ajung în țară pe 9 decembrie.

Solicitarea de anulare a fost depusă de Cristian Terheș, candidat la alegerile prezidențiale, care a contestat validitatea procesului electoral, invocând posibile nereguli. Argumentele acestuia, precum și datele rezultate din renumărarea voturilor efectuată de Biroul Electoral Central (BEC), vor constitui baza deliberării judecătorilor constituționali.

Reamintim că Elena Lasconi și Călin Georgescu au intrat, inițial, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Ulterior, CCR a decis renumărarea voturilor.

Imagine

Imagine

Citeste in continuare

Evenimente

TikTok, audiat la Parlamentul European în contextul alegerilor din Europa, inclusiv România. Manipularea informației, sub lupa europarlamentarilor

Publicat

pe

Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului din Parlamentul European (PE) va audia marţi reprezentanţi ai TikTok asupra modului în care această companie aplică regulile digitale ale UE, în contextul alegerilor desfăşurate recent în Europa, a anunţat luni într-un comunicat de presă legislativul european.

Marţi, începând aproximativ de la ora 11:00 CET (12:00 ora României), Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului va desfăşura o discuţie cu Caroline Greer, directoare a TikTok pentru politici publice şi relaţii guvernamentale, şi cu Brie Pegum, director global de producţie, autenticitate şi transparenţă al TikTok.

Europarlamentarii sunt aşteptaţi să pună întrebări legate de măsurile luate de companie, în conformitate cu manualul de reguli digitale al UE, pentru a garanta un spaţiu online sigur, transparent şi de încredere, mai ales în perioadele electorale.

Legea privind Serviciile Digitale ale UE (Digital Services Act – DSA), intrată deplin în vigoare pe 17 februarie 2024, stabileşte obligaţii stricte pentru furnizorii de servicii digitale, cum ar fi social media sau comerţul online, de a combate conţinutul ilegal, dezinformarea online şi alte riscuri online pentru societate.

Elena Lasconi, primele declarații după EXIT POLL-ul alegerilor parlamentare: „Roboții ruși de pe TikTok nu au cum să ne distrugă democrația”

Comisia Europeană, care în virtutea DSA dispune de prerogative de investigare şi sancţionare, a început să examineze strategiile de îndeplinire a acestor obligaţii în cazul mai multor platforme online foarte mari.

În contextul alegerilor aflate în desfăşurare în România, Comisia Europeană a adresat întrebări referitoare la procesul companiei TikTok de gestiune a riscului în ceea ce priveşte manipularea informaţiei, sistemul de recomandare (ce oferă utilizatorului sugestii pentru articolele cele mai relevante – n.r.) şi accesul terţilor la date.

Comisia a adresat anterior întrebări despre designul şi funcţionarea sistemelor de recomandare ale TikTok, YouTube şi Snapchat, şi mai precis asupra măsurilor întreprinse de TikTok pentru combaterea riscurilor legate de alegeri, asigurarea pluralismului media şi a discursului public.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE