TVA la energie ar putea fi redusă la un nivel de 5% – Capital

0
251

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat vineri că TVA la energie ar putea fi redus la un nivel de 5%, față de 19% cât este în prezent.

„TVA la energie ar putea fi redus la un nivel de 5%”, a spus vineri ministrul Finanţelor în cadrul unei conferinţe în care a prezentat mai multe măsuri de sprijin a economiei româneşti.

Un proiect de lege în acest sens a fost depus deja

Amintim că, premierul Nicolae Ciucă declara luna trecută că de la 1 aprilie consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kw/oră vor beneficia de o nouă schemă de protecţie. Astfel, aceștia vor plăti un TVA redus la 5%, faţă de 19% cum este în prezent. De asemenea, premierul a anunţat că va compensa bonusurile de cogenerare şi contravaloarea certificatelor verzi pentru consumatorii casnici.

Menționăm și faptul că grupul parlamentar al deputaţilor independenţi de Dreapta a depus săptămâna trecută un proiect de lege prin care propune, prin cinci măsuri, reducerea la jumătate a facturilor de energie electrică şi gaze naturale.

Ionel Dancă, inițiatorul acestui proiect de lege, a spus că este vorba despre reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie, eliminarea certificatelor verzi, prin suspendarea acestora pentru o perioadă de 12 luni şi ulterior finanţarea acestora din Fondul pentru mediu, nu din banii populaţiei, eliminarea taxei de co-generare pentru 12 luni şi apoi finanţarea tot din Fondul de mediu, eliminarea accizei la energie şi aplicarea corectă a mecanismului de compensare la energie electrică şi gaze naturale, astfel încât furnizorii au obligaţia să regularizeze facturile din perioada noiembrie-martie pentru limitele de consum lunar stabilite de Guvern pentru toţi consumatorii.

Modificarea și adoptarea legii off-shore, o necesitate

De asemenea, ministrul Finanțelor a vorbit și despre direcţiile de acţiune cu privire la necesitatea modificării şi adoptării legii off-shore, necesară pentru demararea unor proiecte cu impact semnificativ în economie.

„Împreună, stat şi privat, suntem factori determinanţi ai progresului societăţii. Infrastructurile energetică şi economică sunt la fel de importante pentru viitor, iar succesul în îndeplinirea obiectivelor pe care ni le propunem depinde de gradul de colaborare dintre noi. Noi vom asigura atât sprijinul legal şi financiar disponibil, cât şi libertatea necesară dezvoltării iniţiativelor pozitive pe teritoriul României!”, a afirmat Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Taxele pe muncă ar putea fi reduse

În plus, ministrul Finanțelor a avansat ideea reducerii taxelor pe muncă, având în vedere reclamaţii legate de nivelul mare al acestora.

„Statul român şi-a asigurat prin PNRR o reformă fiscală care vizează revizuirea unor tipuri de impozite. Probabil că până acum în spaţiul public nu a fost auzit sau prezentat”, a mai declarat, vineri Adrian Câciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here