NU va fi război! Anunțul pe care îl aștepta absolut toată lumea. Totul s-a schimbat radical – Capital

0
262

Răsturnare de situație în Europa de Est! Vladimir Putin are o singură condiție

În cursul zilei de luni, Administrația Vladimir Putin a anunțat că dacă Ucraina va renunța la ambiția de a deveni membră a NATO, atunci acesta ar reprezenta un răspuns potrivit pentru solicitările Ucrainei.

Așadar, purtătorul de cuvânt al Președinției de la Moscova, Dmitri Peskov, a declarat că ”se subîntelege că un angajament confirmat al Ucrainei, formalizat în vreun fel, de a nu adera la NATO ar fi un pas care ar contribui considerabil la formularea unui răspuns mai consistent la preocupările Rusiei”.

Ucraina ar putea renunța la aderarea la NATO

De asemenea, un diplomat ucrainean a lăsat de înțeles că Ucraina ar putea renunța la dorința de a deveni membră a Alianței Nord-Atlantice.

”Am putea face acest lucru, mai ales dacă suntem ameninţaţi în acest fel, şantajaţi şi forţaţi”, a declarat Vadym Prystaiko, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, pentru BBC.

Ulterior, ministrul de Externe de la Kiev a declarat că ”afirmaţiile ambasadorului au fost scoase din context” și că „perspectiva aderării la NATO rămâne prevăzută în Constituţie”. În aceeași notă, președintele Ucrainei a anunțat că aderarea la Uniunea Europeană și NATO rămân „priorităţi necondiţionate”.

Rusia e gata să continue dialogul cu SUA

Ministrul rus de Externe și cel al Apărării au discutat cu președintele Vladimir Putin, scrie The Moscow Times, care adaugă că declarațiile acestora marchează o modificare a tonului folosit de Moscova.

”Cred că posibilităţile pe care le avem nu au fost epuizate”, i-a transmis ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, preşedintelui rus, Vladimir Putin, despre discuţiile cu SUA, însă a adăugat că „aceste convorbiri în mod clar nu pot continua la nesfârşit”.

Liderul de la Kremlin l-a întrebat pe Serghei Lavrov dacă Rusia şi SUA vor putea ajunge la anumite înţelegeri punctuale, iar acesta din urmp a răspuns că ”întotdeauna există o șansă”.

De cealaltă parte, în discuția avută cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, acesta a precizat că ”unele exerciţii se apropie de final, altele se vor încheia în viitorul apropiat”.

Liderii G7 au avut un avertisment pentru Rusia

În contextul tensionat actual dintre Moscova și Kiev, miniștrii de Finanțe din Grupul Celor Șapte (G7) au informat că economia Rusiei va avea de suferit dacă Kremlinul va invada Ucraina.

Luni, 14 februarie, reprezentanții G7 au transmis că sunt pregătiţi să impună, „într-un termen foarte scurt”, sancţiuni economice cu „consecinţe masive şi imediate asupra economiei ruse”, dacă vor exista agresiuni militare împotriva Ucrainei, relatează AFP.

„Prioritatea noastră imediată este de a susţine eforturi vizând dezamorsarea situaţiei”, au declarat miniștrii Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Regatului Unit și Statelor Unite ale Americii.

De asemenea, „orice nouă agresiune militară a Rusiei împotriva Ucrainei va face obiectul unui răspuns rapid şi eficient”, a asigurat G7.

Luni, cancelarul german Olaf Scholz este aşteptat la Kiev, iar marţi la Moscova pentru continuarea discuțiilor diplomatice privind detensionarea relației dintre Ucraina și Rusia.

Reamintim că joi, 10 februarie, Olaf Scholz a îndemnat Rusia să nu subestimeze „unitatea şi determinarea” aliaţilor NATO. Acesta a pledat pentru reducerea tensiunilor dintre Moscova şi Kiev.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here