Connect with us

Stiri economice

Isteria de la pompă. Speriați că prețul benzinei va exploda, românii au luat cu asalt stațiile de alimentare / Ministrul Energiei: Este o psihoză, nu cresc prețurile

Publicat

pe

Cozi imense la benzinării în toată țara. Speriați că prețul la carburant va exploda peste noapte, șoferii au luat cu asalt, miercuri, stațiile de alimentare. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că nu va crește prețul carburanților, că „s-a creat o psihoză” și că vor fi controale la companiile care au majorat prețul la pompă.

Cozi de masini la o benzinarie de pe Soseaua Colentina din CapitalăFoto: Hotnews

Miercuri, oamenii au stat la cozi la benzinării în mai multe orașe ale țării.

În cursul serii, erau cozi și la benzinării din diferite zone ale Bucureștiului, unii dintre șoferii de la rând spunând că au venit de teamă că prețul va exploda.

La două benzinării de pe Șoseaua Fundeni erau cozi de zeci de masini, blocând și traficul pe prima bandă.

  • „Am auzit că la noapte se scumpește carburantul. De-asta stăm”, a afirmat un șofer aflat la coadă, în timp ce un alt șofer a spus că stă la rând pentru că a rămas fără benzină și că nu îi e teamă că va crește prețul.

  • „Circulă un zvon pe Facebook că la noapte litrul de benzină se face 10-11 lei. Nu are treabă cu războiul, dar vrem să mai facem economie”, a spus pentru HotNews.ro un bărbat care stătea la coadă la o benzinărie de pe Șoseaua Colentina.

Ministrul Economiei: Nu cresc prețurile, s-a creat o psihoză

Purtătorul pe cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a dat asigurări, miercuri seară, că „nu sunt probleme cu stocurile de carburanți”.

El a anunțat, miercuri seară, că premierul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la stațiile de alimentare cu carburant: „Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă”.

Și ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că „România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanți în benzinării”.

  • „Am avut astăzi întâlniri de lucru cu reprezentanții Rompetrol și ai OMV Petrom și am primit asigurări că există stocuri suficiente de produse petroliere și vor asigura livrările către clienți.
  • Totodată, vreau să le transmit românilor că nu trebuie să intre în panică și să stea la cozi. AVEM SUFICIENTE STOCURI!”, a scris pe Facebook ministrul Energiei, Virgil Popescu.

El a mai spus că nu exista niciun motiv să crească prețurile, dar „sunt motive ca de mâine Guvernul să treacă la controale acolo unde au sărit prețurile”.

  • „E o psihoză și de aceea spun că nu există niciun motiv să stăm la coadă și să întoarcem capul în vremea lui Ceaușescu”, a afirmat Popescu.

„Dați întruna știri cu scumpirea benzinei, lumea intră în panică”

  • ”Dumneavoastră, presa sunteți de vină! Dați întruna știri cu scumpirea benzinei, lumea intră în panică…uitați-vă ce e acum la noi la pompă”, spune angajatul unei benzinării Petrom.

Benzina cu cifra octanică de 95, care în week-end se vindea la 7 lei, acum e 7,50 lei litrul, iar oamenii strigă să se dea mai puțină, să ajungă la toți.

Sursă foto: Bihoreanul

Un șofer bihorean aflat în tranzit prin București, Marian Tropoșan, spune că știe sigur că benzina va trece de 9 lei/litru din cauza războiului și a venit să-și umple rezervorul, plus cele 3 canistre din portbagaj.

Situația este valabilă pentru toată țara.

Bihor: Recordul este deținut de benzinăria Mol din Beiuș, unde prețul pentru un litru de combustibil a ajuns la 11,10 lei

La mai multe benzinării din Bihor s-au semnalat scumpiri în cursul zilei de miercuri, mulți bihoreni semnalând că prețul a ajuns la 9 lei/litru. Totuși, recordul este deținut de benzinăria Mol din Beiuș, unde prețul pentru un litru de combustibil a ajuns la 11,10 lei, scrie presa locală.

Între timp, în Oradea, prețurile pentru benzina și motorina standard continuă să fie sub 8 lei/litrul, însă pentru a reuși să alimenteze înainte de a se scumpi, șoferii au stat la cozi care se întind chiar și pe mai mult de 100 de metri.Cozi mari au fost semnalate la majoritatea benzinăriilor din Oradea, traficul în zona acestora fiind serios îngreunat.

Alba: Oamenii au semnalat cozi la benzinării după ce au auzit că prețul va crește la peste 9 lei

Mai mulți cititori Alba24 au semnalat miercuri cozi la benzinăriile din Alba Iulia, după ce oamenii au auzit că prețul va crește în următoarele zile la peste 9 lei.

După amiază, în mai multe stații de carburanți din oraș s-a sistat vânzarea benzinei, motivul oficial oferit clienților fiind acela că ”nu funcționează sistemul”.

Potrivit aplicației ”monitorul prețurilor”, benzina se vinde miercuri 9 martie 2022 la ora 16.00, la stațiile din Alba Iulia, la următoarele prețuri:

benzina standard: 7,65 lei la OMV, 7,56 lei la Mol, 7,52 lei la Petrom, 7,48 lei la Lukoil, 7,19 lei la Rompetrol

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

REZULTATE FINALE DE LA BEC: PSD, PE PRIMUL LOC LA SENAT ȘI CAMERA DEPUTAȚILOR. PARTIDELE SOS ȘI POT AU DEPĂȘIT UDMR

Publicat

pe

Biroul Electoral Central a anunţat, luni după-amiază, rezultatelle după centralizarea datelor din toate secțiile de votare pentru alegerile parlamentare, iar PSD se află pe prima poziţie atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, pe locurile următoare aflându-se AUR şi PNL.

Reprezentanţii BEC au declarat, luni, că pentru Senat, din totalul de 20059 secţii de votare, organizate în ţară şi în străinătate,  pe primul loc se află PSD, cu 22,30 %, urmat de Alianţa pentru Unirea Românilor, cu 18,3%, pe poziţia a treia se află Partidul Naţional Liberal, cu 14,28%.

Pe următoarele poziţii se află: Uniunea Salvaţi România, cu 12,26%, Partidul SOS România, cu 7,76%, Partidul Oamenilor Tineri, cu 6,39% și Uniunea Democrată Maghiară din România, cu 6,38%.

La Camera Deputaţilor, pe prima poziţie se află PSD, cu  21,96%, iar pe locurile următoare se află AUR, cu 18,01%, PNL a obţinut 13,20%,  USR, 12,40%, Partidul SOS România, cu 7,36%, Partidul Oamenilor Tineri, cu  6,46% și UDMR, cu  6,34%.

DATELE COMPLETE AICI.

Citeste in continuare

Evenimente

Ordonanța trenuleț, în vigoare de la anul. Care sunt modificările principale

Publicat

pe

Ordonanța „trenuleț” pregătită de Guvern vine cu noi modificări fiscale care vor intra în vigoare din 2025.

Documentul obținut de HotNews.ro și analizat de jurnaliști arată că, de la 1 ianuarie, în privința e-Factura, identificarea prin CNP devine opțională. Practic, se reglementează înscrierea pe factură a unui cod format din 13 cifre de zero în locul codului de identificare fiscală a beneficiarului – persoană fizică, dacă acesta nu comunică niciun cod. Documentul mai prevede restrângerea operațiunilor pentru care este obligatorie utilizarea sistemului național e-Factura numai la operațiunile cu locul livrării/prestării din punct de vedere al TVA în România.

În acest sens se elimină excepția de la obligația utilizării sistemului național RO e–Factura pentru facturile simplificate (altele decât bonurile fiscale), și se introduce obligația referitoare la înscrierea în facturile emise pentru operațiunile realizate în baza unor contracte de achiziții publice/sectoriale etc. a codurilor CPV corespunzătoare din nomenclatorul de referinţă în domeniul achiziţiilor publice.

Fiindcă toate facturile emise în relația B2C (n.r. business-to-consumer, facturile emise de societăți comerciale persoanelor fizice) vor fi raportate în sistem de la 1 ianuarie 2025, se abrogă prevederile referitoare la utilizarea sistemului RO e-Factura pentru facturile emise pentru vouchere de vacanţă titularilor acestora. Totodată, se instituie obligația înscrierii în facturile simplificate și a codului de înregistrare în scopuri de TVA sau a codului de identificare fiscală al beneficiarului, în cazul în care acesta este o persoană impozabilă ori o persoană juridică neimpozabilă, informație necesară în contextul obligațiilor instituite în legătură cu utilizarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura pentru aceste facturi.

În ceea ce privește RO e-Transport, proiectul prevede amânarea intrării în vigoare a e-Transport pentru operatorii economici autorizați (AEO) până la 31 martie 2025.

Amintim aici că Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 69/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 582 din 21 iunie 2024, extinde utilizarea sistemului RO e-Factura și pentru tranzacțiile B2C. Conform OUG nr. 69/2024, în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024, utilizarea sistemului RO e-Factura în relația B2C a a fost și este opțională, devenind obligatorie începând cu 1 ianuarie 2025. Fac excepție facturile simplificate emise conform art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Noi schimbări și la e-TVA

Proiectul de ordonanță propune amânarea obligației persoanelor impozabile de transmitere a rezultatului verificărilor realizate asupra diferențelor comunicate prin „Notificarea de conformare RO e-TVA” de către ANAF, și implicit a sancțiunii pentru neîndeplinirea acestei obligații, de la 1 ianuarie 2025 la 1 iulie 2025.

Se va clarifica, spune documentul, TVA colectate prin autofacturare, în cazul obiectivelor de investiții din cadrul unor programe de interes public sau social, finanțate din fonduri publice, care sunt predate gratuit beneficiarilor, în sensul că persoanele impozabile care implementează astfel de programe și au dedus TVA pentru achiziții, trebuie să emită o autofactură (CNI). Tot prin această ordonanță se desemnează autoritatea să reprezinte România în cadrul procedurii comune de achiziții publice între Comisia Europeană și statele membre, a platformei centrale comune declaranților autorizați CBAM, destinată vânzării certificatelor CBAM (mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră).

Obligația persoanelor impozabile de a transmite rezultatul verificărilor asupra diferențelor comunicate prin „Notificarea de conformare RO e-TVA” de către ANAF, precum și sancțiunile aferente neîndeplinirii acestei obligații, sunt reglementate de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 70/2024. Conform acestei ordonanțe, intrarea în vigoare a obligației de transmitere a răspunsului la notificare a fost stabilită pentru data de 1 ianuarie 2025, respectiv 1 august 2025 pentru persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare.

Citeste in continuare

Evenimente

Megafuziune pe piața de energie din România. Cum va funcționa noul distribuitor

Publicat

pe

Rețele Electrice România este noua companie de pe piața de energie de la noi, apărută în urma fuziunii dintre trei mari distribuitori de energie electrică din Banat, Dobrogea și Muntenia.

Companiile de distribuție a energiei electrice care sunt parte a grupului PPC în România au anunțat că au fuzionat sub denumirea de Rețele Electrice România. PPC a motivat decizia explicând că scopul este optimizarea operațiunilor specifice la nivelul celor 3 regiuni – Banat, Dobrogea și Muntenia, iar acest lucru va avea loc, a explicat compania, prin eficientizarea modului de alocare a resurselor și reducerea complexității administrative.

Cum va funcționa noul distribuitor de energie

Rețele Electrice România va asigura în continuare serviciul de distribuție a energiei electrice în București și județele Ilfov, Giurgiu, Constanța, Tulcea, Ialomița, Călărași, Caraș-Severin, Timiș, Hunedoara și Arad. Clienții vor continua să beneficieze de servicii pe care le vom îmbunătăți continuu, de tehnologii avansate în distribuția de energie electrică și de soluții digitale tehnice și pentru interacțiunea cu compania, spun reprezentanții PPC.

„Rețelele digitalizate și reziliente sunt esențiale pentru a oferi clienților serviciile adaptate la noile realități ale tranziției energetice, cu consum sporit la nivelul locuințelor, producție de energie în mod descentralizat la prosumatori sau mobilitate electrică. Prin fuziunea companiilor noastre, vom îmbunătăți eficiența operațională pe termen mediu și lung, ceea ce ne va permite să accelerăm modernizarea rețelelor de distribuție și să contribuim esențial la tranziția energetică a României,” a declarat Mihai Pește, Director General al Rețele Electrice România, potrivit Financial Intelligence.

Totodată, centrele de contact cu clienții rămân neschimbate, precum și numerele de telefon de contact. De asemenea, compania a lansat un nou website Rețele Electrice România, care oferă posibilitatea, printre altele, verificarea unei eventuale întreruperi de curent electric programată sau accidentală.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE