Guvernul, după întâlnirea cu oameni de afaceri din energie, IT ori bănci: Am agreat că e nevoie de un efort comun pentru a stopa fenomenul fake news

0
77

​Premierul Nicolae Ciucă a avut miercuri o întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri și ai sectorului bancar pentru a analiza impactul conflictului din Ucraina asupra situaţiei economice din România. ‘A fost analizat și efectul informațiilor false răspândite în spațiul public în contextul actual, toți participanții agreând că este nevoie de un efort comun în combaterea acestui fenomen’, spune Guvernul.

Site-uri fake newsFoto: DNSC

  • ,,Din păcate, partea aceasta de fake news prinde foarte ușor, în timp ce argumentele sunt preluate și înțelese mult mai greu. Să știți că este nevoie ca toată lumea să depună eforturi pentru a stopa acest fenomen”, le-a transmis premierul Ciucă celor prezenți în cadrul discuției, potrivit comunicatului de presă al Guvernului.

Pe agenda întâlnirii s-au aflat, printre altele, subiectul dezvoltării independenței energetice, investițiile publice și private, dar și eventualele vulnerabilități generate de conflictul din Ucraina, cum ar fi posibila scădere a producției auto la nivel mondial.

Totodată, a fost abordată problema creșterii anxietății în rândul populației pe fondul conflictului de la granițe.

  • ,,E nevoie, mai mult ca oricând, de apel la calm, de solidaritate și de transmiterea unui mesaj unitar: vom susține locurile de muncă, vom susține economia. Trebuie ca toată lumea să comunice că avem capacitatea de a trece peste această situație. Să facem apel la calm”, a declarat ministrul de finanțe, Adrian Câciu.

Cine a participat la întâlnirea Guvern-Mediul de afaceri

La discuții au participat, alături de premierul Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul de finanțe, Adrian Câciu; ministrul economiei, Florin Spătaru; ministrul investițiilor și proiectelor europene, Dan Vîlceanu; ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi; ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Chesnoiu; reprezentanți ai Ministerului Energiei și ai Ministerului Antreprenoriatului și Turismului; secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu; șeful Cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean; mai mulți consilieri de stat și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Din partea mediului de afaceri și al mediului bancar au participat: Asociația Companiilor de Utilități din Energie; Coaliția pentru Dezvoltarea României; Foreign Investors Council; Uniunea generală a Industriașilor din România; Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România; Romanian Business Leaders; Asociația Analiștilor Financiar Bancari din România; Asociația Patronala a Industriei de Software și Servicii; Patronatul Național Român; Confederația Patronală din Industrie, Agricultură, Construcții și Servicii din România; Confederația Patronală Concordia; Asociația Română a Băncilor; Banca Națională a României; Comisia Națională de Strategie și Prognoză; Institutul Național de Statistică, Code for Romania.

Războiul din Ucraina: Autoritățile blochează site-uri de fake news și fraude, precum și IP-uri de unde se lansează atacuri malware / Atac cibernetic și la Rompetrol

Discuțiile legate de fenomenul fake news au loc în contextul în care autoritățile române au început deja să blocheze site-urile de propagandă rusă precum Sputnik și Russia Today, dar și alte site-uri care ar conține fraude ori fake news, precum și adrese IP care ar fi utilizate pentru atacuri cibernetice.

Listele sunt publicate în urma unei analize interne de către Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) pe baza notificărilor primite inclusiv de la autorități guvernamentale de securitate cibernetică din alte state, dar și din notificări de la populație ori alte surse publice și private.

DNSC recomandă mai departe Autorității de relgmenetare în comunicații (ANCOM) să dispună măsurile specifice de blocare a traficului de internet către și dinspre aceste site-uri. ANCOM la rândul său solicită furnizorilor sa ia de îndată măsurile cerute de DNSC, fără a fi prezentată însă care este legislația în baza căreia se cere blocarea site-urilor.

Volumul de alerte este foarte mare, astfel că DNSC a și comis în aceste zile o eroare trecând site-ul Aktual24.ro pe lista site-urilor care ar trebui blocate de furnizorii de internet.

În plus, fără a se fi stabilit dacă este o legătură sau nu cu contextul din Ucraina, luni, 7 martie, a fost raportat și un atac cibernetic asupra unor mașini virtuale ale Rompetrol.

Atacul cibernetic care a avut loc asupra mașinilor virtuale ale Rompetrol este un atac de tip ransomware, în care se cere o recompensă financiară pentru deblocarea datelor criptate, a declarat luni pentru HotNews.ro Dan Cîmpean, directorul DNSC – Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here