Connect with us

Stiri economice

Facturile la energie și gaze: Când va fi adoptată Ordonanța cu noile tarife pe care le vor plăti clienții și firmele de la 1 aprilie

Publicat

pe

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat joi la finalul ședinței de Guvern în ce stadiu se află și când ar urma să fie adoptată Ordonanța de urgență privind noua schema de ajutor la facturile de energie și gaze naturale care ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie.

Factura la energieFoto: Agerpres

  • „Astăzi la Guvern am avut o întâlnire la ora 13:00 pentru măsurile pe care le vom aplica începând cu data de 1 aprilie pe energie, la care a participat ANRE și furnizorii și distribuitorii de energie.
  • Ministerul Energiei avea finalizată partea de OUG cu privire la măsurile pe care premierul le-a și prezentat de altfel. Până mâine așteptăm de la autoritatea de reglementare să integrăm în OUG niște lucruri care se referă la tarifele de reglementare.
  • Finalizăm consultarea în cursul acestui weekend cu toți actorii din piață, iar săptămâna viitoare vrem să aprobăm această Ordonanță de urgență în așa fel încât începând cu 1 aprilie să avem în funcțiune noua schemă de ajutor pentru români la prețurile la anergie și gaze naturale.”, a declarat Virgil Popescu.

Ce noi măsuri de sprijin a promis Guvernul pentru plata facturilor la energie și gaze de la 1 aprilie

Premierul Ciucă a anunțat, în data de 24 februarie 2022, că Guvernul a decis să introducă noi măsuri de protejare a populației de efectele creșterii preturilor la energie și gaze, care vor fi aplicate timp de 1 an de zile, începând cu 1 aprilie, și care vor avea un impact financiar total de 14,5 miliarde lei până la finele anului 2022.

Măsurile de sprijin la electricitate: Impactul total este de 9,16 miliarde de lei

  • La electricitate pentru clienții casnici s-a stabilit introducerea unui tarif social 0,68 lei per kilowatt cu TVA inclus pentru gospodăriile cu un consum lunar până în 100 de kilowați. Sunt peste 4 milioane de gospodării care se încadrează la acest timp de consum.
  • Alte 4 milioane de gospodării care au un consum lunar de energie electrică între 100 și 300 de kw vor beneficia de tariful de 0,8 lei per kilowatt cu TVA inclus. Impactul acestui pachet de sprijin este estimat la 3,62 miliarde de lei.
  • Pentru clienții non-casnici, IMM-uri, instituții publice, spitale, școli, grădinițe, locașuri de cult, ONG-uri etc va fi un tarif unic de 1 leu per kilowatt cu TVA inclus. Impactul estimat pentru măsurile de sprijin pentru aceste categorii de beneficiari este de 5,54 miliarde de lei.
  • pentru marii consumatori de energie se vor aplica scheme de ajutor de stat care vor asigura reducerea costurilor cu până la 20%. În total impactul estimat al măsurilor de sprijin pentru consumatorii casnici și non-casnici este la electricitate de 9,16 miliarde lei până la sfârșitul acestui an.

Măsurile de sprijin la gaze naturale: Impactul total estimat este de 5,3 miliarde de lei

  • Clienții casnici care vor avea un consum anual de până la 1.200 metri cubi (mc) la gaze naturale vor beneficia de un tarif de 0,31 lei per kilowatt. Impact estimat – 2,8 miliarde de lei până la sfârșitul anului.
  • pentru consumatorii non-casnici (IMM-uri, spitale, școli, grădinițe, primării etc) costul gazului natural va fi de 0,37 lei per kilowatt.
  • marii consuimatori vor beneficia de scheme separate. Impact estimat – 2.5 miliarde de lei până la sfârșitul anului
  • Impactul total estimat pentru măsurile de sprijin pentru plata facturilor la gaze naturale este de 5,3 miliarde de lei.
  • împreună măsurile pentru 1 an de zile atât pentru energia electrică, dar si pentru gaze naturale vor avea un impact total estimat de 14,5 miliarde de lei până la finele anului 2022.

Măsuri suplimentare pentru piață: Impozit pentru activitatea de trading, suspendarea certificatelor verzi

Ciucă a mai precizat că Guvernul a decis o serie de măsuri suplimentare pentru piață pentru a tempera volatilitatea prețurilor fără a încălca regulile europene care ar expune România unor proceduri de infringement și ar putea crea dificultăți majore în funcționarea pieței de energie:

  • 1. introducerea unui impozit suplimentar pentru activitatea de trading pe piața din România pentru a descuraja tranzacțiile repetate care pot conduce la creșterea prețurilor.
  • 2. suspendarea certificatelor verzi până la sfârșitul anului 2022 și prelungirea valabilității lor cu perioada suspendată. Această măsură va reduce temporar presiunea fiscală asupra bugetului care va putea astfel suporta mai bine măsurile de protejare a populației și economiei.
  • 3. rata profitului pe costul de furnizare va fi de maxim 5% pentru furnizori.

Acestea sunt măsurile despre care Guvernul a spus că ar urma să fie implementate după data de 1 aprilie, însă de atunci și până în prezent Executivul nu a adoptat Ordonanța care ar trebui să pună în aplicare noua schemă de sprijin în actuala situație de criză pe piața de energie și gaze.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Rezervele în valută ale BNR au scăzut cu 1,6 miliard de euro în noiembrie

Publicat

pe

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României totalizau 61,174 miliarde de euro la finele lunii noiembrie, în scădere cu 2,65% comparativ cu nivelul de la 31 octombrie 2024, informează un comunicat al Băncii Centrale.

În cursul lunii noiembrie au avut loc intrări de 4,374 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor şi altele.

De asemenea, au avut loc ieşiri de 6,041 miliarde euro, reprezentând: modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR; plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută (aproximativ 649 milioane euro); plăţi din contul Comisiei Europene şi altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 8,399 miliarde euro, scrie Agerpres.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 noiembrie 2024 au fost de 69,573 miliarde euro, faţă de 71,361 miliarde euro la 31 octombrie 2024.

Plăţile scadente în luna decembrie 2024 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 441 milioane euro.

Citeste in continuare

Evenimente

REZULTATE FINALE DE LA BEC: PSD, PE PRIMUL LOC LA SENAT ȘI CAMERA DEPUTAȚILOR. PARTIDELE SOS ȘI POT AU DEPĂȘIT UDMR

Publicat

pe

Biroul Electoral Central a anunţat, luni după-amiază, rezultatelle după centralizarea datelor din toate secțiile de votare pentru alegerile parlamentare, iar PSD se află pe prima poziţie atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, pe locurile următoare aflându-se AUR şi PNL.

Reprezentanţii BEC au declarat, luni, că pentru Senat, din totalul de 20059 secţii de votare, organizate în ţară şi în străinătate,  pe primul loc se află PSD, cu 22,30 %, urmat de Alianţa pentru Unirea Românilor, cu 18,3%, pe poziţia a treia se află Partidul Naţional Liberal, cu 14,28%.

Pe următoarele poziţii se află: Uniunea Salvaţi România, cu 12,26%, Partidul SOS România, cu 7,76%, Partidul Oamenilor Tineri, cu 6,39% și Uniunea Democrată Maghiară din România, cu 6,38%.

La Camera Deputaţilor, pe prima poziţie se află PSD, cu  21,96%, iar pe locurile următoare se află AUR, cu 18,01%, PNL a obţinut 13,20%,  USR, 12,40%, Partidul SOS România, cu 7,36%, Partidul Oamenilor Tineri, cu  6,46% și UDMR, cu  6,34%.

DATELE COMPLETE AICI.

Citeste in continuare

Evenimente

Ordonanța trenuleț, în vigoare de la anul. Care sunt modificările principale

Publicat

pe

Ordonanța „trenuleț” pregătită de Guvern vine cu noi modificări fiscale care vor intra în vigoare din 2025.

Documentul obținut de HotNews.ro și analizat de jurnaliști arată că, de la 1 ianuarie, în privința e-Factura, identificarea prin CNP devine opțională. Practic, se reglementează înscrierea pe factură a unui cod format din 13 cifre de zero în locul codului de identificare fiscală a beneficiarului – persoană fizică, dacă acesta nu comunică niciun cod. Documentul mai prevede restrângerea operațiunilor pentru care este obligatorie utilizarea sistemului național e-Factura numai la operațiunile cu locul livrării/prestării din punct de vedere al TVA în România.

În acest sens se elimină excepția de la obligația utilizării sistemului național RO e–Factura pentru facturile simplificate (altele decât bonurile fiscale), și se introduce obligația referitoare la înscrierea în facturile emise pentru operațiunile realizate în baza unor contracte de achiziții publice/sectoriale etc. a codurilor CPV corespunzătoare din nomenclatorul de referinţă în domeniul achiziţiilor publice.

Fiindcă toate facturile emise în relația B2C (n.r. business-to-consumer, facturile emise de societăți comerciale persoanelor fizice) vor fi raportate în sistem de la 1 ianuarie 2025, se abrogă prevederile referitoare la utilizarea sistemului RO e-Factura pentru facturile emise pentru vouchere de vacanţă titularilor acestora. Totodată, se instituie obligația înscrierii în facturile simplificate și a codului de înregistrare în scopuri de TVA sau a codului de identificare fiscală al beneficiarului, în cazul în care acesta este o persoană impozabilă ori o persoană juridică neimpozabilă, informație necesară în contextul obligațiilor instituite în legătură cu utilizarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura pentru aceste facturi.

În ceea ce privește RO e-Transport, proiectul prevede amânarea intrării în vigoare a e-Transport pentru operatorii economici autorizați (AEO) până la 31 martie 2025.

Amintim aici că Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 69/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 582 din 21 iunie 2024, extinde utilizarea sistemului RO e-Factura și pentru tranzacțiile B2C. Conform OUG nr. 69/2024, în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024, utilizarea sistemului RO e-Factura în relația B2C a a fost și este opțională, devenind obligatorie începând cu 1 ianuarie 2025. Fac excepție facturile simplificate emise conform art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Noi schimbări și la e-TVA

Proiectul de ordonanță propune amânarea obligației persoanelor impozabile de transmitere a rezultatului verificărilor realizate asupra diferențelor comunicate prin „Notificarea de conformare RO e-TVA” de către ANAF, și implicit a sancțiunii pentru neîndeplinirea acestei obligații, de la 1 ianuarie 2025 la 1 iulie 2025.

Se va clarifica, spune documentul, TVA colectate prin autofacturare, în cazul obiectivelor de investiții din cadrul unor programe de interes public sau social, finanțate din fonduri publice, care sunt predate gratuit beneficiarilor, în sensul că persoanele impozabile care implementează astfel de programe și au dedus TVA pentru achiziții, trebuie să emită o autofactură (CNI). Tot prin această ordonanță se desemnează autoritatea să reprezinte România în cadrul procedurii comune de achiziții publice între Comisia Europeană și statele membre, a platformei centrale comune declaranților autorizați CBAM, destinată vânzării certificatelor CBAM (mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră).

Obligația persoanelor impozabile de a transmite rezultatul verificărilor asupra diferențelor comunicate prin „Notificarea de conformare RO e-TVA” de către ANAF, precum și sancțiunile aferente neîndeplinirii acestei obligații, sunt reglementate de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 70/2024. Conform acestei ordonanțe, intrarea în vigoare a obligației de transmitere a răspunsului la notificare a fost stabilită pentru data de 1 ianuarie 2025, respectiv 1 august 2025 pentru persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare.

Citeste in continuare

TOP ARTICOLE