Stiri economice
Peste 1000 de ucraineni și-au deschis deja conturi la băncile românești / Cum se pregătesc băncile pentru fluxul de refugiați
Peste 1000 de ucraineni și-au deschis conturi la băncile românești, iar câteva instituții de credit sunt în negocieri privind angajarea de refugiați, potrivit datelor agregate furnizate de bănci, la solicitarea HotNews.
BancomatFoto: Pixabay
Foarte multe bănci au lansat produse bancare cu comisioane zero, în lei, euro sau în dolari acelor ucraineni care au pașaportul în regulă și viză de intrare în România. Problema este că unii, din graba de a fugi cât mai repede, și-au lăsat documentele pe acasă sau și le-au pierdut pe drum. În acest caz băncilor le e imposibil să le deschidă conturi.
BCR: aproape 200 de conturi pentru cetățenii ucraineni
În ultimele trei săptămâni, BCR a deschis aproape 200 de conturi curente, la cererea cetățenilor ucraineni, au transmis oficialii băncii, la solicitarea HotNews.
”Deschiderile de conturi s-au derulat, în general, fără blocaje majore, deoarece am reușit să depășim, împreună cu cetățenii ucraineni, barierele conversaționale și operaționale. Chiar dacă nu a fost întotdeauna ușor, rețeta a constat din multă răbdare, colegi și colaboratori cunoscători ai limbii ucrainene mobilizați ca resurse suplimentare, fluxuri speciale și o ofertă dedicată pentru cetățenii ucraineni”, mai spun bancherii din BCR.
Banca le oferă costuri zero pentru deschiderea și administrarea unui cont curent, pentru emiterea și livrarea unui card de debit, pentru transferurile inter și intra bancare, pentru retragerile și operațiunile de la ATM-urile și POS-urile BCR.
Pentru deschiderile de cont curent, BCR solicită cetățenilor ucraineni atât pașaportul internațional, cât și actul de identitate ucrainean. ”Au existat, la început, unele situații provocate de o confuzie escaladată în media cu privire la actele de identitate ucrainene. Acestea sunt denumite în ucraineană tot pașaport, dar nu pot fi folosite la nivel internațional, nefiind bilingve (doar în chirilică).
Pentru a putea fi folosite, actele de identitate ucrainene trebuie traduse autorizat, conform legislației în vigoare, cu scopul de a avea informații 100% corecte și atestate legal cu privire la datele personale, operațiune în care îi sprijinim în mod proactiv. De altfel, în fiecare dintre situații, multe dintre ele specifice, punctuale, ne-am implicat activ pentru a putea găsi o soluție operațională de rezolvare”, ne-a mai transmis BCR.
Avem deja mai mulți vorbitori de ucraineană în rândul colegilor noștri, spun oamenii din BCR. ”De altfel, aveam chiar angajați ucraineni care lucrau încă dinainte de criză în BCR, alături de multe alte naționalități. În plus, am mobilizat colaboratori din rândul Asociației Tinerilor Ucraineni din România care muncesc deja, alături de colegii noștri în sucursalele din nordul țării”, au mai transmis reprezentanții băncii
În completare, ContactCenterul BCR oferă și sprijin în limba ucraineană, pe lângă cel în limba română și engleză, iar site-ul BCR dispune de o secțiune dedicată. Sprijinul telefonic îmbracă două forme: asistență din partea unui vorbitor, precum și un ghid robotic cu informații utile despre schimbul valutar, contul curent sau și carduri, retragerea de numerar, transferurile de la BCR către altă entitate sau transferurile din Ucraina către un cont BCR.
Suplimentar, am mobilizat flyere și afișe în română și ucraineană în toate sucursalele BCR, cu precădere în cele din nordul și estul țării, au mai transmis aceștia.
Reamintim că BCR și-a asumat pierderi mari, fiind singura bancă ce schimbă fizic grivne în lei.
Schimbul valutar cash hrivna – lei, se face în limita echivalentă a 1.000 de lei pentru fiecare deținător de pașaport ucrainean. Operațiunea este exclusiv umanitară.
Banca a mai făcut donații financiare directe către Salvați Copiii, Crucea Roșie Română și Asociația Tinerilor Ucraineni din România – ONG-uri care se implică susținut în criza refugiaților din Ucraina. În plus, a fost introdusă în aplicația George o secțiunea specială de donații online.
Încurajarea celor aproximativ 5.400 de angajați ai Grupului BCR de a face donații către ONG-uri prin dublarea sumei donate online, în George și de a se implica în acțiunile de voluntariat, având posibilitatea de a accesa cel puțin o zi liberă plătită de companie în acest scop. Mulți dintre colegii noștri s-au deplasat, de altfel, și au contribuit cu ajutoare din resurse proprii atât la vămile din Sighet, Siret, cât și la Gara de Nord din București.
Operaționalizarea rapidă a unui punct de sprijin mobil în Vama Isaccea, una dintre cele mai tranizate de către refugiați, prin intermediul TIR-ului nostru modular pe care îl foloseam ca sală de clasă mobilă pentru educație financiară în sprijinul copiilor. La Isaacea, oferim un ATM non-stop, prin care pot face conversia hrivnelor în lei prin card, la cursul de schimb al băncii emitente, cu absolut zero costuri din partea BCR și le punem la dispoziție informații de primă necesitate despre serviciile bancare la nivel general din România și operațiunile pe care le pot face.
În plus, împărțim cartele de telefonie mobilă puse la dispoziție de Vodafone, oferim mâncare caldă prin intermediul unui antreprenor local, îi sfătuim care sunt resursele de transport și cazare la care pot apela în România, le asigurăm transport zilnic până la Tulcea cu resurse proprii și, în general, le oferim sprijin emoțional și o vorbă bună din partea tuturor românilor. În ultimele 10 zile, 50 de voluntari de la BCR au muncit de dimineață și până seara la Isaccea, au mai transmis bancherii din BCR.
Raiffeisen Bank: Pana acum am inrolat aproximativ 150 de clienti. Deschidem cateva zeci de conturi zilnic.
Pana acum am inrolat aproximativ 150 de clienti. Deschidem cateva zeci de conturi zilnic. E greu de prevazut daca afluxul de refugiati va insemna si stabilirea unui numar semnificativ dintre ei in Romania pe un termen mai lung. Acestia vor fi probabil mai interesati in deschiderea de conturi bancare. In principiu, cei care se vor stabili aici, vor putea avea acces la produse si servicii ca orice rezident, au transmis HotNews reprezentanții Raiffeisen Bank.
Întrebați ce probleme întâmpină refugiații la deschiderea de conturi bancare și cum sunt aceste probleme rezolvate, oficialii Raiffeisen Bank ne-au declarat: ”Problemele intampinate sunt legate de lipsa documentelor si uneori de comunicare, din cauza ca nu vorbesc romana sau engleza. In aceste situatii, la prezentarea cetatenilor de nationalitate ucraineana, in orice agentie Raiffeisen Bank acceptam si cartile de identitate ucrainene, care sa aiba si transcriere in alfabet latin. Primim cererile celor care nu vorbesc romana sau engleza, cu ajutorul altor persoane, de multe ori chiar dintre angajatii nostri, care pot traduce din romana/engleza in ucraineana/rusa si invers.
Cererile de deschidere conturi bancare pot fi preluate in orice agentie Raiffeisen Bank. Le facilitam accesul la fondurile personale cu zero costuri. Informatiile despre serviciile bancii catre cetatenii din Ucraina sunt pe site-ul băncii in cele trei limbi – romana, ucraineana si engleza.
De asemenea, clientii băncii pot contribui cu donatii direct si simplu, din aplicatia Smart Mobile, la un fond de urgenta al United Way cu care se cumpara produse de prima necesitate (alimente, medicamente, lapte, scutece pentru copii etc).
ING Bank: 200 de solicitări de conturi
Până în prezent, am avut aproximativ 200 de solicitări de deschidere de cont bancar ING Elementar din partea refugiaților ucraineni. Ei s-au identificat fie cu copii după cărțile lor de identitate, fie cu pașapoartele, neexistând situații de cetățeni fără documente.
Am anticipat bariera de limbă și am reușit să ne organizăm rapid pentru a traduce documentele care prezintă detaliile produsului și serviciilor adiacente și am creat secțiuni speciale pe website-ul ING.ro în mai multe limbi străine. Totodată, avem în rândul colegilor noștri vorbitori de ucraineană și rusă care lucrează în regim voluntar pentru a intermedia discuțiile în Office-uri și contact center online sau telefonic, au transmis HotNews oficialii băncii
Și alte bănci din sistem confirmă deschiderea a zeci sau câteva sute de conturi pentru ucraineni și spun că printre refugiați au găsit viitori angajați
BRD a confirmat pentru HotNews numărul de circa 200 de conturi deschise pe numele refugiaților, banca având pregătite oferte de produse bancare dedicate acestora.Pachetul SolidUArity in RON contine Cont Curent in RON cu administrare lunara gratuita, Card de debit MasterCard in RON cu administrare anuala gratuită, o serie de operatiuni nelimitate si gratuite, costul total al pachetului fiind de zero lei. BRD mai are un produs similar în euro: Pachetul SolidUArity in EURO. În plus, banca oferă un curs de schimb valutar preferential, dedicat clientilor ucraineni care efectueaza tranzactii in agentiile BRD, pana la 1000 EUR/tranzactie. Cursul de schimb va fi disponibil pentru clientii cu pasaport ucrainean valabil, care au viza de intrare in Romania incepand cu data de 24 Februarie 2022.
Alte 3 bănci de pe piața românească au spus că din datele strânse până în 10 martie, numărul de conturi deschise de către refugiați a fost de 450 (cumulat)
Alte bănci au lansat abia de o zi sau două produse similare, dar încă nu au înregistrat deschideri noi de conturi pe numele refugiaților.
Una din bănci a transmis HotNews faptul că printre refugiați a găsit câțiva programatori foarte buni pe care intenționează să-i angajeze, procesul de recrutare fiind în curs.
De asemenea, clujenii de la Banca Transilvania spun că ne aşteptăm să putem integra anual câteva zeci, câteva sute în perioada următoare. (…) Ne-am pregătit, avem colegi vorbitori de limba rusă, pregătim un flux de onboarding, de pregătire pentru ei, în principal pentru persoane care au mai lucrat în bănci în Ucraina. Sunt acolo şi vorbitori de limbă română, aşa ar fi de preferat, însă nu este neapărat“, a declarat Nevenca Doca de la BT, citată de Ziua de Cluj.
Evenimente
ALEGERI PARLAMENTARE 2024. REZULTATE PARȚIALE: PSD, PE PRIMUL LOC, URMAT DE AUR ȘI PNL
Biroul Electoral Central a numărat voturile din peste 99% dintre secții. Conform datelor de până la această oră, șapte partide vor avea reprezentanți în Senat și Camera Deputaților în viitorul mandat. În prezent, ordinea partidelor după alegerile parlamentare este PSD, AUR, PNL, USR. Este însă puțin probabil să apară schimbări având în vedere că numărătoarea voturilor la alegerile parlamentare 2024 este aproape finalizată.
Secţiile de votare organizate pe teritoriul României pentru alegerile parlamentare s-au închis duminică seara, la ora 21:00, iar cele din străinătate luni dimineață, la ora 7.00. Ultimele secții din străinătate în care s-a votat au fost cele din Canada și SUA.
UPDATE 10.00 – Până în acest moment, au fost centralizate 20013 de procese verbale din 20059, un procent de 99,77%. Potrivit rezultatelor parțiale, PSD rămâne pe primul loc și are un procent de 22,44%, AUR pe doi cu 18,23%, urmat de PNL cu 14,33%.
UPDATE 9:00 – Doar 70 de procese verbale au mai rămas de numărat înainte de aflarea rezultatelor finale la alegerile parlamentare din acest an.
Rezultate alegeri parlamentare 2024 Senat, după numărarea a 99,60% din procesele-verbale:
Rezultate alegeri parlamentare 2024 Camera Deputaților, după numărarea a 99,60% din procesele-verbale:
Evenimente
CCR A DECIS RESPINGEREA ANULĂRII ALEGERILOR. ÎN UNANIMITATE, S-A CONFIRMAT ORDINEA PRIMILOR 2 CLASAȚI. TURUL DOI ARE LOC PE 8 DECEMBRIE
CCR a decis repingerea ANULĂRII alegerilor. În unanimitate, s-a confirmat ordinea primilor 2 clasați
Din sursele Realitatea PLUS, se pare că ordinea candidaților s-a schimbat. Marcel Ciolacu ar fi trecut pe locul 2, iar Elena Lasconi pe 3. Ar mai fi de renumărat 650.000 de voturi din Diaspora, care ajung în țară pe 9 decembrie.
Solicitarea de anulare a fost depusă de Cristian Terheș, candidat la alegerile prezidențiale, care a contestat validitatea procesului electoral, invocând posibile nereguli. Argumentele acestuia, precum și datele rezultate din renumărarea voturilor efectuată de Biroul Electoral Central (BEC), vor constitui baza deliberării judecătorilor constituționali.
Reamintim că Elena Lasconi și Călin Georgescu au intrat, inițial, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Ulterior, CCR a decis renumărarea voturilor.
Evenimente
TikTok, audiat la Parlamentul European în contextul alegerilor din Europa, inclusiv România. Manipularea informației, sub lupa europarlamentarilor
Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului din Parlamentul European (PE) va audia marţi reprezentanţi ai TikTok asupra modului în care această companie aplică regulile digitale ale UE, în contextul alegerilor desfăşurate recent în Europa, a anunţat luni într-un comunicat de presă legislativul european.
Marţi, începând aproximativ de la ora 11:00 CET (12:00 ora României), Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului va desfăşura o discuţie cu Caroline Greer, directoare a TikTok pentru politici publice şi relaţii guvernamentale, şi cu Brie Pegum, director global de producţie, autenticitate şi transparenţă al TikTok.
Europarlamentarii sunt aşteptaţi să pună întrebări legate de măsurile luate de companie, în conformitate cu manualul de reguli digitale al UE, pentru a garanta un spaţiu online sigur, transparent şi de încredere, mai ales în perioadele electorale.
Legea privind Serviciile Digitale ale UE (Digital Services Act – DSA), intrată deplin în vigoare pe 17 februarie 2024, stabileşte obligaţii stricte pentru furnizorii de servicii digitale, cum ar fi social media sau comerţul online, de a combate conţinutul ilegal, dezinformarea online şi alte riscuri online pentru societate.
Comisia Europeană, care în virtutea DSA dispune de prerogative de investigare şi sancţionare, a început să examineze strategiile de îndeplinire a acestor obligaţii în cazul mai multor platforme online foarte mari.
În contextul alegerilor aflate în desfăşurare în România, Comisia Europeană a adresat întrebări referitoare la procesul companiei TikTok de gestiune a riscului în ceea ce priveşte manipularea informaţiei, sistemul de recomandare (ce oferă utilizatorului sugestii pentru articolele cele mai relevante – n.r.) şi accesul terţilor la date.
Comisia a adresat anterior întrebări despre designul şi funcţionarea sistemelor de recomandare ale TikTok, YouTube şi Snapchat, şi mai precis asupra măsurilor întreprinse de TikTok pentru combaterea riscurilor legate de alegeri, asigurarea pluralismului media şi a discursului public.
-
Evenimenteacum 2 zile
Mega criza economică ce bate la ușă, despre care nimeni nu suflă o vorbă. Colaps major pentru cele mai mari economii ale lumii
-
Evenimenteacum 2 zile
Cum ar putea să bage Donald Trump în groapă industria auto internațională. Măsuri economice șoc
-
Evenimenteacum 2 zile
CNA, NOI PRESIUNI: ȘEDINȚĂ SPECIALĂ PENTRU REALITATEA PLUS, ÎN ZIUA VOTULUI. ANCA ALEXANDRESCU: V-AU AMENDAT PE VOI, CEI CARE AȚI VOTAT! NU NE ÎNCHID GURA!
-
Evenimenteacum 2 zile
EXIT-POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2024. PRIMELE REZULTATE SUNT PE REALITATEA.NET – PUTEREA VOTULUI ÎN CIFRE
-
Evenimenteacum o zi
EXIT-POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2024. REZULTATELE VOTULUI AU FOST FĂCUTE PUBLICE – PSD CÂȘTIGĂ ALEGERILE. PARTIDELE SUVERANISTE SOS ȘI POT, PESTE PRAGUL DE 5%
-
Evenimenteacum o zi
Șomajul, în scădere ușoară, în luna octombrie. În continuare, tinerii sunt cei mai afectați
-
Retailacum 23 de ore
Cutie pentru prânz Koken – practică și durabilă
-
Evenimenteacum 22 de ore
Megafuziune pe piața de energie din România. Cum va funcționa noul distribuitor