Stiri economice
Riscul de război nu e acoperit de majoritatea asigurărilor: Care sunt efectele și de ce e mai bine totuși să ai o asigurare de viață ori pentru casă decât nimic
Majoritatea polițelor de asigurare de viață, de sănătate ori de locuințe nu au în acoperire și riscul de război și nu doar în România, ci peste tot în lume, deoarece nimeni nu poate previziona pagubele unui astfel de eveniment, susțin asigurătorii. Asta înseamnă că dacă mori, te îmbolnăvești ori îți este distrusă casa din cauza războiului nu vei fi despăgubit din polița pe care ai plătit-o. Sunt însă și excepții și chiar de ar fi un război, o asigurare îți poate despăgubi pierderile suferite de alte riscuri precum cutremurul ori accidentele.
Mariupol, oraș intens bombardat de rușiFoto: Mikhail Tereshchenko / TASS / Profimedia
Companiile de asigurări membre UNSAR au transmis marți o serie de precizări pe tema riscului de război în polițele de asigurare, fie că vorbim de cele de viață, de sănătate, locuințe sau de alte tipuri de asigurări.
Riscul de război este neacoperit de majoritatea polițelor de asigurare – explicațiile asigurătorilor
- „Desigur, se discută mult zilele acestea despre război în spațiul public. Și da, în general, riscul de război este neacoperit de majoritatea polițelor de asigurare, așa cum se întâmplă și cu pierderile provocate de terorism sau lovituri de stat militare, tulburări sociale și alte asemenea fenomene. Acest lucru se întâmplă în întreaga lume, nu doar în România.
- Desigur, există și excepții, în funcție de fiecare companie sau de tipul de asigurare respectiv.
- Explicația este că nimeni nu poate previziona pagubele, amploarea, durata sau urmările economice ale unui război, motiv pentru care, ca principiu, companiile de reasigurări – printre cele mai performante entități din lume în domeniul protecției financiare și managementului de risc – nu includ războiul printre acoperiri.
- Și, chiar dacă ar putea fi cuantificat, prețul pentru care ar fi preluat de asiguratori ar fi unul extrem de ridicat, ceea ce ar risca să facă asigurarea prohibitivă. În plus, să nu uităm nici că pe timp de război, în principiu, se aplică legea marțială, ceea ce schimbă cadrul obișnuit social, medical și patrimonial.
- Sigur, actualul context global ne îngrijorează pe toți. Însă, din punct de vedere al securității, așa cum au declarat în nenumărate rânduri autoritățile statului, România beneficiază de garanțiile de securitate ale celei mai puternice alianțe politico-militare din lume, NATO, al cărei membru este încă din 2004.”, au precizat marți reprezentanții Uniunii Naționale a Asigurătorilor și Reasigurătorilor din România (UNSAR).
Câte asigurări de viață, de sănătate ori de locuințe sunt în România și ce protecție ar oferi cu excepția războiului
Asigurătorii vor să sublinieze că asigurările de viață, de sănătate ori de locuințe funcționează în continuare chiar și în caz de război, păgubiții putând fi despăgubiți pentru alte riscuri precum cutremur, inundații, accidente, imbolnăviri care nu țin cont de război.
- „În acest sens, cele 1,4 milioane de polițe de asigurare de viață, cele peste 350.000 polițe de asigurare de sănătate, și nu numai, continuă să ofere protecție în fața unor evenimente frecvente precum accidentele și îmbolnăvirile, care pot avea drept consecință chiar decesul, atenuând consecințele financiare și completând astfel mecanismele de sprijin existente în sistemul public. În același timp, cele peste 3,4 milioane de polițe de asigurare a locuințelor vor oferi în continuare deținătorilor acestora protecția necesară, acoperind daunele produse de riscurile asigurate, conform termenilor și condițiilor acestora.”, spune UNSAR.
Care sunt efectele excluderii războiului din riscurile asigurate și ce excepții sunt în piața din România
- „Dacă ai o asigurare la o locuință în Ucraina și ai o inundație în apartament acela este risc asigurat și primesști despăgubire. În schimb dacă îți bopmbardează rușii apartamentul este excludere. Riscul de război nu este acoperit și nu vei primi nicio despăgubire. Lucrurile sunt diferite la asigurările de viață care acoperă riscul de deces ori invaliditate din orice cauză, aici fiind inclus și războiul, doar că și aici lucrurile diferă de la un asigurător la altul”, a explicat pentru HotNews.ro un broker de asigurări.
Potrivit sursei citate, polițele de asigurări de viață au o perioadă de grație până intră în valabilitate – 6-12 luni, perioadă care nu are legătură cu războiul. este o franșiză de timp până la intrarea în valabilitate și asta diferă de la un asigurător la altul, în funcție de suma asigurată.
Ce ar trebui să facă asigurații: Verificați excluderile din contractele de asigurare
Asta înseamnă că românii care sunt asigurați ar trebui să ia legătura cu distribuitorul sau consultantul de asigurări și să se intereseze care sunt excluderile din contractele lor de asigurare.
Orice contract de asigurare are un capitol numit Excluderi. Mai sus aveți spre exemplul cazul unei asigurări de viață care acoperă riscul de deces din accident. La capitolul „Excluderi” veți găsi toate situațiile cu vătămări corporale accidentale, care nu vor fi acoperite de polița de asigurare de viață, inclusiv cele generate de un război sau un război civil.
Brokeri în asigurări, contactați de HotNews.ro, au explicat că la o poliță de asigurare de viață care acoperă și riscul de deces din orice cauză, poate fi asigurat și riscul de război.
La un astfel de produs se precizează următoarele:
- „Pe toată perioada în care este declarată stare de mobilizare sau de război și dacă Asiguratul este mobilizat sau este concentrat, acestui contract de asigurare, împreună cu orice contract suplimentar atașat la acesta, li se vor aplica următoarele reguli:
- – în primii 2 (doi) ani de la emitere sau de la repunerea în vigoare, efectele acestei asigurări, inclusiv a oricărui contract suplimentar atașat la aceasta, se suspendă (nu se va plăti nicio despăgubire pentru evenimentele ce au avut loc în perioada de suspendare).
- – după 2 (doi) ani de la emitere sau de la repunerea în vigoare, se oferă în continuare deplină acoperire prin asigurare și nu se aplică nicio suspendare a prezentei asigurări de bază sau a oricărui contract suplimentar”.
‘Asta înseamnă că războiul este considerat excludere doar în cazul celor concentrați/mobilizați, adică bărbați cu vârste între 18-35 de ani, și doar dacă se află în primii 2 ani ai contractului de asigurare. În rest acoperirea este integrală’, au explicat pentru HotNews.ro brokeri de asigurare, care au dorit să-și păstreze anonimatul.
Toate aceste condiții diferă în funcție de fiecare companie de asigurări și de fiecare produs de asigurare în parte.
Evenimente
REZULTATE FINALE DE LA BEC: PSD, PE PRIMUL LOC LA SENAT ȘI CAMERA DEPUTAȚILOR. PARTIDELE SOS ȘI POT AU DEPĂȘIT UDMR
Biroul Electoral Central a anunţat, luni după-amiază, rezultatelle după centralizarea datelor din toate secțiile de votare pentru alegerile parlamentare, iar PSD se află pe prima poziţie atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor, pe locurile următoare aflându-se AUR şi PNL.
Reprezentanţii BEC au declarat, luni, că pentru Senat, din totalul de 20059 secţii de votare, organizate în ţară şi în străinătate, pe primul loc se află PSD, cu 22,30 %, urmat de Alianţa pentru Unirea Românilor, cu 18,3%, pe poziţia a treia se află Partidul Naţional Liberal, cu 14,28%.
Pe următoarele poziţii se află: Uniunea Salvaţi România, cu 12,26%, Partidul SOS România, cu 7,76%, Partidul Oamenilor Tineri, cu 6,39% și Uniunea Democrată Maghiară din România, cu 6,38%.
La Camera Deputaţilor, pe prima poziţie se află PSD, cu 21,96%, iar pe locurile următoare se află AUR, cu 18,01%, PNL a obţinut 13,20%, USR, 12,40%, Partidul SOS România, cu 7,36%, Partidul Oamenilor Tineri, cu 6,46% și UDMR, cu 6,34%.
DATELE COMPLETE AICI.
Evenimente
Ordonanța trenuleț, în vigoare de la anul. Care sunt modificările principale
Ordonanța „trenuleț” pregătită de Guvern vine cu noi modificări fiscale care vor intra în vigoare din 2025.
Documentul obținut de HotNews.ro și analizat de jurnaliști arată că, de la 1 ianuarie, în privința e-Factura, identificarea prin CNP devine opțională. Practic, se reglementează înscrierea pe factură a unui cod format din 13 cifre de zero în locul codului de identificare fiscală a beneficiarului – persoană fizică, dacă acesta nu comunică niciun cod. Documentul mai prevede restrângerea operațiunilor pentru care este obligatorie utilizarea sistemului național e-Factura numai la operațiunile cu locul livrării/prestării din punct de vedere al TVA în România.
În acest sens se elimină excepția de la obligația utilizării sistemului național RO e–Factura pentru facturile simplificate (altele decât bonurile fiscale), și se introduce obligația referitoare la înscrierea în facturile emise pentru operațiunile realizate în baza unor contracte de achiziții publice/sectoriale etc. a codurilor CPV corespunzătoare din nomenclatorul de referinţă în domeniul achiziţiilor publice.
Fiindcă toate facturile emise în relația B2C (n.r. business-to-consumer, facturile emise de societăți comerciale persoanelor fizice) vor fi raportate în sistem de la 1 ianuarie 2025, se abrogă prevederile referitoare la utilizarea sistemului RO e-Factura pentru facturile emise pentru vouchere de vacanţă titularilor acestora. Totodată, se instituie obligația înscrierii în facturile simplificate și a codului de înregistrare în scopuri de TVA sau a codului de identificare fiscală al beneficiarului, în cazul în care acesta este o persoană impozabilă ori o persoană juridică neimpozabilă, informație necesară în contextul obligațiilor instituite în legătură cu utilizarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura pentru aceste facturi.
În ceea ce privește RO e-Transport, proiectul prevede amânarea intrării în vigoare a e-Transport pentru operatorii economici autorizați (AEO) până la 31 martie 2025.
Amintim aici că Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 69/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 582 din 21 iunie 2024, extinde utilizarea sistemului RO e-Factura și pentru tranzacțiile B2C. Conform OUG nr. 69/2024, în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024, utilizarea sistemului RO e-Factura în relația B2C a a fost și este opțională, devenind obligatorie începând cu 1 ianuarie 2025. Fac excepție facturile simplificate emise conform art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.
Noi schimbări și la e-TVA
Proiectul de ordonanță propune amânarea obligației persoanelor impozabile de transmitere a rezultatului verificărilor realizate asupra diferențelor comunicate prin „Notificarea de conformare RO e-TVA” de către ANAF, și implicit a sancțiunii pentru neîndeplinirea acestei obligații, de la 1 ianuarie 2025 la 1 iulie 2025.
Se va clarifica, spune documentul, TVA colectate prin autofacturare, în cazul obiectivelor de investiții din cadrul unor programe de interes public sau social, finanțate din fonduri publice, care sunt predate gratuit beneficiarilor, în sensul că persoanele impozabile care implementează astfel de programe și au dedus TVA pentru achiziții, trebuie să emită o autofactură (CNI). Tot prin această ordonanță se desemnează autoritatea să reprezinte România în cadrul procedurii comune de achiziții publice între Comisia Europeană și statele membre, a platformei centrale comune declaranților autorizați CBAM, destinată vânzării certificatelor CBAM (mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră).
Obligația persoanelor impozabile de a transmite rezultatul verificărilor asupra diferențelor comunicate prin „Notificarea de conformare RO e-TVA” de către ANAF, precum și sancțiunile aferente neîndeplinirii acestei obligații, sunt reglementate de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 70/2024. Conform acestei ordonanțe, intrarea în vigoare a obligației de transmitere a răspunsului la notificare a fost stabilită pentru data de 1 ianuarie 2025, respectiv 1 august 2025 pentru persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare.
Evenimente
Megafuziune pe piața de energie din România. Cum va funcționa noul distribuitor
Rețele Electrice România este noua companie de pe piața de energie de la noi, apărută în urma fuziunii dintre trei mari distribuitori de energie electrică din Banat, Dobrogea și Muntenia.
Companiile de distribuție a energiei electrice care sunt parte a grupului PPC în România au anunțat că au fuzionat sub denumirea de Rețele Electrice România. PPC a motivat decizia explicând că scopul este optimizarea operațiunilor specifice la nivelul celor 3 regiuni – Banat, Dobrogea și Muntenia, iar acest lucru va avea loc, a explicat compania, prin eficientizarea modului de alocare a resurselor și reducerea complexității administrative.
Cum va funcționa noul distribuitor de energie
Rețele Electrice România va asigura în continuare serviciul de distribuție a energiei electrice în București și județele Ilfov, Giurgiu, Constanța, Tulcea, Ialomița, Călărași, Caraș-Severin, Timiș, Hunedoara și Arad. Clienții vor continua să beneficieze de servicii pe care le vom îmbunătăți continuu, de tehnologii avansate în distribuția de energie electrică și de soluții digitale tehnice și pentru interacțiunea cu compania, spun reprezentanții PPC.
„Rețelele digitalizate și reziliente sunt esențiale pentru a oferi clienților serviciile adaptate la noile realități ale tranziției energetice, cu consum sporit la nivelul locuințelor, producție de energie în mod descentralizat la prosumatori sau mobilitate electrică. Prin fuziunea companiilor noastre, vom îmbunătăți eficiența operațională pe termen mediu și lung, ceea ce ne va permite să accelerăm modernizarea rețelelor de distribuție și să contribuim esențial la tranziția energetică a României,” a declarat Mihai Pește, Director General al Rețele Electrice România, potrivit Financial Intelligence.
Totodată, centrele de contact cu clienții rămân neschimbate, precum și numerele de telefon de contact. De asemenea, compania a lansat un nou website Rețele Electrice România, care oferă posibilitatea, printre altele, verificarea unei eventuale întreruperi de curent electric programată sau accidentală.
-
Uncategorizedacum 2 zile
Reparăm, izolăm, construim – Acoperișuri care rezistă o viață!
-
Evenimenteacum o zi
Mega criza economică ce bate la ușă, despre care nimeni nu suflă o vorbă. Colaps major pentru cele mai mari economii ale lumii
-
Evenimenteacum o zi
Cum ar putea să bage Donald Trump în groapă industria auto internațională. Măsuri economice șoc
-
Evenimenteacum 24 de ore
CNA, NOI PRESIUNI: ȘEDINȚĂ SPECIALĂ PENTRU REALITATEA PLUS, ÎN ZIUA VOTULUI. ANCA ALEXANDRESCU: V-AU AMENDAT PE VOI, CEI CARE AȚI VOTAT! NU NE ÎNCHID GURA!
-
Evenimenteacum o zi
EXIT-POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2024. PRIMELE REZULTATE SUNT PE REALITATEA.NET – PUTEREA VOTULUI ÎN CIFRE
-
Evenimenteacum 20 de ore
EXIT-POLL ALEGERI PARLAMENTARE 2024. REZULTATELE VOTULUI AU FOST FĂCUTE PUBLICE – PSD CÂȘTIGĂ ALEGERILE. PARTIDELE SUVERANISTE SOS ȘI POT, PESTE PRAGUL DE 5%
-
Retailacum 9 ore
Cutie pentru prânz Koken – practică și durabilă
-
Evenimenteacum 11 ore
Șomajul, în scădere ușoară, în luna octombrie. În continuare, tinerii sunt cei mai afectați