Grecia s-a oferit să ajute Bulgaria după ce Gazprom a lăsat-o fără gaze rusești / Ce variante are guvernul elen

0
221

Grecia se oferă să ajute Bulgaria după ce Rusia i-a tăiat aprovizionarea cu gaz, i-a transmis miercuri premierul Kyriakos Mitsotakis omologului său bulgar, într-o discuție telefonică pe această temă, potrivit Reuters.

BulgariaFoto: Elitsa Lambova / Alamy / Profimedia Images

„Premierul a spus că Grecia va ajuta Bulgaria să facă față noii situații provocate de deciziile Rusiei privind energia”, a precizat biroul lui Mitsotakis într-un comunicat, fără a oferi mai multe detalii.

Gazprom a anunțat miercuri că a oprit livrările de gaze către Bulgaria și Polonia pentru că nu a plătit gazul în ruble, aceasta fiind cea mai dură ripostă de până acum a Kremlinului la sancțiunile internaționale.

O sursă grecească apropiată situației a declarat pentru Reuters că Atena ar putea ajuta Sofia prin inversarea fluxului gazoductului TurkStream, un mecanism care a mai fost folosit anterior. Conducta aduce gaz rusesc în Grecia prin Marea Neagră, Turcia și Bulgaria.

Mitsotakis a afirmat că mult-întârziat conductă de gaz dintre cele două țări, Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB), ar trebui să fie gata până în iunie, a potrivit premierului bulgar Kiril Petkov.

„El (Mitsotakis) a confirmat, de asemenea, acțiuni comune pentru diversificarea (aprovizionării) prin intermediul gazului natural lichefiat”, a adăugat Petkov.

Mitsotakis a convocat miercuri o reuniune de urgență cu reprezentanții sectorului energetic pentru a discuta impactul deciziei Gazprom asupra aprovizionării cu gaze a Greciei, a precizat biroul său.

Grecia se bazează pe gazul rusesc pentru mai mult de 30% din necesarul său anual de energie, iar următoarea sa plată către Gazprom trebuie efectuată în luna mai, în baza unui contract care expiră în 2026.

Atena nu a clarificat încă modul în care va face plata, dar a afirmat că ar putea rezolva pe termen nelimitat problemele de aprovizionare cu gaze, chiar dacă Rusia oprește livrările.

Grecia a spus că ar putea obține gaz lichefiat și gaz prin conducte suplimentare din Azerbaidjan și ar putea schimba patru centrale electrice pe gaz pe motorină. De asemenea, va intensifica extracția de cărbune în următorii doi ani ca măsură temporară.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a anunțat miercuri că UE pregătește un răspuns coordonat pentru în privința suspendării livrărilor de gaze rusești în unele țări membre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here