Al șaselea val de sancțiuni UE va scoate și alte bănci rusești din Swift – Josep Borrell

0
257

Cel de-al șaselea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei va include retragerea „altor bănci” din sistemul de tranzacții Swift, a declarat luni, în Panama, Josep Borrell, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, citat de AFP.

Sberbank RusiaFoto: Roman Balabin / Wikipedia

Aceste sancțiuni vor viza „sectorul bancar, vor fi alte bănci rusești care vor părăsi Swift”, iar „în sectorul energetic, lucrăm la pregătirea unor propuneri care să ne permită să limităm importurile de energie din Rusia, în special de petrol”, a declarat diplomatul în cadrul unei conferințe de presă.

Mai multe surse diplomatice europene au indicat în acest weekend că cea mai mare bancă rusă, Sberbank, care reprezintă 37% din piață, ar trebui să fie exclusă din Swift.

Acest sistem interbancar este o parte esențială a sistemului financiar mondial, permițând comunicarea rapidă și sigură a tranzacțiilor.

Se așteaptă ca marți Comisia Europeană să propună un al șaselea pachet de sancțiuni care să includă un calendar pentru eliminarea treptată a importurilor de petrol rusesc, care reprezintă 30% din importurile de petrol ale UE.

În cazul în care cei 27 vor conveni asupra măsurii, oprirea achizițiilor de petrol și produse petroliere din Rusia va fi introdusă treptat, pe parcursul a șase-opt luni, dar cu măsuri cu efect imediat, inclusiv o taxă pe transportul cu cisterne, a declarat un oficial UE.

–––

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here