Ciucă: Trei milioane de persoane vulnerabile vor primi vouchere pentru alimente și mese calde / Ministrul Boloș pleacă la Bruxelles pentru clarificări privind PNRR

0
250

Guvernul va adopta luni Ordonanța privind voucherele pentru alimente și mese calde care vor fi acordate o dată la două luni persoanelor vulnerabile, a anunțat luni premierul Ciucă. 3 milioane de persoane vor primi acest vouchere, bugetul fiind de 3,1 miliarde de lei, jumătate din bani urmând să vină din fonduri UE.

AlimenteFoto: Photoxpress.com

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat luni la începutul ședinței de Guvern că a participat în cursul acestei zile la o ședință a comitetului interministerial unde a fost analizat stadiul implementării jaloanelor și țintelor din PNRR.

O delegație condusă de ministrul Marcel Boloș pleacă la Bruxelles pentru clarificări legate de PNRR

  • „Cu puțin timp în urmă am încheiat o ședință a comitetului interministerial unde am analizat stadiul implementării jaloanelor și țintelor din PNRR. A fost o foarte bună oportunitate în care am putut să identificăm atât realizările, cât și ceea ce avem de făcut în continuare.
  • Avem o delegație pe care o va conduce ministrul Bolos săptămâna aceasta și se va deplasa la Bruxelees astfel încât să putem să avem toate elementele clarificate și să fim în măsura astfel încat pana la finele lunii iunie să pornim cele 57 de apeluri din 69 câte avem în portofoliu. Exista mecanismele și procedurile create astfel încât să accesăm aceste fonduri care sunt o foarte buna oportunitate pentru dezvoltare.”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Ce Ordonanțe de urgență adoptă luni Guvernul: Vouchere pentru alimente și mese calde

Premierul a anunțat că Guvernul va adopta două ordonanțe de urgență, prima fiind cea privind acordarea de vouchere de alimente și mese calde pentru persoane vulnerabile.

  • „Este vorba de 3 milioane de persoane care vor beneficia de aceste vouchere o data la 2 luni. Este o măsură a cărei valoare torala este de 3,1 miliarde de lei, iar 50%, jumatate din acești bani vor proveni din fonduri UE”, a spus Ciucă

Cea de-a doua Oordonanță de urgență vizează acordarea celei de-a doua tranșe din sprijinul guvernamental de 5,2 miliarde de lei promis în pachetul de măsuri Sprijin pentru România.

  • „Ordonanța pe care o vom adopta astăzi se referă la cea de-a doua trașă în valoare totală de 3,5 miliarde de lei, fonduri care vin de asemenea din fondurile UE. Este o masura cu beneficii pe termen mediu și lung și care va duce la finalizarea a peste 7000 de proiecte de investiții.”, a spus Ciucă.

Nu toate persoanele vulnerabile vor beneficia de la 1 iunie de voucherele de 250 lei: Nu poți livra dintr-o dată 3 milioane de carduri – Marcel Boloș

3 milioane de carduri cu voucherele de 250 de lei pentru alimente și mese calde vor fi livrate progresiv, din 1 iunie, de Poșta Română către persoanele vulnerabile, a anunțat vineri ministrul Marcel Boloș. „Prima tranșă s-ar putea să aibă perioada de distribuire a cardurilor iunie și iulie, dar nu rămâne nimeni fără acest drept. Toată lumea înțelege că dintr-o dată 3 milioane de carduri..și dacă m-ați pune să promit nu aș putea să-mi iau un astfel de angajament”, a spus Boloș.

  • „Mecanismul pe care l-am propus și pe care sperăm să-l aprobe Guvernul, este ca această listă de beneficiari aflați în evidențele Casei de Pensii este transmisă la MIPE, care va fi cel care va încarca pe cardurile beneficiarilor contravaloarea acestor tichete sociale și mai apoi beneficiarii se vor prezenta la magazinele alimentare din rețeaua pe care o au emitenții de carduri pentru a-și putea cumpăra produsele alimentare de bază de care au nevoie.”, a declarat vineri ministrul Boloș.

Acesta a atenționat însă că nu toți oamenii vor primi în același timp cardurile.

  • „În același timp va începe procesul de distribuire a cardurilor și trebuie avut în vedere că este un număr de 3 milioane de carduri care va începe (n.a să fie livrate) odată cu 1 iunie așa cum s-a promis și va exista poate o durată de timp până când aceste carduri vor ajunge la beficiarul final, pentru că pe de o parte discutăm de emiterea lor, iar pe de altă parte vorbim de distribuirea lor în teritoriu, dar îi asigurăm pe toți că așa cum s-a angajat Guvernbul cardurile vor ajunge la beneficiari. (..)
  • Nu trebuie mers la casele de pensii, postașul va fi cel care va duce cardul acasă la beneficiar, dar în primă etapă, subliniez acest lucru, va dura până când va ajunge progresiv tichetul social la beneficiarii finali.”, a spus Boloș.

Întrebat cât ar putea dura perioada de distribuție a cardurilor, Boloș a spus că vor fi probleme doar cu prima tranșă.

  • „Prima tranșă s-ar putea să aibă perioada de distribuire a cardurilor iunie și iulie, dar nu rămâne nimeni fără acest drept. Dar toată lumea înțelege că dintr-o dată 3 milioane de carduri…și dacă m-ați pune să promit nu aș putea să-mi iau un astfel de angajament.
  • Fiecare card are un cip, un pastic, deci sunt multe. Mecanismul de emitere și de distribuție nu este unul dintre cele mai simple.
  • Însă avem noroc că avem Poșta Română, sunt peste 12.000 de factori poștali și din acest punct de vedere pentru noi este o mare ușurare, pentru că altfel schema suferea multiple complicații dacă apelam la altă modalitate de distribuție.”, a spus ministrul Boloș.

Vouchere de 250 de lei o dată la două luni pentru persoanele vulnerabile pentru alimente și mese calde. Cine va beneficia

Persoanele vulnerabile vor beneficia de 250 lei o dată la două luni, fiind o măsură de sprijin anunțată chiar în planul de măsuri al Guvernului (acele vouchere de 50 euro), potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pregătit de Guvern. Se vor acorda tichete sociale pe suport electronic din care vor putea fi achiziționate alimente și mese calde.

Cine va beneficia de voucherul de 250 lei

Categoriile de persoane vulnerabile beneficiare de sprijin material sub formă de tichetele sociale emise pe suport electronic sunt:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • persoanele încadrate in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • familiile cu cel puțin 2 copii în întretinere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;
  • persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare;
  • persoanele în vârstă de până la 18 ani aflate în întreținerea acelor familii al căror venit mediu pe membru de familie este sub valoarea venitului minim garantat în plată prevăzut de Legea 416/2001 privind ajutorul social cu modificările şi completările ulterioare;

Conform proiectului, persoanele care se încadrează în mai multe categorii dintre cele de mai sus beneficiază de sprijinul aferent unei singure categorii din care fac parte la data acordării acestuia.

Tichetele nu se consideră venituri impozabile și, deci, nu reprezintă bază de calcul pentru stabilirea contribuțiilor de asigurări sociale de stat, sănătate sau contribuția asiguratorie pentru muncă.

De când se vor acorda voucherele de 250 lei

Acestea se vor acorda începând cu 1 iunie 2022 și până la 31 decembrie 2022.

Tichetele acestea sociale (voucherele) pentru produse alimentare și mese calde nu permit efectuarea de operațiuni de retragere de numerar sau de preschimbare numerar.

Poșta Română va distribui tichetele de valoare.

IMPORTANT: Sumele vor trebui cheltuite până la finalul anului.

De precizat că se dau amenzi dacă aceste tichete sunt folosite/acceptate altfel, pornind de la 1,5 puncte amendă și ajungând până la 20 puncte.

Conform proiectului, un punct de amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut garantat în plată. Adică, în cazul de față este vorba despre 2.550 lei.

Câte persoane vor beneficia

Conform proiectului, vor beneficia în principal pensionarii care au o pensie mai mică de 1.500 lei, fiind vorba despre 2,3 milioane persoane. De asemenea, mai sunt persoanele cu dizabilități – 865.000 persoane și familiile cu cel puțin doi copii aflați în întreținere și cele monoparentale al căror venit este sub 600 lei/membru de familie. Pentru aceștia din urmă nu știm numărul.

Bugetul măsurii este de 4 miliarde lei, surse finanțate din fonduri externe nerabursabile și de la bugetul de stat.

Momentan acesta este un proiect, dar ar urma ca în perioada următoare să fie adoptat de Guvern pentru a putea fi aplicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here