Stiri economice
Inflația și ROBOR cresc, anunțând vremuri complicate. Cum să ne pregătim pentru ele și cât de recomandabil e să ne mutăm creditele de pe ROBOR pe IRCC. O discuție cu Bogdan Neacșu, președinte Consiliul Director ARB
Inflația se apropie de 14% și probabil vom vedea niveluri și mai ridicate în lunile următoare. ROBOR la 3 și 6 luni sunt pe un trend de creștere, afectând ratele la creditele pe care mulți dintre noi le au la bănci. Vin vremuri complicate, cu prețuri mari și dobânzi în creștere. Cum ar trebui să ne pregătim pentru ele? Să ne mutăm creditele de pe ROBOR pe IRCC? O discuție cu Bogdan Neacșu, Președinte Consiliul Director Asociația Română a Băncilor.
Bogdan Neacsu, CEO Cec Bank si presedinte ARBFoto: Hotnews
Încercăm să spunem clienților să nu aibă așteptări că acel IRCC va fi înghețat
Rep: Deși există o lege care permite băncilor să treacă creditele clienților de pe ROBOR pe IRCC, sunt bănci care refuză să facă acest lucru, fără a le oferi explicații celor care solicită mutarea? Ca bancher, dacă un client vă întreabă dacă să-și schimbe tipul de dobândă din ROBOR +marja băncii în IRCC +marja băncii ce i-ați recomanda?
Bogdan Neacșu: Trecerea de la ROBOR la IRCC în contractele vechi în lei se face cu acordul ambelor părți. Încercăm să transmitem că dacă un client solicită să facă trecerea de la ROBOR la IRCC și această cerere se aprobă de către bancă, atunci acest proces este ireversibil. IRCC-ul are o altă perioadă de ajustare și este o medie ponderată care în trei luni de zile ajunge foarte aproape de media ROBOR-ului de la perioada la care ne raportăm.
Încercăm să spunem clienților să nu aibă așteptări că acel IRCC va fi înghețat. Noi încercăm să le explicăm și să-i învățăm pe clienți să încerce să anticipeze, să se uite pe un orizont un pic mai lung decât luna viitoare. Fiecare bancă încearcă să găsească acele soluții pentru acele perioade din viețile noastre când trecem prin momente mai dificile.
Rep: Care sunt soluțiile la care pot apela clienții bancari pentru a-și restructura creditele, în caz că apar dificultăți în rambursarea împrumuturilor?
Bogdan Neacșu: Băncile vor sprijini prin orice măsuri necesare clienții afectați financiar de noul context pentru a preveni o criză la nivel economic și social. Consumatorii debitori care întâmpină dificultăți financiare temporare pot apela la soluțiile individuale puse la dispozitie de bănci, inclusiv în baza OUG 52/2016. Băncile și consumatorii colaborează pentru a stabili motivele apariției dificultăților financiare și pentru a lua măsuri adecvate. Aceste măsuri individuale au avantajul că sunt calibrate corespunzător pe nevoile clienților.
Consumatorii aflați în dificultate pot beneficia de o refinanțare totală sau parțială a contractului de credit
Consumatorii aflați în dificultate pot beneficia de o paletă largă de soluții puse la dispoziție de bănci precum refinanțarea totală sau parțială a contractului de credit, prelungirea duratei contractului de credit, schimbarea tipului contractului de credit, amânarea plății sumei totale sau parțiale a ratei de rambursare pentru o perioadă, oferirea unei perioade fără plăți, reducerea pe perioade scurte a ratei etc. Gradul de îndatorare mediu este 33% pentru creditele noi și de 42% pentru întreg portofoliul de credite imobiliare, ceea ce asigură o marjă de manevră pentru soluțiile individuale cu care se adresează băncile consumatorilor care întâmpină dificultăți financiare temporare.
Clienții persoane juridice sunt încurajați să discute cu banca cu care colaborează pentru a găsi soluții individuale pentru depășirea dificultăților. În perioada pandemiei, 33% dintre cererile clienților au fost soluționate în baza moratoriului public și 67% prin măsurile individuale ale băncilor.
Rep: Ca bancher, ca om care are ”the big picture” în față, cum vedeți a doua jumătate a anului 2022: vor veni vremuri (și mai) complicate? Toate analizele arată o încetinire a economiei. Cum ar trebui să ne pregătim pentru asta?
Bogdan Neacșu: Ne aflăm acum într-o nouă paradigmă. Nimeni nu se aștepta cu câțiva ani în urmă să avem confruntări de acest fel în Europa. Declanșarea acestui conflict are consecințe negative în plan economic pentru multe state. Mizăm pe asigurarea optimă a resurselor din partea sistemului bancar, pentru a genera în continuare tracțiune în activitatea de creditare într-un ritm sustenabil. Prin finanțarea acordată, industria bancară este unul dintre principalele motoare de creștere economică.
Trebuie să ne asigurăm de disponibilitatea resurselor sistemului pentru o perioadă mai îndelungată având în vedere riscurile legate de conflictul din Ucraina, pandemia și cercul vicios inflaționist în care ne aflăm la nivel internațional. Noi ca sistem bancar suntem pregătiți, și în baza dialogului cu debitorii care întâmpină probleme, să fim alături de ei, astfel încât plata ratelor să nu depășească posibilitățile lor reale de rambursare în această perioadă dificilă.
Una dintre oportunitățile pe care sistemul bancar le are este posibilitatea implicării în operaționalizarea Planului Național de Redresare și Reziliență. Sistemul bancar poate juca un rol important în derularea cu succes a unor inițiative guvernamentale care susțin revenirea anumitor industrii. Vorbim de potențialul pe care sistemul bancar îl are în susținerea dezvoltării societății românești în ansamblu. Accelerarea digitalizării reprezintă un alt factor de oportunitate de creștere a gradului de incluziune financiară în România spre media europeană, de 95%.
Rep: Cum a trecut primul trimestru din acest an pentru sectorul bancar?
Bogdan Neacșu: În primul trimestru al anului, sistemul bancar românesc a continuat tendința de creștere, înregistrată la nivelul anului 2021, în ceea ce privește activitatea de bază, de creditare a economiei reale și economisire, având o poziționare foarte bună din perpectiva solidității și stabilității. Indicatorii sistemului bancar care demonstrează reziliența sunt în linie sau chiar și peste mediile europene. Indicatorul de solvabilitate a ajuns la 22,26%, la finele anului trecut, de aproape trei ori peste minimul solicitat. Traiectoria ratei creditelor neperformante s-a menținut pe trend descendent, până la 3,35% în luna decembrie 2021.
Anul trecut, o treime din portofoliul de credit neguvernamental a fost reînnoit, fiind atins cel mai înalt ritm al creditării la nivel de sold din 2009 încoace, de 14,8%. Finanțarea economiei românești de către sistemul bancar românesc a înregistrat o creștere solidă în primul trimestru, fiind înregistrat un nou maxim al ritmului de creștere a creditării neguvernamentale din ultimii 13 ani, de 15,8% în luna februarie 2022.
Ritmul de creștere a economisirii s-a menținut de două cifre, în pofida elementelor de context generate la începutul războiului din Ucraina.
Rep: Cum a evoluat în primul trimestru rata de neperformanță la nivel de sistem? Si, pe fondul inflației și a creșterilor viitoare ale ratei cheie a BNR, credeți că neperformanța va crește în acest an?
Bogdan Neacșu: Rata creditelor neperformante a continuat trendul de decelerare față de luna ianuarie, până la nivelul de 3,37% în luna februarie 2022. Este posibil ca rata creditelor neperformante să înregistreze o inversare de trend, însă mizez pe faptul că măsurile proactive vor diminua acest risc de creștere. Politicile de sprijin privind clienții care întâmpină dificultăți pot să reducă din această presiune și să păstreze eventualele fluctuații ale ratei creditelor neperformante la cote care să nu genereze îngrijorare. România se poziționează destul de bine în raport cu media UE din perpectiva gradului de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, de 66% față de 44% în UE.
Evenimente
Românii ar putea plăti facturi duble după eliminarea PLAFONĂRII la energie electrică – ANALIZĂ
Românii vor plăti mai mult decât dublu pentru facturile de energie, din momentul în care dispar schemele de compensare. Experții vorbesc despre faptul că oamenii vor începe să plătească peste 1 leu/kWh, dublu față de cel mai mic plafon din prezent. Asta înseamnă că facturile la energie vor crește din 31 martie anul viitor, după ce încetează schema de plafonare. În prezent, milioane de consumatori plătesc 0,68 lei/kWh dar în câteva luni prețul se va dubla. Între timp, Ministerul Energiei pregătește o schemă de sprijin.
O analiză a Asociației Energia Inteligentă (AEI) arată că jumătate din populația României va plăti prețuri duble la energie electrică.
De asemenea, 40% dintre consumatorii casnici vor achita prețuri cu circa 75% mai mari decât în prezent de la 1 aprilie 2025, când expiră plafonarea prețurilor. Aceste creșteri vor avea loc dacă autoritățile nu iau nicio măsură, notează AEI.
”Prețul energiei electrice după plafonare va fi cu până la 120% mai mare decât înainte de plafonare”, susține Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă.
Cum vor crește tarifele la energie după eliminarea plafonării
Până pe 31 martie 2025, românii plătesc următoarele prețuri la curentul electric:
- 0,6740 lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care în ultimele 2 luni au ales să-și schimbe furnizorul și consumă până în 100 kWh/lună;
- 0,68 lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă până în 100 kWh/lună;
- 0,80 lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă între 100-255 kWh/lună;
- cca. 1,28 Lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă peste 255 kWh/lună.
În prezent există oferte de la un singur furnizor pe platforma ANRE, pentru perioada post plafonare, cu mai multe variante de preț care variază între 1,30 și 1,43 lei/kWh cu TVA inclus.
Prețul ofertat pentru perioada post plafonare este cu 100 – 120% mai mare decât prețul de dinainte de plafonare și prețul post plafonare este:
Conform statisticilor, în categoria de consum de sub 100 kWh pe lună sunt majoritatea consumatorilor din România. Vorbim de aproximativ 5 milioane, din totalul de 9 milioane.
Evenimente
MARCEL BOLOȘ A PREZENTAT, LA CEREREA LUI NICOLAE CIUCĂ, PROIECTUL DE REINDUSTRIALIZARE A ROMÂNIEI
Marcel Boloș, în calitate de ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, a răspuns apelului premierului Nicolae Ciucă, prezentând un proiect de reindustrializare a României, care promite revitalizarea și modernizarea economiei naționale. Această inițiativă ambițioasă, menită să susțină creșterea durabilă și competitivitatea pe plan european, va fi discutată în cadrul Coaliției guvernamentale, având în vedere impactul său semnificativ asupra cererii de forță de muncă și a mediului de afaceri din țară.
În cadrul acestei prezentări, Boloș a detaliat măsurile de sprijin și ajutor pe care Guvernul le pregătește pentru a încuraja investițiile și pentru a sprijini dezvoltarea sectorului industrial, subliniind importanța colaborării între instituții pentru a transforma viziunea în realitate.
Este vorba de un pachet de măsuri consistent prin care se propune acordarea de sprijin pentru industria României. Punctul de plecare a fost investiția făcută de Nokian (650 milioane euro pe vremea Guvernului Ciucă). Domnul președinte a fost cel care a inițiat acest demers pentru ca în cele din urmă să avem o decizie a CE pentru acest tip de investiții. E proiectul care a deschis drumul pentru acest pachet de măsuri.
– Pachetul are în vedere industrii importante: metalurgică, apărare, construcții, echipamente electrice, auto, chimică.
– Prima și cea mai importantă măsură – investiții strategice în dezvoltarea României, după modelul Nokian, fiind sprijinite acele investiții și creează locuri de muncă.
– Prima măsură se bazează pe: credit fiscal la finalul implementării investiției, acces utilități publice, obținere acorduri pentru pornirea investiției, crearea mecanismelor prin expropriere să se pună la dispoziție terenul pentru implementarea investiției.
– A doua măsură, pentru micii industriași, destinată IMM-urilor care propun proiecte de investiții în aceste domenii ale industriei prelucrătoare.
– A treia măsură privește industria siderurgică și chimică.
– A patra măsură: prelucrarea metalelor neferoase, având în vedere zăcămintele, în special cupru.
Pachetul vizează procesul de reînnoire industrială, micii industriași, dar și prelucrarea resurselor naturale de care dispunem în România.
„Proiectul de reindustrializare a României este unul dintre cele mai importante proiecte ale țării din ultimii 34 ani. E pentru prima dată când vorbim despre reindustrializarea României cu măsuri clare și cu viziune. Recuperarea unor domenii unde România a avut performanță e o tema esentiala. E vorba de prelucrarea resurselor noastre naturale. E vorba de efectul multiplicator, taxe centrale, locale. Chiar este una dintre cele mai mari realizări în ultimii 34 ani”, a spus europarlamentarul PNL Dan Motreanu
Sursa: Realitatea Din PNL
Evenimente
Stațiuni vechi cu prețuri de 2024. Ce nemulțumiri au turiștii care au vizitat litoralul românesc – VIDEO
Românii sunt tot mai nemulțumiți de litoralul românesc. Pe lângă tarifele exorbitante, peisajul lasă mult de dorit, potrivit Realitatea Plus.
Hoteluri abandonate, clădiri neterminate, trotuare fără asfalt și alge pe plaje. Un turist a vizitat o stațiune de la malul mării și a postat totul pe internet.
Românii tot mai nemulțumiți de litoralul românesc
„De ce mi se pare frustrant? Pentru că litoralul arată atât de deplorabil și neîntreținut și în al doilea rând că nu este ieftin. Aici e intrarea pe plajă. Cred că și construcția asta nu s-a terminat că a venit ciclonul, nu? Să zicem că nisipul ăsta e de la ciclon…dar asta nu e de la ciclon aici. Plaja arată drăguț, o mare de șezlonguri.”, spune un turist nemulțumit.
Și nu este singurul, căci mai multe astfel de mesaje circulă în mediul online, iar oamenii spun că raportul calitate-preț nu este deloc avantajos atunci când decizi să-ți petreci vacanța pe litoralul din România.
https://youtube.com/watch?v=IsZ6tRM2txk%3Fsi%3DpTLU_9124oRd6g
-
Evenimenteacum o zi
Angajații vor putea fi plătiți cu salariul minim cel mult 2 ani. Cum se schimbă veniturile românilor în urma directiviei europene?
-
Evenimenteacum 23 de ore
România ar putea fi nevoită să înghețe cheltuielile, din cauza deficitului. Ce se întâmplă cu măririle de pensii și salarii?
-
Evenimenteacum 20 de ore
Ciolacu a anunțat RECTIFICAREA bugetară. Ce ministere primesc bani în plus?
-
Evenimenteacum o zi
De ce vom plăti dot mai mult la factura de energie? Avertismentul specialiștilor: „NU mai devreme de 2035!”
-
Evenimenteacum o zi
Burduja: La Ministerul Energiei vrem să creăm primul Centru sectorial de răspuns la incidente de securitate
-
Uncategorizedacum 21 de ore
Asociația Credu prezintă rezultatele studiul privind percepțiile și comportamentelor legate de sănătatea mamară în rândul femeilor din România
-
Evenimenteacum 14 ore
TU DECIZI! LUDOVIC ORBAN, DIALOG INCENDIAR CU ANA MARIA PĂCURARU: AM PLECAT DIN PNL PENTRU CĂ NU PUTEAM SĂ DEVIN SLUGA PSD, RĂUL ABSOLUT! VIDEO
-
Evenimenteacum 17 ore
România a avut cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE şi în luna august – Eurostat