Reacția BRD Pensii la amenzile pe Pilonul II: Activele participanților la fondurile de pensii nu sunt afectate / Membrii CA au demisionat

0
305

​Deținerile și activele participanților la fondurile de pensii administrate de BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP), care sunt păstrate la băncile depozitare și sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu sunt afectate în niciun fel de această situație, au transmis vineri pentru HotNews.ro oficialii BRD Pensii.

Sanctiuni ASFFoto: ASF

Reacția BRD Pensii la amenzile anunțate de ASF

„Recent au fost descoperite unele nereguli privind o serie de înregistrări contabile legate de conturile de cheltuieli generale ale BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private (SAFPP). Deținerile participanților la fondurile de pensii administrate de SAFPP, precum și activele acestora, care sunt păstrate la băncile depozitare și sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu sunt afectate în niciun fel de această situație.

Au fost luate imediat toate măsurile necesare de remediere, inclusiv implementarea unor controale suplimentare și declanșarea unei investigații interne. Toate autoritățile competente, precum și acționarii și auditorii statutari, au fost sesizați în mod corespunzător. Atribuțiile persoanelor potențial responsabile au fost suspendate.

Membrii Consiliului de Administrație au decis să demisioneze pentru a evita orice potențial conflict de interese în timpul investigației. Noi administratori sunt în curs de numire, sub rezerva validării Autorității de Supraveghere Financiară, în cadrul planurilor de succesiune ale companiei.

Cu întreg sprijinul acționarilor, activitatea BRD SAFPP se desfășoară în mod normal, sub conducerea dlui Director executiv Floria Hanțilă.”, au precizat la solicitarea HotNews.ro oficialii BRD Pensii.

Ce sancțiuni a aplicat ASF la BRD pensii private și de ce

ASF a anunțat vineri că a identificat următoarele nereguli la BRD Pensii:

„În sarcina directorului general s-au reținut fapte contravenționale privind efectuarea unor înregistrări în contabilitate, care nu au avut la bază documente justificative, nu au raționament economic, contravin funcționalității conturilor și care nu reflectă situația reală a patrimoniului administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private.

În sarcina membrilor Consiliului de Administrație al societății s-au reținut fapte contravenționale, din care rezultă că aceștia nu au asigurat un management prudent şi corect al administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., fapt ce a afectat patrimoniul administratorului.

Ca urmare a aspectelor constatate în acțiunea de control și potrivit prevederilor legale, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis următoarele măsuri sancționatorii:

  • 1. Sancționarea Alinei Cecilia Andreescu, în calitate de Director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., cu amendă contravențională în cuantum de 100.000 de lei și, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfășurării activităților reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare;
  • 2. Sancționarea lui Laurent Simon Doubrovine, în calitate de membru al Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., cu amendă contravențională în cuantum de 60.800 de lei și, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfășurării activităților reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare;
  • 3. Sancționarea dnei Raluca Ioana Moise, în calitate de membru al Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., cu amendă contravențională în cuantum de 60.800 de lei și, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfășurării activităților reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare;
  • 4. Sancționarea lui Arnaud Charles Marie René Brière de la Hosseraye, în calitate de membru al Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., cu amendă contravențională în cuantum de 55.500 de lei și, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfășurării activităților reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare.

Având în vedere sancțiunile menționate mai sus, A.S.F. a procedat, conform prevederilor Regulamentului nr. 1/2019 cu modificările și completările ulterioare, la reevaluarea membrilor structurii de conducere ale căror autorizații erau în vigoare la data de 11.05.2022. În urma finalizării procesului de reevaluare, Consiliul A.S.F. a hotărât:

  • 1. Retragerea aprobării acordate doamnei Alina Cecilia Andreescu, în calitate de Director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.;
  • 2. Retragerea aprobării acordate doamnei Raluca Ioana Moise, în calitate de Membru al Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.;
  • 3. Retragerea aprobării acordate domnului Arnaud Charles Marie René Brière de la Hosseraye, în calitate de Membru al Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.

Sancțiunile aplicate nu au vizat activitatea desfășurată de societatea BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A. în legătură cu administrarea fondurile de pensii private. Interesele participanților și activele fondurilor, care sunt separate de activele administratorului, nu au fost afectate.

Pilonul II de pensii la finele anului 2021: BRD – cotă de piață de 4%

La sfârșitul lunii decembrie 2021, valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat a fost de 89,07 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 19% comparativ cu aceeași dată a anului 2020. Comparativ cu trimestrul anterior, activele nete au crescut cu 2%.

În privința activelor gestionate, BRD se afla pe ultimul loc cu 4% din valoarea activelor din Pilonul II de pensii la finele anului trecut.

În aceeași perioadă de referință, numărul participanților înregistrați în sistemul pensiilor administrate privat a fost de 7,79 milioane persoane, în creștere față de 7,63 milioane persoane la 31 decembrie 2020.

La nivelul Pilonului II, contribuția medie a participanților cu contribuții virate la 31 decembrie 2021 a fost de circa 204 lei/participant, în timp ce la 31 decembrie 2020 valoarea acesteia a fost de 192 lei/participant.

În perioada ianuarie-decembrie 2021, contribuțiile virate în sistemul de pensii administrate privat au fost în cuantum de 9,77 miliarde lei, în creștere cu aproximativ 10% față de anul 2020.

La finalul lunii decembrie 2021, valoarea medie a activului unui participant la sistemul pensiilor administrate privat era de 11.434 lei, înregistrând o creștere de 16% comparativ cu decembrie 2020 și cu 1,5% față de trimestrul precedent.

În perioada ianuarie-decembrie 2021 au fost efectuate plăți ale activului personal net către participanți în cuantum de 288 milioane lei pentru aproximativ 19 mii de participanți și beneficiari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here