„Nein danke!”: Elon Musk, persiflat în Germania

0
120

Ultimatumul dat de Elon Musk angajaților Tesla într-un document intern prin care le-a pus în vedere să se întoarcă la birouri sau să își dea demisia nu a fost bine primit în Germania, relatează Reuters.

Elon MuskFoto: Captura YouTube

Miliardarul afirmase în document „oricine dorește să lucreze de la distanță trebuie să fie la birou pentru minim (și chiar mă refer la minim) 40 de ore pe săptămână sau să plece de la Tesla”.

CEO-ul Tesla a mai afirmat pe Twitter după apariția informației în presă că angajații care nu vor să se întoarcă la birou „ar trebui să se prefacă că lucrează altundeva”.

Mesajul său a atras o reacție rapidă din partea sindicatului IG Metall din Berlin-Brandenburg-Sachsen, unde se află și fabrica Tesla construită de companie în Germania și inaugurată în luna martie a acestui an.

„Cine nu este de acord cu asemenea solicitări unilaterale și dorește să le confrunte are puterea sindicatelor în spatele lor, după cum stipulează legea în Germania”, a declarat IG Metall într-un comunicat remis presei.

Tesla are în jur de 4.000 de angajați în Germania și intenționează ca numărul acestora să crească la 12.000.

Angajații Tesla din Germania s-au sindicalizat

În luna februarie, angajații de la Gigafactory Berlin au ales 19 persoane în primul consiliu al muncitorilor, uzina germană diferențiindu-se astfel de celelalte fabrici ale Tesla din Statele Unite și alte țări unde Elon Musk s-a opus puternic sindicalizării angajaților producătorului de mașini electrice.

În Germania nu există deocamdată legi care să apere dreptul muncitorilor de a lucra de la distanță dar ministerul Muncii lucrează la politici care să crească flexibilitatea pentru muncitori.

Numeroși mari angajatori, printre care și companii auto, au adoptat deja modele de muncă hibrid pe care le-au păstrat și după ridicarea lockdown-urilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19.

„Avem o viziune fundamental diferită cu privire la crearea unui mediu de muncă atractiv și susținem împuternicirea și responsabilitatea personală în echipele noastre pentru a balansa munca mobilă și în persoană”, a afirmat Gunnar Kilian, membru responsabil de resurse umane în consiliul de administrație al Volkswagen.

Producătorii auto germani fac front comun împotriva lui Elon Musk

Reprezentanți ai BMW și Mercedes-Benz au exprimat opinii asemănătoare când au fost întrebați de ultimatumul dat de Musk angajaților Tesla.

„Munca hibrid este modelul de muncă al viitorului (…) sunt posibile forme diferite, de la prezența completă la munca predominant de la distanță”, a declarat un purtător de cuvânt al Mercedes-Benz.

Musk, considerat un vizionar în ceea ce privește electrificarea sectorului auto, nu privește cu ochi buni companiile care au decis să nu le ceară angajaților să se întoarcă la birouri full-time.

„Bineînțeles că sunt companii care nu cer asta, dar când a fost ultima dată când au livrat un produs nou grozav? A trecut ceva timp”, a scris el într-un email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here