Scumpirea carburanților nu se oprește la 10 lei, se va ajunge la 12 lei/litru. Scenariu-bombă la „Culisele Statului Paralel”

0
89

Scumpirea carburanților nu se va opri la 10 lei/litru, ci va ajunge până la 12 lei/litru, a afirmat expertul în energie Dian Popescu, la Realitatea Plus. Invitat la „Culisele Statului Paralel”, Popescu a afirmat că procesul de scumpire nu e determinat strict de situația de criză, ci de înțelegi între marii producători și autoritățile statului, până la nivelul guvernului.

„Prețurile carburanților sunt fixate de către cele 4 mari companii, de când pleacă din depozit și atunci (în martie –  N.R) s-a discutat de un preț de 10 lei, s-au înțeles să fie 10 lei. Marii producători știau că se va ajunge la 10 lei, a ieșit Virgil Popescu și a zis că nu este adevărat, că nu se vor scumpi. A intervenit și Ciolacu și este adevărat că apoi au vorbii cu marii producători, <<nu mai măriți prețurile, că ne schimbă știa>>. Și într-adevăra, s-a blocat atunci, dar le-a dat voie să mărească cu câte 15 bani. Prima săptămână nu s-au scumpit, după care au început, 10 bani, 15 bani, până am ajuns la 10 lei ȘI SE CONTINUA. Scumpirea va continua, nu se OPREȘTE AICI”, a afirmat Dian Popescu.

Expertul în energie a opinat că marii producători controlează piața și că este aproape imposibil să fie opriți.  „Ei vorbesc între ei, știu când scumpesc carburanții. Uitați-vă în Germania, că și la ei s-a întâmplat la fel și ați văzut, cum au dat lege de naționalizare a companiilor energetice și de înăsprire a sancțiunilor pentru cartelizare, s-a blocat. La noi nu se va întâmpla așa, sunt convins.”

LEGEA ANTISPECULĂ NU VA AVEA EFECT

Dian Popescu a mai afirmat că, în opinia sa, Guvernul a ales o metodă absolut ineficientă de a menține prețurile sub control. „Asta cu legea antispeculă este o prostie, aia era pe vremea lui Ceaușescu, luai din magazin la prețul impus de stat și vindeai la suprapreț, pentru că nu se găsea. Ce speculă este aici, când vorbim de economie de piață? Aici nu vorbim de speculă, aici e vorba de îmbogățirea companiilor în situații de criză, iar în momente de criză trebuie să aplici metode de criză”, a afirmat expertul în energie, la „Culisele Statului Paralel”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here