Pus la zid de Ciolacu, ministrul Energiei spune că se gândește „foarte mult la o impozitare a întregului lanț de producție”

0
84

Ministrul liberal al Energiei, Virgil Popescu, a susținut miercuri că Ministerul Energiei se gândește foarte mult la o impozitare a întregului lanț de producție, intermediere și furnizare, ca posibilă propunere de modificare a actualei Ordonanțe 27/2022 care a plafonat prețurile la energie și gaze până la finele lunii martie 2023.

Virgil PopescuFoto: Arhiva personala

  • „V-aș ruga ca lucrurile privind modificarea Ordonanței 27 să fie finalizate în Coaliția de Guvernare și apoi să fie prezentate public. Așa ne-am înțeles. Oamenii nu vor avea de suferit în urma acestor modificări. Ne gândim foarte mult la o impozitare a întregului lanț de producție, intermediere și furnizare.”, a spus ministrul Energiei, fără a da alte detalii.

Modificările, a spus Popescu, ar urma să fie finalizate și prezentate public undeva în septembrie-octombrie anul acesta.

  • „Avem acum o supraimpozitare în lege peste 450 de lei pentru producători. E normal să fie impozitat până la urmă tot lanțul, dar nu poate să stabilească Ministerul Energiei acest lucru. Asta trebuie stabilit împreună cu Finanțele și ANRE. Nu cereți ceea ce nu ne pricepem, să punem taxe și impozte. Putem ajuta la acest lucru, în schimb.”, a declarat ministrul Energiei.

Supraimpozitarea întregului lanț, o măsură propusă public de PSD. Virgil Popescu susține că și PNL a susținut mereu asta

Supraimpozitarea întregului lanţ din energie, de la producători, la intermediari şi furnizori este una din propunerile PSD pentru criza din energie. Acest lucru ar limita speculaţiile din piaţă şi posibilitatea unor profituri uriaşe pe care le-ar obţine unii traderi.

Ministrul Virgil Popescu a fost întrebat miercuri de ce această propunere care ar mai fost făcută în Coaliție, la începutul anului de PSD, nu a fost luată în considerare atunci și acum este.

„PNL a susținut tot timpul acest lucru”, a spus Popescu.

  • Și dacă PNL a susținut asta de ce nu s-a aplicat până acum?

„Probabil că nu s-a putut pune în practică. PNL a susținut și evident că și eu susțin acest lucru, că trebuie să fii cât mai corect și cât mai fair. Nu pot unii să facă profituri foarte mari și alții să le plătească. Nu este normal. Impozităm pe toată lumea atunci când sunt profituri foarte mari și piața de energie electrică în anumite zone face profituri foarte mari. Prețul care este acum pe PZU este foarte mare. Și dublul este un profit foarte mare.

După mine un intermediar de energie electrică sau de gaze naturale nu ar trebui să câștige mai mult decât câteva procente. Ia și vinde, nu face nimic altceva. Nu văd de ce ar trebui să câștige dublu sau triplu.”, a mai precizat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here