​Ionuț Dumitru: Taxarea muncii este mare pe salariul minim / 400.000 de oameni din construcții nu plătesc contribuția la sănătate, dar o fac alții pentru ei

0
72

Ar trebui să ne preocupăm de lacunele fiscale din legislație, a declarat Ionuț Dumitru, profesor, Facultatea de Finanţe, Asigurări, Banci şi Burse de Valori, ASE.

Ionut Dumitru la conferinta BNR-ASEFoto: YouTube

“Avem multe sisteme de taxe preferențiale pentru diferite categorii sociale și astea ar trebui închise. Vorbim de PFA, microîntreprinderi, drepturi de autor, deci avem multe lacune în legislație. Guvernul s-a ocupat parțial de problemă (făcând referire la OG 16/2022 n.r.). Ar trebui închise toate lacunele, nu doar unele dintre ele”, a afirmat el.

El este de părere că ar trebui revizuit puțin Codul fiscal.

“Taxarea dividendelor este prea scăzută, taxele pe proprietate sunt prea scăzute din punct de vedere al standardelor europene, poate impozitul pe venit este puțin mic, dar ar trebui tratat împreună cu contribuțiile, care sunt destul de ridicate. Avem o taxare destul de mare a muncii când vine vorba despre salariul minim”, a precizat Dumitru.

În ceea ce privește partea de salariu mediu, spune el, suntem aproape de media europeană.

„Deci e complet greșit să spui că România are o taxare mică a muncii. Nu este adevărat. Ar trebui să ne întrebăm de ce avem contribuții așa mari. Practic, sunt puțini cei care contribuie. Mulți oameni sunt exceptați, de exemplu avem industrii mari unde care sunt exceptate, uitați-vă la sectorul construcțiilor, agricultură, IT – care nu plătește impozit pe venit”, afirmă el.

Dumitru a reamintit că sectorul construcțiilor este exceptat de la contribuția la sănătate.

“Vorbim de circa 400.000 de oameni care nu plătesc la sănătate, dar în același timp sunt acoperiți (în sensul că pot folosi serviciile de sănătate n.r.). Deci, cineva plătește taxe pentru ei”, a mai spus el.

În concluzie, el a afirmat că trebui să începem cu colectarea taxelor, apoi să închidem lacunele, apoi să revizuim Codul fiscal și să creștem taxele care sunt extrem de scăzute pe standardele europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here