Biotehnologie: UE interzice fuziunea dintre companiile americane Grail și Illumina

0
75

Bruxelles-ul a anunțat marți că va interzice fuziunea dintre companiile americane de biotehnologie Illumina și Grail, care au anunțat în august 2021 că au finalizat fuziunea lor fără aprobarea UE, chiar dacă tranzacția a fost aprobată recent de instanțele americane, scrie AFP.

Teste de sangeFoto: Kasto80, Dreamstime.com

Preluarea Grail de către Illumina ar „împiedica inovarea și ar reduce oferta pe piața emergentă a testelor de sânge pentru depistarea precoce a cancerului”, unde Grail concurează cu alte biotehnologii, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat.

Grail se numără printre companiile care încearcă să dezvolte astfel de teste, care analizează probe de sânge sau alte fluide prin secvențierea ADN.

Illumina nu se află în competiție directă cu Grail, dar este în prezent singura companie care oferă soluții viabile de secvențiere a ADN-ului pentru acest tip de test.

„Illumina este în prezent singurul furnizor credibil de tehnologie pentru dezvoltarea și procesarea acestor teste. Prin această fuziune, Illumina ar avea un stimulent pentru a-i împiedica pe rivalii Grail să aibă acces la tehnologia sa sau pentru a-i dezavantaja” prin creșterea prețurilor pe care le percepe, a susținut comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager.

În ochii Bruxelles-ului, aceasta este o „achiziție ucigașă”, un tip de tranzacție în care un gigant al industriei cumpără un start-up promițător chiar în momentul în care acesta începe să se dezvolte, pentru a-l împiedica să devină un potențial rival.

Înființată în urmă cu șase ani, „Grail generează încă foarte puține venituri, deoarece produsul său este în curs de dezvoltare, dar are un potențial competitiv puternic: se așteaptă ca veniturile sale să crească exponențial, iar tehnologia sa poate revoluționa tratamentul cancerului”, a declarat Vestager reporterilor.

În Statele Unite, autoritatea de supraveghere a concurenței (FTC) s-a opus tranzacției din cauza acelorași preocupări legate de peisajul concurențial, depunând o plângere încă din martie 2021 pentru a împiedica preluarea Grail de către Illumina, în valoare de 7,1 miliarde de dolari.

Însă un judecător administrativ din SUA a decis săptămâna trecută în favoarea Illumina – o înfrângere pentru FTC într-un moment în care FTC, sub conducerea președintelui Joe Biden, a fost dură cu fuziunile și achizițiile care, în opinia sa, ar putea slăbi concurența și ar putea dăuna consumatorilor.

La rândul său, Bruxelles a amenințat în septembrie 2021 că va sancționa Illumina și Grail, reproșându-le că au finalizat fuziunea în luna precedentă, în timp ce ancheta autorităților europene de concurență era încă în curs.

„Este pentru prima dată când companiile și-au pus în aplicare în mod deschis operațiunile în timp ce noi desfășurăm o anchetă aprofundată”, a declarat Margrethe Vestager.

Illumina și Grail vor trebui să „dizolve tranzacția lor” pentru a „anula efectele fuziunii”: „Vom fi în strânsă legătură cu ei pentru a ne asigura că acest lucru se va întâmpla în cel mai bun mod posibil, deoarece avem un interes puternic ca Grail să poată merge mai departe ca un jucător independent și puternic în cursa pentru inovare”, a declarat marți Vestager.

Comisia, care monitorizează respectarea normelor de protecție a concurenței în UE, ia decizii privind fuziunile și achizițiile care pot avea un impact semnificativ asupra pieței europene, chiar și atunci când societățile în cauză nu au sediul în UE.

foto: Dreamstime.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here