Guvernul ar putea repartiza miercuri banii pentru plata recenzorilor. Lista localităților și sumele alocate

0
103

Guvernul are pe masă proiectul de Hotărâre prin care alocă peste 162 de milioane de lei pentru plata recenzorilor care au colectat datele pentru Recensământ, la două luni după ce aceștia și-au încheiat activitatea

Institutul National de Statistica – INSFoto: Hotnews

Recensământul este extrem de important pentru creionarea politicilor publice, deși rareori politicienii au luat în seamă realitățile pe care un astfel de demers le scoate la iveală.

„Atât statul, cât și mediul privat trebuie să aibă datele pe baza cărora să vadă unde trebuie de pildă construite creșe sau grădinițe șamd, sau care să-i ajute la dimensionarea transportului între diferite județe etc, spune într-o discuție cu HotNews Cătălin Raiu, directorul de comunicare al INS.

Vezi aici Proiectul de Hotărâre, lista localităților și sumele alocate

Ce n-a mers bine, în câteva puncte

  • Nu a existat peste tot o colaborare bună cu primăriile. Dacă te uiți pe cifrele finale din ultimul comunicat, pe ultimul loc sunt județe în care există centre universitare importante. Ipoteza mea- care nu poate fi validată decât după ce se deschide baza de date- este că studenții, care ar fi trebuit să se înregistreze acolo, au fost înregistrați mai degrabă în localitățile de reședință. De asta ai goluri în Timișoara, București, Iași, Sibiu, Constanța. Asta este una din ipoteze. O a doua e aceea că acolo unde distanța dintre primar și cetățeni, și folosesc distanță în sensul clasic al termenului de politică publică, este mai mare, recenzarea a mers mai prost. În mediul rural, în localitățile mai mici, unde această distanță primari-cetățeni e mai mică, acolo și recenzarea a mers mai bine.
  • În Botoșani, la un moment dat apăruseră aceleași discuții ale recenzorilor- că sunt plătiți prost, că munca de teren e grea… dar prefectul de acolo a stat cu ei de vorbă și le-au explicat cât de important e Recensământul și că e nevoie de acest efort, iar în final oamenii au înțeles. Dar în alte părți prefecții sau primarii nu au avut genul acesta de atitudine.
  • Recenzorii s-au plâns de întârzierea cu care vin banii și de confuzia legată de modul de calcul al chestionarelor validate. „Ca să vă dați seama cum s-a muncit, vă pot spune că afară erau temperaturi peste 40°C. Pe teren fiind, nu aveai acces la toalete. Aveai de-a face uneori cu respondenți care au adoptat un comportament agresiv. Mi s-a întâmplat să merg și de 7 ori, în zile diferite, la ore diferite la aceeași adresă, am lăsat mesaje scrise în cutia de scrisori, mesaje la vecini, mesaje pe grupurile de whatsapp ale asociației de proprietari, am lipit afișe la avizier… În final tot nu mi-a deschis nimeni. M-am lovit de lipsa de colaborare a exact celor din aparatul de stat implicați în procesul de recensământ. Tableta se bloca, se descărca, sistemul refuza să îmi încarce chestionarele recenzate”, spune unul dintre recenzori

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here