Rusia cere explicaţii de la Apple după ce aplicaţiile VK au fost eliminate din magazinul App Store

0
80

Autoritatea de reglementare a comunicaţiilor din Rusia a cerut miercuri explicaţii de la Apple după ce aplicaţiile operate de firma rusă de tehnologie controlată de stat VK au fost eliminate din magazinul de aplicaţii al companiei americane App Store.

Aplicația rusă Vkontakte în magazinul App StoreFoto: Mykhailo Polenok | Dreamstime.com

Autoritatea, Roskomnadzor, a emis deja amenzi vizând firme de tehnologie străine pentru încălcări ale stocării datelor şi din cauză că nu a fost eliminat conţinut pe care Rusia îl consideră ilegal – dispute care au escaladat de când Moscova şi-a trimis forţele armate în Ucraina în februarie, relatează Reuters și Agerpres.

VK operează Vkontakte, care are peste 75 de milioane de utilizatori lunari şi este cea mai mare reţea socială a Rusiei, adesea comparată cu Facebook. Pe lângă serviciul de e-mail al VK Mail.ru, Vkontakte trebuie să fie preinstalată pe dispozitivele mobile vândute în Rusia.

Roskomnadzor a declarat că acţiunile Apple au privat milioane de ruşi de accesul la aplicaţiile VK şi i-a cerut să-şi explice decizia.

Apple nu a răspuns imediat la o solicitare trimisă prin e-mail pentru a comenta.

„Agenţia consideră că astfel de restricţii discriminatorii care încalcă dreptul utilizatorilor de internet ruşi să primească liber informaţii şi să comunice sunt inacceptabile”, a declarat Roskomnadzor într-un comunicat.

VK şi-a sporit recent controlul asupra spaţiului de internet al Rusiei

Cu toate acestea, Rusia însăşi a limitat accesul cetăţenilor săi la informare forţând toate media ruse independente semnificative să se închidă şi blocând platformele social media din SUA Facebook, Instagram şi Twitter, aminteşte Reuters.

VK şi-a sporit controlul asupra spaţiului de internet al Rusiei în această lună prin finalizarea unei înţelegeri pentru a cumpăra fluxul de ştiri al rivalului Yandex, platforma de conţinut Zen şi pagina de pornire yandex.ru.

VK a declarat marţi că aplicaţiile sale, inclusiv Vkontakte, deja instalate pe smartphone-uri continuau să funcţioneze şi că continuă să dezvolte şi să ofere suport aplicaţiilor pentru sistemul de operare iOS al Apple.

_________

(Foto articol: Photo 236384436 © Mykhailo Polenok | Dreamstime.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here