Prețurile energiei: Infuzia de 200 de miliarde de euro a Germaniei îngrijorează Europa

0
96

Anunțul făcut vineri de Germania privind un plan de 200 de miliarde de euro pentru a-și proteja economia de creșterea prețurilor la energie a stârnit îngrijorarea unora dintre partenerii săi europeni, care se tem de o concurență neloială dacă nu pot mobiliza astfel de sume, potrivit AFP.

Mario DraghiFoto: LaPresse / ddp USA / Profimedia

Prima reacție a venit de la Roma. „În fața amenințărilor comune ale timpului nostru, nu ne putem împărți în funcție de marja de manevră a bugetelor noastre naționale”, a declarat premierul italian Mario Draghi, într-o critică abia voalată la adresa anunțurilor Berlinului.

„Criza energetică necesită un răspuns european care (…) să evite denaturări periculoase și nejustificate ale pieței interne”, a continuat Draghi, cerând europenilor să „dea dovadă de unitate”.

În ciuda anilor de austeritate bugetară, Italia este împovărată de o datorie publică reprezentând 150% din produsul intern brut (PIB), față de 65% în Germania. Ea nu dispune de aceleași mijloace pentru a-și ajuta companiile.

„Comisia va fi vigilentă în ceea ce privește impactul acestei inițiative (a Berlinului) asupra condițiilor de concurență loială” în UE, a declarat comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, intervievat de AFP.

El a dat asigurări că va analiza planul german „în detaliu în zilele următoare”.

„De mai multe luni, încurajez statele membre să găsească toate mijloacele de care dispun pentru a-și sprijini industriile și întreprinderile. Cu toate acestea, țin foarte mult ca acest exercițiu să se desfășoare cu mare transparență, în consultare și cu o coerență europeană totală”, a spus el.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a respins ideea de a merge pe cont propriu. „Alte țări au pus în aplicare, de asemenea, pachete de măsuri pentru a ușura povara” asupra gospodăriilor și întreprinderilor lor, a declarat el vineri la postul de radio german Deutschlandfunk, citând Spania și Franța.

„Cursa nebună”

Presiunea asupra liderilor europeni este foarte mare, deoarece inflația anuală a atins un nivel record de 10% în septembrie, din cauza consecințelor războiului din Ucraina.

Creșterea prețurilor la energie și la alimente pune în dificultate gospodăriile. Angajatorii europeni au avertizat joi că prețurile ridicate la gaze și electricitate amenință supraviețuirea a mii de întreprinderi din Europa.

Politicienii se tem de mișcările sociale de tip „vestele galbene” și de mii de pierderi de locuri de muncă în industrie și au tendința de a acționa în mod fragmentat, în lipsa unui cadru satisfăcător la nivelul UE.

Ministrul luxemburghez al energiei, Claude Turmes, a cerut vineri Comisiei să „pună capăt acestei curse nebunești a diferitelor guverne care se întrec între ele într-un moment atât de dificil”.

„Mai multe țări mari au luat măsuri naționale, în timp ce în cadrul reuniunilor spun că trebuie să lucrăm împreună și să găsim soluții la nivelul UE”, a declarat un diplomat european sub rezerva anonimatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here